Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Auto-immuunziekte en voeding: positieve relatie

Weet jij dat er een positieve relatie is tussen een auto-immuunziekte en voeding? Veel mensen onderschatten de kracht van voeding. Hoe vaak in jouw leven heb je gehoord dat voeding wel eens een belangrijke sleutel bij ontelbare klachten en aandoeningen?

In eerdere blogs kun je lezen dat mijn zoektocht begonnen was. (Het begon bij een arts in Spanje, die mij vertelde over diverse wetenschappelijke onderzoeken. Lees deze blog HIER). Dat er wel degelijk een connectie bestaat tussen een auto-immuunziekte en voeding. Soms denk ik dat ik het graag eerder had geweten. Ik baal er wel van dat ik door mijn aandoeningen vast klant ben geweest bij apotheken. Ik gebruikte zo’n speciaal pillendoosje met van die vakjes. Voor elke dag en ook voor elke dag van de week. De bijsluiters las ik niet meer. Ik had alles al 1000 keer doorgelezen en werd er niet blijer van. Dat er een oplossing moest komen was me duidelijk. Er moet een oplossing komen. Een andere manier. Die begon ik te zoeken online.

Auto-immuunziekte en voeding, wat is de relatie?

Deze informatie haalde ik uit boeken, tijdschriften en online. Het bleek dat er best veel over te lezen was. Talloze succesverhalen gelezen van mensen die zienderogen opknapten van een bepaalde manier van eten. Deze mensen hadden allemaal 1 ding gemeen. Ze hadden een aandoening, waardoor ze niet volledig konden leven. Eczeem, Reuma, M.S., ziekte van Crohn.

Het viel me op dat zij een manier hadden gevonden om met voeding hun aandoening onder controle te krijgen. Waar de één volledig glutenvrij ging eten, besloot de ander het rigoureus aan te pakken met het AIP. (Lees hier wat dit inhoudt). De mogelijkheid om mijn gezondheid een boost te geven, was voor mij voldoende om nog directer te gaan zoeken. Ik werd super enthousiast. Vooral van het idee dat je er zelf wat aan kunt doen, je neemt de regie in eigen handen. Eindelijk weer.

Auto-immuunziekte en voeding, Paleo

Met Paleo eet je als onze voorvaderen uit de steentijd. Je kookt puur natuur. Zonder pakjes en zakjes. Geen suiker, e-nummers, gluten, kant en klare vleeswaren. Toen ik dat las, zonk de moed me wel even in de schoenen. Het leek me een gigantische opgave. (Lees HIER mijn blog over het verschil tussen Paleo en AIP).

Je moet je voorstellen dat ik mijn maaltijd altijd klaarmaakte met een pakje. Ik maakte gebruik van zakjes voor de jus maar ook om nasi mee te kruiden. Zonder pakjes en zakjes koken? Help, hoe zou ik dan een lekkere jus moeten maken? Wat zou dan een handige manier zijn om mijn nasi te kruiden? Oh wacht, mag ik ook geen rijst? Haha. Nu lach ik erom. Destijds was het bittere ernst aangezien ik eigenlijk helemaal niet kon koken. Gelukkig heeft mijn partner Jeroen me altijd gesteund. Hij was zelfs fanatieker dan mijzelf. Vanaf dag 1 heeft hij met mij mee gedaan, alhoewel hij het ook deed om wat af te vallen.

Auto immuun protocol oftewel: AIP

Het AIP is een gespecialiseerde versie van het Paleo-dieet wat speciaal ontworpen is voor mensen met een chronische ziekte. Binnen het AIP voeg je voeding toe dat jouw lichaam ondersteund waardoor jij je lijf hiermee de juiste voeding geeft. Het doel hiervan is om het lichaam te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen. Wel belangrijk is om voedsel te vermijden die jouw lichaam herkend als allergenen en of stimulerend werken.

Let wel…Ik ben geen arts en claim dat ook niet te zijn. Ik wil je alleen deelgenoot maken in mijn gezondheidsreis waarin ik veel geleerd heb. Praat altijd met je arts over een verandering in je dieet.

Ik besloot te beginnen met het AIP

Na 2 weken volledig AIP eten viel het me op mijn hoofdpijn verminderde. Terwijl ik door bleef gaan met het AIP had ik na 4 weken minder pijn in mijn hand. Na twee maanden gebeurde er wat onwerkelijks, namelijk dat ik verlost raakte van mijn atopische eczeem en astma. Mijn aangeboren eczeem, dat ik al had sinds mijn geboorte was gewoon helemaal verdwenen. En dat zonder zalf of andere chemische behandeling maar gewoon door puur te eten.

Mijn huid was nog nooit zo gaaf geweest, geen harde plekjes, geen rode ontstekingsplekken. En dat zonder teerzalven of zware medicijnen. Dit dieet leek wel een wonder. Ik had al zoveel succesverhalen gelezen. Dat het AIP de weg is om te bewandelen als je wilt opknappen van een auto-immuunziekte of andere aandoening. Maar dat je er zelfs een chronische huidziekte mee kon genezen, was een onverwacht geluk. Al met al ben ik erg blij en dankbaar. Deze zoektocht naar voeding heeft me intussen al zoveel gebracht.

Wetenschap en Paleo?

Gelukkig zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de positieve relatie belichten tussen het Paleo dieet en gezondheid. Dat is toch geweldig nieuws aangezien nu steeds meer bekend wordt over de rol van voeding op je gezondheid.

Het lijkt me leuk om van je te horen. Eet jij ook glutenvrij, Paleo en of AIP? Heb jij (ook) een allergie en zoek je bepaalde informatie? Blijf er dan niet mee rondlopen en stuur me gerust een berichtje. Je kunt gebruik maken van het formulier op mijn contactpagina.

Heb jij wat gehad aan dit artikel en wil je anderen mensen hierop attenderen? Ik zou het heel fijn vinden als jij deze blog deelt met anderen. Dit kan eenvoudig via de social knoppen hieronder. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *