Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Auto-immuunziekte en voeding: positieve relatie

Er zijn tot op de dag van vandaag nog veel mensen die de kracht van voeding onderschatten. Tuurlijk, iedereen weet wel dat het beter is om gezond te leven. Maar wat nu echt gezond is, daar zijn de meningen over verdeeld. Waar de één eet volgens de schijf van vijf, is een ander overtuigd dat een gezonde leefstijl belangrijker is dan voeding. Het is opvallend hoeveel artsen er zijn, die gewoon niet het besef hebben dat voeding heel erg belangrijk is. Hoe vaak in jouw leven heb je gehoord dat voeding wel eens een belangrijke sleutel bij ontelbare klachten en aandoeningen?

Auto-immuunziekte en voeding: positieve relatie

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten treden op wanneer het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk zijn eigen cellen en weefsels aanvalt. Er zijn veel verschillende soorten auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis, lupus, diabetes type 1, multiple sclerose en coeliakie.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker naar voren dat voeding een zeer belangrijke rol speelt bij het beheersen van symptomen bij auto-immuunziekten. In mijn blogs zul je merken dat ik put uit bronnen, die ik zoveel mogelijk zal vermelden onder elke blog. Een ontstekingsremmend dieet kan ontstekingen helpen verminderen en nodige voedingsstoffen leveren voor een optimale werking van het lichaam.

In mijn blog schrijf ik vaak over een ontstekingsremmend / eliminatiedieet aangezien ik zelf goede ervaringen heb met dit dieet. Een ontstekingsremmend dieet kan heel nuttig zijn voor mensen met auto-immuunziekten, omdat deze aandoeningen vaak gepaard gaan met ontstekingen in het lichaam. Je verwijderd hierbij bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen verergeren.

Ontstekingsremmend AIP dieet

Binnen een ontstekingsremmend dieet voeg je iedere dag ontstekingsremmende voedingsmiddelen toe aan je eetpatroon. Bepaalde voeding heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waaronder vette vis, kokos- en olijfolie, kurkuma en gember.

Veel mensen met een auto-immuunziekte hebben voedselgevoeligheden die de symptomen verergeren.

Veel voorkomende gevoeligheden zijn gluten, zuivel, eieren en nachtschadegroenten.

Om deze reden volgen er steeds meer mensen een ontstekingsremmend dieet. Dit wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd aangezien je bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk verwijderd. Via deze link lees je meer over ontstekingsremmende diëten. Het is belangrijk te weten dat allergieën en intoleranties bij sommige mensen bijdragen aan de ontstekingsreactie in het lichaam. Het AIP, (auto-immuun protocol) is een ontstekingsremmend dieet waarbij je alle voedingsmiddelen verwijderd waar je allergisch of intolerant voor kunt zijn.

Auto-immuunziekte en voeding, wat is de relatie?

In de tijd dat ik een ernstige auto-immuunziekte kreeg, was er nog maar weinig bekend over de rol van voeding. Ik haalde mijn informatie over mijn ziektebeeld en voeding van websites over de hele wereld aangezien er in het Nederlands nog weinig tot niets beschikbaar was. Ik las de alles, van de nieuwste wetenschappelijke inzichten tot talloze succesverhalen van mensen die een ontstekingsremmend dieet volgden. Ze knapten zienderogen op nadat ze gestart waren met het AIP of een ander van ontstekingsremmend dieet. Ik werd zo enthousiast, stel nu dat ik ook een stuk zou opknappen! Bedenk je eens in hoe het zou zijn als ik niet meer elke drie maanden naar het ziekenhuis moest?

Ook was ik echt opgetogen omdat het me hoop gaf. Zou ik dan toch zelf wat kunnen doen aan mijn chronische ziekte? Ik besloot om me verder te verdiepen zodat ik wist welk dieet ik kon gaan volgen. Het viel me op dat deze mensen een eigen manier hadden gevonden om met voeding hun symptomen te verminderen of zelfs in remissie te krijgen. Waar de één volledig glutenvrij ging eten, besloot de ander om te beginnen met het AIP. (Via deze link lees je wat dit inhoudt).

Auto-immuunziekte en voeding, Paleo

Het paleodieet, ook wel bekend als het oerdieet, is gebaseerd op het voedingspatroon van onze voorouders in de oertijd. Het eten van ontstekingsremmende voeding draagt bij aan een vermindering van ontstekingen en allergieën. Het paleodieet legt de nadruk op het eten van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Zuivelproducten, granen, peulvruchten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen worden verwijderd uit je dieet.

Auto immuun protocol, (AIP)

Het Auto-Immuun Protocol (AIP) dieet is gericht is op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verbeteren van de gezondheid van mensen met auto-immuunziekten. Het AIP dieet is een strengere versie van het paleodieet en elimineert voedingsmiddelen die mogelijk ontstekingen en darmirritatie kunnen veroorzaken.

Het AIP-dieet is ontworpen om een ​​periode van minimaal 28 dagen te volgen. Hierna volgt een geleidelijke herintroductie van bepaalde voedingsmiddelen om te bepalen welke wel of niet bijdragen aan de symptomen. Het AIP is een gespecialiseerde versie van het Paleo-dieet wat speciaal ontworpen is voor mensen met een chronische ziekte. Binnen het AIP voeg je voeding toe dat jouw lichaam ondersteund waardoor jij je lijf hiermee de juiste voeding geeft. Het doel hiervan is om het lichaam te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen. Wel belangrijk is om voedsel te vermijden die jouw lichaam herkend als allergenen en of stimulerend werken.

Het AIP-dieet kan bijdragen aan een vermindering van symptomen van chronische (auto-immuun) ziekten, zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, darmproblemen en huidproblemen.

AIP kookboek

Ik besloot te beginnen met het AIP

Na 2 weken volledig AIP eten viel het me op mijn hoofdpijn verminderde. Terwijl ik door bleef gaan met het AIP had ik na 4 weken minder pijn in mijn hand. Na twee maanden gebeurde er wat onwerkelijks, namelijk dat ik verlost raakte van mijn atopische eczeem en astma. Mijn aangeboren eczeem, dat ik al had sinds mijn geboorte was gewoon helemaal verdwenen. En dat zonder zalf of andere chemische behandeling maar gewoon door puur en heel lekker te eten.

Mijn huid was nog nooit zo gaaf geweest, geen harde plekjes, geen rode ontstekingsplekken. En dat zonder teerzalven of zware medicijnen. Dit dieet leek wel een wonder. Ik had al zoveel succesverhalen gelezen. Dat het AIP de weg is om te bewandelen als je wilt opknappen van een auto-immuunziekte of andere aandoening. Maar dat je er zelfs een chronische huidziekte mee kon genezen, was een onverwacht geluk. Al met al ben ik erg blij en dankbaar. Deze zoektocht naar voeding heeft me intussen al zoveel gebracht.

Wetenschap en Paleo?

Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bij positief zijn over het Paleo / AIP met betrekking tot een chronische (auto-immuun) ziekte. Je zult zien, dat als ik een bepaalde (wetenschappelijke) bron gebruik bij mijn blogs, ik deze onderaan mijn blog plaats.

Eet jij ook glutenvrij, Paleo en of AIP? Heb jij wat gehad aan dit artikel en wil je dit graag delen? Dat zou ik fijn vinden, dank je wel. wel.