Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP voedingslijst wat is toegestaan en wat kun je beter even laten staan? Als jij begint met het volgen van het AIP, is een voedingslijst heel belangrijk. In deze blog heb ik 2 lijsten samen gesteld, waarbij je in 1 oogopslag kunt zien wat kunt eten. Onder elke afbeelding staat een volledige lijst en aanvullingen.

AIP voedingslijst wat is toegestaan?

AIP voedingslijst wat is toegestaan?

Uitgebreide toelichting:

  • Groenten en Fruit. Je kunt (bijna) alle groenten en fruit nuttigen zodat je voldoende kunt variëren op de groenteafdeling.
  • Er zijn enkele uitzonderingen hierin, er zijn namelijk soorten die je nu (tijdelijk) laat staan zijn. Hier heb ik het over de zogenaamde nachtschade-groenten. Hier horen de Aardappel, tomaat, aubergine, chilipepers en paprika toe. Tevens laat je peulvruchten weg van je menu, deze groenten kunnen de veroorzaker zijn van een lekkende darm. Onder peulvruchten vallen ook witte-, bruine bonen en linzen.
  • Vlees en vis. Deze kun je ook gewoon elke dag eten. Let er hierbij wel op dat het vlees en vis ongepaneerd is. In de meeste soorten paneermeel zitten tarwe(-gluten).

Het eten van orgaanvlees wordt aangeraden vanwege de hoge nutriëntendichtheid. Om deze reden wordt het eten van orgaanvlees 1 keer per week of vaker aanbevolen.

AIP voedingslijst, waarmee kan je bakken?

Gelukkig zijn er binnen het AIP meelsoorten die je veilig kunt gebruiken. Ik geef je uit ervaring wel een tip om je als eerste te richten op echte voeding. Dus je maaltijden in te richten met verse groente, vlees en/of vis. Maar je kunt niet helemaal gezond eten zonder niet eens wat te snoepen. Althans…dat vind ik. Daarom ben ik zo blij met deze soorten meel, die bijzonder geschikt zijn voor het AIP.

AIP voedingslijst, wat is niet toegestaan?

AIP voedingslijst wat is toegestaan?

Wat laat je (tijdelijk) weg?

Zoals je kunt zien op bovenstaande afbeelding laat je ook behoorlijk wat voedingsmiddelen weg. Dit zijn voedingsmiddelen die bij veel mensen een reactie oproepen. Een allergie en/of intolerant voor zijn. Hieronder vind je wat opmerkingen die ik kwijt wil bij deze “wat eet je niet”lijst.

Graanproducten. Dit omvat producten als crackers, koek, brood en beschuit. Maar ook pasta en verstopt in sauzen en marinades. Let altijd goed op de ingrediëntenlijst. Zelf koop ik geen verpakte sausjes, maar ik maak ze zelf. Op deze manier weet ik zeker dat er geen allergenen inzitten.

Nachtschade groenten worden ook uitgesloten aangezien ze bij veel mensen klachten veroorzaken. De volgende soorten die bij de nachtschade horen zijn: (witte) Aardappel, tomaat, peper, aubergine en paprika.

Zuivelproducten eet je ook even niet. Denk hierbij ook echt aan alle soorten kaas, melk. Ook geen geitenmelk of yoghurt. Je kunt als vervanger kokosyoghurt nemen.

Let op! Spelt is niet glutenvrij. Vaak wordt gezegd dat je wel spelt kunt eten, omdat dit geen gluten bevat. Dit is echt een misvatting.

AIP lijst wat is toegestaan en wat niet?

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn lijst. Heb je vragen en/of aanvullingen? Dan hoor ik het graag van je. Ik zou het fijn vinden als je deze blog deelt via de onderstaande social deelknoppen. Dank je wel. ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *