Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Hoe maak jij het AIP succesvol? Hoe zorg je ervoor dat het zo gaat zoals jij wilt, zodat jij gezond(-er) kunt worden? Wil jij ook weten hoe jij dit goed aan kunt gaan pakken? De eerste stappen kunnen wat overweldigend zijn. Mijn eerste begin was best lastig, schreef ik in een eerdere blog.

Het auto-immuun protocol is uitermate geschikt als eliminatie- en herintroductie dieet. Dat wilt zeggen dat je eerst een periode ingaat waarbij je (tijdelijk) alle voeding weglaat die jouw immuunsysteem kunnen stimuleren. In deze periode voeg je ook voeding toe die helend is voor je lijf. Op deze manier geef je jouw darmen rust en de juiste voedingsstoffen die je nodig hebt. Het AIP is ontworpen om symptomen en (chronische) ontstekingsziektes zoveel mogelijk te verlichten.

Hoe maak je het AIP succesvol en voor welke aandoening?

Het AIP is geschikt voor een uiteenlopende verscheidenheid van chronische ziektes. Je kunt denken aan: allergieën, auto-immuun aandoeningen, astma, eczeem, ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten.

Door het volgen van het AIP kun jij erachter komen of jij intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. En welke dat zijn. Je richt je namelijk op voeding die heilzaam is voor jouw lichaam. Tevens laat je voeding (tijdelijk) weg die je immuunsysteem kan triggeren. Door na een tijdje gedoseerd voeding weer terug te introduceren, kan duidelijk worden waar jij allergisch op reageert.

De heilzame werking van dit helende voedingspatroon kunnen al merkbaar zijn in enkele dagen tot een paar weken. Toch wordt aangeraden om dit protocol minimaal 1 maand (28 dagen) strikt vol te houden. Deze tijd heeft je lijf echt nodig om te resetten. Natuurlijk reageert ieder lichaam anders, geef het daarom zo lang de tijd als jij nodig hebt. Ik heb het zelf 2 maanden strikt volgehouden. Hierna begon ik heel rustig met het herintroduceren van voeding. Op de site van Thepaleomom vind je een goede richtlijn om voeding te herintroduceren.

Hoe maak jij het AIP succesvol?

Om het AIP tot een succes te maken moet er echt even een “knop om”, zoals ze wel eens zeggen. Ik merkte in het begin bij mezelf dat ik constant vast hield aan de ” verboden” lijst. Alhoewel ik graag verandering wilde zien en merken in mijn gezondheid, vond ik het lastig. Vooral het ontbijt vond ik een uitdaging. Mijn eerste tip aan jou zou dan ook zijn: Probeer te denken aan wat jij wel mag en kan eten. Dat scheelt al de helft. Echt waar. Lees hier de volledige voedingslijst.

Trek eens je keukenkastjes open en bekijk wat je hier hebt staan. Misschien staan er pakjes en zakjes in. Deze kun je weggeven aan de buren of gewoon even weg leggen. Je wilt niet in de verleiding komen om toch dat zakje voor de jus te gebruiken. Kijk op de AIP lijst met voeding welke wel is toegestaan en welke niet. Het helpt je om je keukenkastjes beter te reorganiseren.

Wat mij enorm heeft geholpen is voeding toevoegen die het mij wat gemakkelijker maakt. Koop bijvoorbeeld kokosmelk om yoghurt mee te maken. Vul je kastjes met lekkere kruiden en smaakmakers die jij wel kan gebruiken. Zorg ook voor voldoende snacks. Niet dat je nu elke dag maximaal kan snacken, maar het heeft mij wel geholpen. Vooral in het begin wilde ik zo af en toe snacken, vooral als ik visite had.

Vertel het je dierbaren en collega’s

Vertel tegen zoveel mogelijk mensen dat jij bezig bent om te werken aan jouw gezondheid. Hoe meer mensen hier vanaf weten, hoe minder kans op verleiding. Laat ze echt weten wat jij niet eet en waarom niet. De kans dat ze een stuk taart aanbieden is hierdoor een stuk kleiner. Mijn tips is dan ook: Probeer zelf wat te bakken als er een feestje is. Een lekker koekje met AIP ingrediënten. In mijn kookboek staan enkele lekkere smul recepten.

Hoe strikter jij het AIP volgt, hoe sneller jij resultaat kunt gaan zien. Hoe lang de eliminatie duurt, hangt af van hoe jij je voelt. Over het algemeen kun je spreken van 28 dagen. 1 maand. Als jij minder dan 30 dagen aanhoudt, bestaat er een kans dat jouw lichaam niet voldoende tijd heeft gehad om te helen.

Het is echt heel belangrijk om je aan de richtlijnen van het AIP protocol te houden. Voornamelijk als jij een auto-immuunaandoening hebt. (Of meerdere, zoals ik). Na die 30 dagen kun je zeker (grote) veranderingen kunnen voelen in jouw lichaam. Voel jij je nog niet zoals jij wilt? Ga dan door met het eten volgens de richtlijnen van het AIP. Wees niet bang dat je voedingsstoffen zult missen. Dit dieet is echt speciaal ontworpen zodat je al jouw vitamines en mineralen binnen krijgt. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Hoe maak jij het AIP succesvol?

En…heb ik je voldoende tips gegeven om het succesvol te laten zijn? Ik weet dat het begin nogal overweldigend kan zijn. Geloof me als ik dit schrijf….Als jij verbetering ziet en/of bemerkt in je gezondheid, dan is het het waard geweest. Het duurde twee weken bij mij voordat ik verbetering bemerkte. Tegen de tijd dat de 30 dagen om waren, voelde mijn lichaam compleet anders. Mijn eczeem was genezen, leek het wel. Mijn spijsvertering was geoptimaliseerd. Ik heb mijn leven lang al last van mijn buik en maag gehad. Het is en was zo’n bevrijdend gevoel eindelijk af te zijn van kwalen, waar ik al mijn hele leven last van had.

Het AIP heeft mij zeer veel gebracht

Intussen wil ik echt delen met de wereld dat het AIP mij zeer veel gebracht heeft. Veel lichamelijke ongemakken verdwenen als sneeuw voor de zon. Mijn hele lichaam slik ik al medicatie vanwege mijn eczeem. Ik heb zelfs in het ziekenhuis gelegen, waarbij er teer op mijn lichaam werd gesmeerd. Dat hielp wel, tijdelijk. Tot ik het ziekenhuis weer verliet.

Mijn huid is nog nooit zo gaaf geweest. Ik durf deze manier van eten zeker aan te bevelen. Er zijn inmiddels heel wat onderzoeken die zich bezig houden met auto-immuunziektes en voeding. Je kunt deze hier lezen.

Zelf heb ik in het begin onderstaand ebook van The Paleo Mom gekocht. Het heeft meer dan 300 pagina’s vol informatie over het AIP. (In het Engels). 4 weken maaltijd-planning, en meer dan 80 AIP recepten. Het boek is wel in het Engels. Ik wens je veel succes en gezondheid toe.

E-book The Autoimmune Protocol.

+ meer dan 8 voledig AIP recepten

+ 4-weekse maaltijdplanner

+ Je krijgt automatisch updates over het protocol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *