Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Hoe maak jij het AIP succesvol? Hoe zorg je ervoor dat het zo gaat zoals jij wilt, zodat jij een razend snelle start kunt maken? De eerste stappen binnen dit dieet kunnen wat overweldigend zijn. Mijn eerste begin was best lastig, schreef ik in een eerdere blog.

Het auto-immuun protocol is uitermate geschikt als eliminatie- en herintroductie dieet. Dat wilt zeggen dat je eerst een periode ingaat waarbij je (tijdelijk) alle voeding weglaat die jouw immuunsysteem kunnen stimuleren. In deze periode voeg je ook voeding toe die helend is voor je lichaam. Op deze manier geef je jouw darmen rust en de juiste voedingsstoffen die je nodig hebt. Het AIP is ontworpen om symptomen en (chronische) ontstekingsziektes zoveel mogelijk te verlichten.

Hoe maak je het AIP succesvol?

Het AIP is geschikt voor een uiteenlopende verscheidenheid van chronische ziektes. Je kunt denken aan: allergieën, auto-immuun aandoeningen, eczeem, astma, ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten.

Door het volgen van het AIP kun jij erachter komen of jij intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen en welke dat zijn. Je richt je namelijk op voeding die heilzaam is voor jouw lichaam. Tevens laat je voeding (tijdelijk) weg die je immuunsysteem kan triggeren. Door na een tijdje bepaalde voeding weer terug te introduceren, kan duidelijk worden waar jij allergisch op reageert.

Je kunt al resultaat merken binnen enkele in enkele dagen tot een paar weken. Toch wordt aangeraden om dit protocol minimaal 28 dagen strikt vol te houden. Deze tijd heeft je lijf echt nodig om te resetten. Natuurlijk reageert ieder lichaam anders, geef het daarom zo lang de tijd als jij nodig hebt. Ik heb het zelf twee maanden strikt volgehouden. Hierna ben ik rustig begonnen met het herintroduceren van voeding. Op de site van Thepaleomom vind je een goede richtlijn om voeding te herintroduceren. Ik heb zelf ook een korte beschrijving in mijn kookboek gezet, met daarin de voedingsmiddelen die je weer kunt herintroduceren.

AIP kookboek

Hoe maak jij het AIP succesvol?

Om het AIP tot een succes te maken moet er echt even een “knop om”, zoals ze wel eens zeggen. Ik merkte in het begin bij mezelf dat ik constant vast hield aan de ” verboden” lijst. Alhoewel ik graag verandering wilde zien en merken in mijn gezondheid, vond ik het lastig. Vooral het ontbijt vond ik een uitdaging en ik vond het laten staan van mijn boterham met hagelslag heel lastig. Ik had ook geen inspiratie aan het begin, je moet je voorstellen dat ik begin met dit dieet toen er in het Nederlands nog geen tot zeer weinig informatie was online. Het is belangrijk te weten wat je allemaal wel kunt eten, bekijk via deze link de volledige voedingslijst.

Trek ook je keukenkastjes open en bekijk wat je hier hebt staan. Misschien staan er pakjes en zakjes in waarvan de ingrediënten niet AIP proof zijn. Deze kun je weggeven aan de buren of gewoon even (ver) weg leggen. Je wilt niet in de verleiding komen om toch dat zakje voor de jus te gebruiken. Kijk op de AIP lijst met voeding welke wel is toegestaan en welke niet. Het helpt je om je keukenkastjes beter te reorganiseren en om je voedingsmiddelen te vervangen voor smakelijke alternatieven.

Wat mij enorm heeft geholpen is voeding toevoegen die het mij wat gemakkelijker maakt. Koop bijvoorbeeld kokosmelk om yoghurt mee te maken. Vul je kastjes met lekkere kruiden en smaakmakers die jij wel kan gebruiken. Zorg ook voor voldoende snacks. Niet dat je nu elke dag maximaal kan snacken, maar het heeft mij wel geholpen. Vooral in het begin wilde ik zo af en toe snacken, vooral als ik visite had.

Hoe maak jij het AIP succesvol?

Vertel het je dierbaren en collega’s

Vertel tegen zoveel mogelijk mensen dat jij bezig bent om te werken aan jouw gezondheid. Hoe meer mensen hier vanaf weten, hoe minder kans op verleiding. Laat ze goed weten wat jij niet eet en waarom niet. De kans dat ze een stuk taart aanbieden is hierdoor een stuk kleiner. Mijn tips is dan ook: Probeer zelf wat te bakken als er een feestje is. Een lekker koekje met AIP ingrediënten. In mijn kookboek vind je naast heerlijke gerechten, ook recepten voor AIP koekjes.

Hoe strikter jij het AIP volgt, hoe sneller jij resultaat kunt gaan zien. Hoe lang de eliminatie duurt, hangt af van hoe jij je voelt. Het dieet volg je strikt voor 28 dagen, om je lichaam te resetten. Je lijf heeft de tijd nodig om te helen en gezonder te worden.

Het is echt heel belangrijk om je aan de richtlijnen van het AIP protocol te houden. Voornamelijk als jij een auto-immuunaandoening hebt. (Of meerdere, zoals ik). Na die 28 dagen kun je zeker (grote) veranderingen kunnen voelen in jouw lichaam. Voel jij je nog niet zoals jij wilt? Ga dan door met het eten volgens de richtlijnen van het AIP. Wees niet bang dat je voedingsstoffen zult missen. Dit dieet is echt speciaal ontworpen zodat je al jouw vitamines en mineralen binnen krijgt.

Hoe maak jij het AIP succesvol?

En…heb ik je voldoende tips gegeven om het succesvol te laten zijn? Ik weet dat het begin nogal overweldigend kan zijn. Het duurde twee weken bij mij voordat ik verbetering bemerkte. Tegen de tijd dat de 28 dagen om waren, voelde mijn lichaam compleet anders. Mijn eczeem waar ik mijn hele leven last van had, was genezen. Mijn spijsvertering was nog nooit zo gezond geweest, weg met die buikpijn en misselijkheid iedere dag.

Het AIP heeft mij zeer veel gebracht

Intussen wil ik echt delen met de wereld dat het AIP mij zeer veel gebracht heeft. Veel lichamelijke ongemakken verdwenen als sneeuw voor de zon.

Je kunt een AIP kookboek goed gebruiken voor inspiratie voor smakelijke recepten. Zelf heb ik in het begin dit ebook van The Paleo Mom gekocht. Het heeft meer dan 300 pagina’s vol informatie over het AIP, een 4 weken maaltijd-plan en meer dan 80 AIP recepten. Het boek is wel in het Engels.

Als jij liever een AIP kookboek wilt in het Nederlands, kijk dan bij mijn eigen kookboek, waarin 28 recepten staan. Speciaal geschikt voor het ontbijt & lunch.

AIP Kookboek
Hoe maak jij het AIP succesvol?

E-book The Autoimmune Protocol.

+ meer dan 8 voledig AIP recepten

+ 4-weekse maaltijdplanner

+ Je krijgt automatisch updates over het protocol