Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Eet je chronische ontsteking weg! Verandering in je eetpatroon is niet gemakkelijk, weet ik uit eigen ervaring. Door de jaren heen ben ik heel wat wijzer geworden op het gebied van voeding. Er zijn heel wat jaren geweest dat ik niet heel erg gezond wilde eten. Je kon mij uittekenen met een stuk chocolade bij m’n thee. Er was altijd wel een excuus en ik bedacht altijd wel wat om te kunnen snoepen. Ik haalde mijn diploma, mijn eczeem was onder controle, ik was ongesteld of gewoon omdat het weekend was. Helaas was ik zo gewend aan chocolade dat ik er niet aan dacht om het te laten liggen in de winkel.

Toch kwam er een moment in mijn leven dat ik eigenlijk wel moest. De knop ging bij mij om toen ik chronisch ziek werd. Elke dag moest ik zoveel medicijnen nemen, dat ik me zorgen begon te maken over mijn lever. De bloedwaardes waren dan ook behoorlijk hoog, en ik wilde mijn lijf helpen om gezonder te worden. Ergens dacht ik niet dat het mogelijk was. Hoe kon ik nu gezonder worden met een chronisch ziek lijf? Van frustratie trok ik weer een zak mini chocolaatjes open. Het moest echt anders omdat ik me heel slecht voelde lichamelijk.

Is dit voor jou ook herkenbaar? Dat een verandering in je eetpatroon gewoon heel moeilijk kan zijn? Het opgeven van suiker was denk ik wel de moeilijkste, omdat ik wilde beginnen met een gezonder eetpatroon. Gelukkig vind ik het leuk om zoveel mogelijk over mijn gezondheid te leren. Hoe meer ik las, hoe meer ik overtuigd werd om ontstekingsvrij te willen eten.

Eet je chronische ontsteking weg!

AIP Kookboek

Wat is een ontsteking?

De laatste tijd kom je steeds meer informatie tegen over ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Maar is een ontsteking slecht? En wat heeft voeding ermee te maken? Bij een ontsteking komt je afweersysteem oftewel je immuunsysteem in actie. Hierbij worden witte bloedcellen in je lijf geactiveerd om bijvoorbeeld bacteriën en virussen onschadelijk te maken.

Een overactief immuunsysteem veroorzaakt ontstekingen, ook al is er geen bacterie of virus meer te bekennen. Chronische ontstekingen kunnen het lichaam beschadigen. Ook verhoogt een ontsteking de kans op hartaandoeningen, kanker, diabetes en andere chronische aandoeningen.

Eet je chronische ontsteking weg!

De eerste stap naar een ontstekingsvrij leven is kiezen voor ontstekingsremmende voeding. Kies hierbij verse en eenvoudige ingrediënten. Probeer elke dag een regenboog aan groenten op je bordje te krijgen. Zorg voor meer variatie in je eetpatroon. In groenten en fruit zitten ontstekingsremmende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. De meeste voedingswaarde zit in groente en fruit met een felle kleur.

Leg dit in je boodschappenmandje:

  • Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en koolsoorten
  • Geel, rood en oranje. Kies voor pompoen, paprika, wortelen, bieten, tomaten, sinaasappels
  • Groen. Kies voor groentes in deze mooie kleur. Boerenkool, spinazie, sla, andijvie en snijbiet
  • Uien, bosui, knoflook
  • Blauw/paars. Leg heerlijke bramen en bosbessen in je mandje.
  • Kruiden en specerijen werken ook ontstekingsremmend. Zorg dat je ze bij elk gerecht gebruikt. Kurkuma, kaneel, gember en bijvoorbeeld rozemarijn.

Laat deze voedingsmiddelen maar (even) weg:

Er zijn voedingsmiddelen die ontstekingsbevorderend werken. Deze voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze bestaande ontstekingen verergeren of veroorzaken.

  • Glutenbevattende granen, zoals tarwe. Eet voorlopig glutenvrij of stap over op Paleo dieet
  • Noten. Pas op met noten, ook met de ongezouten variant. Ze kunnen ontstekingsbevorderend werken
  • Bewerkt vlees, zoals saucijzen, knakworsten, varkensvlees en rood vlees
  • Zuivelproducten zoals melk en kaas

Eet je chronische ontsteking weg!

Misschien denk je nu bij jezelf wat je nog wel kunt eten. Yep, kan ik me heel goed voorstellen. Toch blijft er heel veel voeding over die je wel kunt eten. Sterker nog, ikzelf had het idee dat er een wereld voor mij open ging toen ik puur ging eten. Ik zat zo vastgeroest in het eetpatroon die wij met zijn alleen gewend zijn. ’s ochtends brood, een tussendoortje en als lunch weer brood. Als broodbeleg vaak zoet of kipfilet. ’s avonds of pasta, of aardappels.

Nu eet ik heel gevarieerd en veel smaakvoller dan “vroeger”. Mijn huidige ontbijt bestaat vaak uit een goedgevulde, zelfgemaakte kom soep. Het is zo heerlijk om hiermee wakker te worden aangezien ik gewoon weet hoeveel goeds het doet voor mijn lijf. Combineer ontstekingsremmende voeding met voldoende lichaamsbeweging en ontspanning en je bent hard op weg naar een ontstekingsvrij leven.

Heb jij nou wat gehad aan mijn artikel? Dan zou ik het fijn vinden als je dit deelt via de knoppen bij dit bericht. Share the love…♥ Dank je wel.