Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Een voedingstekort binnen het AIP? Is dat mogelijk en hoe voorkom je dat? Als je besluit om het auto-immuun protocol (Paleo) te gaan volgen, is dat best een grote stap. Je laat immers bepaalde voedingsmiddelen weg die je immuunsysteem kunnen prikkelen. Een veelgestelde vraag is dan ook of je voedingstekorten krijgt als je het AIP gaat volgen. Voeding levert je naast vulling ook voeding. Je kunt het zien als brandstof voor je lichaam in de vorm van macro- en micronutriënten. Grof gezegd kun je macronutriënten vinden in brood, pasta, groenten en fruit. Vitamines en mineralen behoren tot de micro nutriënten. Je hebt beide nodig om tot een juiste balans te komen voor een gezond lichaam. Kun je in een normaal voedingspatroon tekorten oplopen? En hoe zit dat binnen het AIP? Ik leg het uit in deze blog.

Een voedingstekort in je dieet?

Helaas lopen er steeds meer mensen mensen rond met een voedingstekort. Het is immers in deze huidige tijd niet zo eenvoudig om de benodigde voedingsstoffen uit voedsel te halen. Veel (basis-)voedingsmiddelen hebben weinig voedingswaarde die je lichaam wel vult maar niet voedt. . Je kunt hierbij denken aan bewerkt voedsel, junkfood en snacks. Je kunt ervan uit gaan als een voedingsmiddel in de fabriek wordt gemaakt, dat de grondstoffen worden afgebroken. Bewerkt voedsel, fastfood en (gesuikerde) snacks bevatten geen tot zeer weinig voedingsstoffen.

Ik stond ervan te kijken dat je zelfs bij het Paleo-dieet ook kans hebt op tekorten aan micro nutriënten. Hoe is dat toch mogelijk aangezien je zo gezond mogelijk probeert te eten. Alhoewel de voedingsmiddelen binnen het Paleo dieet veel gezonder zijn dan een gemiddeld voedingspatroon, is er nog steeds een kans op tekort aan micro nutriënten. Dit komt doordat mensen zich vaak concentreren op groenten, vlees en kokosolie. Vaak concentreren mensen zich op Paleo brood en/of snacks zodat ze belangrijke voedingsmiddelen missen.

Het zou aan te raden zijn om een goed kookboek aan te schaffen, zodat je weet welke voedingsstoffen je toe kunt voegen aan je voedingspatroon. Het toevoegen van orgaanvlees, zoals lever, het veelvuldig eten van groene bladgroenten en vis kan ervoor zorgen dat je de voedingsstoffen aanvult die je lijf zo nodig heeft.

Een voedingstekort binnen het AIP?

Maar hoe zit het dan met voedingsstoffen binnen het AIP? Het auto-immuun protocol is een striktere vorm van Paleo waarbij je bepaalde voeding weglaat wat je immuunsysteem kan activeren. Hoe zorg je ervoor dat je geen voedingsstoffen oploopt als je besluit te gaan eten volgens het AIP?

Binnen het AIP ligt de nadruk op voeding die zal helpen een hoge nutriëntendichtheid te bereiken. Je concentreert je immers op voeding die (zeer) hoog is in nutriënten. Je kiest binnen het AIP voedingsmiddelen die het meest voedzaam voor je zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten een ruime hoeveelheid van essentiële en niet -essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor je gezondheid.

Een voedingstekort binnen het AIP?

AIP Kookboek

Essentiële nutriëntentekort bij een auto-immuunziekte

Een tekort aan essentiële vitamines en mineralen komt vaak voor. Mensen willen dit aanvullen maar weten niet goed hoe of zijn op zoek naar een snelle oplossing. Je wilt niet weten hoeveel potjes multivitamines er dagelijks over de toonbank gaan. Het is misschien handig te weten dat je een eventuele nutriëntentekort “weg kunt eten”. Alle voedingsstoffen zijn belangrijk voor de normale werking van het immuunsysteem. Een tekort van bepaalde nutriënten komt vaak voor bij auto-immuunziekten. Hier komt steeds meer aandacht voor, ook in wetenschappelijk onderzoek.

Welke essentiële nutriënten heb je nodig? Een voedingstekort binnen het AIP kun je voorkomen als je weet waar je op moet letten. Weet dat er binnen het AIP de focus ligt op het aanvullen van deze nutriënten. Ook als jij Paleo eet of informatie zoekt over nutriënten, lees dan hieronder mijn lijst. Zodat ook jij weet welke voeding jij meer kunt gaan eten om tekorten tegen te gaan.

 • Vitamine A
 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Jodium
 • IJzer
 • Magnesium
 • Selenium
 • Zink

Essentiële nutriënten aanvullen met voeding

Welke nutriënten kun je vinden in welke voeding? Je vind hieronder een korte lijst met voedingsmiddelen die je kunt nemen om tekorten aan te vullen. Ik heb er ook voedingsmiddelen in vermeld die hoog zijn in bepaalde nutriënten maar die niet passen bij het AIP. Dat heb ik gedaan om een volledig beeld te geven, om duidelijk te maken waar bepaalde voedingsstoffen inzitten. Als je het AIP volgt, eet je (tijdelijk) niet alle voedingsmiddelen eten. Gelukkig bestaan er meer dan voldoende alternatieven. Ik heb bij elke nutriënt gezet welke je niet eet bij het AIP, zodat je de alternatieven kunt bekijken.

 • Vitamine A

Zit voornamelijk eieren, zeevruchten en orgaanvlees, zoals lever. (let wel, binnen het AIP eet je geen eieren. Lees hier een volledige voedingslijst voor het AIP).

 • Vitamine B

Je kunt dit onder andere vinden in groenten, fruit, gevogelte en pitten/zaden. (Binnen het AIP eet je geen pitten/zaden).

 • Vitamine C

Eet lekker veel groenten en fruit. Focus op de groenten, je eet ongeveer 500 gram tot 1 kilo per dag. Fruit beperk je tot maximaal 2 stuks per dag.

 • Vitamine D

Deze vitamine vind je voornamelijk in vette vis (zoals makreel en zalm), champignons en eieren. (Eieren zijn niet toegestaan binnen AIP).

Vitamine E

Vitamine E vind je voornamelijk in olijfolie, olijven, avocado’s, groene bladgroenten zoals boerenkool.

Spoorelementen

 • Jodium

Jodium zit voornamelijk in witte vissoorten (bijvoorbeeld) kabeljauw, garnalen en zeegroenten. (zoals zeekraal).

 • IJzer

IJzer kun je vinden in peulvruchten, vis, vlees, schaal- en schelpdieren. (Binnen het Paleo en AIP eet je geen peulvruchten).

 • Magnesium

Magnesium vind je onder andere in groente bladgroenten, vis, avocado’s en banaan.

 • Selenium

Selenium zit in noten, tonijn, kreeft, sardines, oesters en garnalen. (Binnen het AIP eet je tijdelijk geen noten).

 • Zink

Zink vind je onder andere in rood vlees, gevogelte, zeevruchten, noten en zaden.

Een voedingstekort binnen het AIP? Mijn conclusie

Je hebt in deze blog kunnen lezen dat het prima te doen is om voedingstekorten tegen te gaan. Wellicht had je twijfels of je voedingstekorten op zou lopen. Je kunt echt met een gerust hart Paleo en AIP eten, en je lichaam alle voedingsstoffen geven die het nodig heeft. Eet voldoende groente en vul dit aan met fruit, vlees, vis en orgaanvlees. Je kunt ook zeker genieten van een zelfgemaakte brownie, als je deze maar zo gezond mogelijk maakt. Als jij je concentreert op de nutriënten, geef jij je lichaam voeding en brandstof, wat zo hard nodig is.

Bron: