Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wat is een auto-immuunziekte? Als je een auto-immuunziekte hebt, valt het afweersysteem je lichaam aan. We zijn allemaal geboren met een natuurlijk afweersysteem, ook wel je immuunsysteem genoemd. Het is wonderlijk te weten wat dit allemaal voor je doet. Je kunt het immuunsysteem zien als jouw persoonlijke bodyguard. 🙂 Het beschermt en verdedigt je tegen allerlei indringers (van buitenaf). Denk hierbij aan bijvoorbeeld bacteriën en virussen.

Je immuunsysteem communiceert met witte bloedcellen in je lijf. De witte bloedcellen circuleren constant door je lichaam. Ze “eten” van alles op in jouw lichaam wat zij als lichaamsvreemd beschouwen. Als jij dus eens geveld wordt door een griep, komt er een hele groep witte bloedcellen in actie om de “vijand” aan te vallen. (Ik zal vast niet de enige zijn die beeldend denkt, en dit zo zie gebeuren?)

Wanneer de dreiging van een virus of bacterie verdwenen is, is het de bedoeling dat je afweersysteem zichzelf weer “reset”. Terug naar de beschermende fase in plaats van de aanvallende.

Wat is een auto-immuunziekte?

Wanneer de dreiging verdwenen is, sturen bepaalde cellen een signaal naar je immuunsysteem om duidelijk te maken dat de aanval kan stoppen. En dat is nu precies waar het niet goed gaat bij een auto-immuunziekte. Je hebt hierbij te maken met een chronische aandoening waarbij je immuunsysteem overactief werkt. Je eigen afweer blijft je eigen lichaam aanvallen, terwijl er geen daadwerkelijke dreiging is.

Als je te maken hebt met een auto-immuunziekte, werkt je afweersysteem niet goed. Je immuunsysteem valt je eigen lichaam- en lichaamscellen aan. Er is sprake van een verstoring tussen activiteit en bescherming. Hoe komt dit eigenlijk, zou je volgende vraag kunnen zijn. Daar zijn de meningen over verdeeld. Het is ook een vrij schimmig gebied waar gewoonweg nog niet voldoende over bekend is. De enige verklaring die ik overal op internet lees is: Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd gaat. Misschien ligt het aan mij, maar een duidelijk antwoord vind ik het niet.

Wat is een auto-immuunziekte

Op dit moment zijn er meer dan 80 verschillende auto-immuunziektes. Deze ziektes hebben allemaal als overeenkomst dat het immuunsysteem overactief reageert. Er is veel diversiteit onder deze aandoeningen. Een behandeling van een auto-immuunziekte is er vaak op gericht om de activiteit van het immuunsysteem te verminderen. Aangezien elke aandoening een aparte behandeling nodig heeft, is er niet één aanpak die voor iedereen juist is.

Zijn er alternatieven?

De Chinese geneeskunde heeft mij altijd gefascineerd aangezien de mens als één wordt gezien. Ze behandelen je als geheel en niet alleen je klachten. Een auto-immuunziekte wordt gezien als een verstoring in de balans van de energiehuishouding en het functioneren van de organen van het lichaam. Dat de Chinese geneeskunde veel mensen boeit en bezig houdt, bewijzen vele wetenschappelijke studies naar de werking hiervan.

Via deze link kun je bijvoorbeeld een wetenschappelijk rapport lezen van enkele onderzoekers van de Harvard Medical school. Zij tonen aan dat een bepaald kruid een auto-immuunziekte kan behandelen, wat natuurlijk heel goed nieuws. Dat de wetenschap zich al vele jaren bezig houdt met het onderzoeken van voeding en chronische aandoeningen is goede stap in de richting.

Het Paleo dieet of het AIP wordt steeds meer aangeraden, juist bij een chronische (auto-immuun) aandoening. Dit zijn beide ontstekingsremmende diëten, die kunnen helpen om de symptomen bij chronische aandoeningen te verminderen.

Een auto-immuunziekte is niet te genezen

Helaas kun je een auto-immuunziekte niet genezen. Met medicatie kun je er voor zorgen dat de immuunrespons vermindert wordt, maar het wordt steeds meer bekend dat je dit ook kunt bereiken met voeding! Zelf eet ik al jaren Paleo en AIP. Via deze link kun je lezen wat het inhoudt. Mijn chronische aandoeningen zijn al jaren stabiel door een ontstekingsremmend dieet. Binnen een ontstekingsremmend dieet verwijder ik voedingsmiddelen die mijn immuunsysteem activeren en eet juist veel voeding met een zo hoog mogelijk nutriëntendichtheid.

Je hebt kunnen lezen dat er andere manier zijn om een auto-immuunziekte te behandelen. Klik hier om mijn eigen kookboek te bekijken, met recepten die volledig passen in een ontstekingsremmend dieet.

Wil jij een ander helpen met deze informatie? Dan zou ik het fijn vinden als je deze blog deelt. Dank je.