Leestijd: 3 minuten

Wat is een auto-immuunziekte? Als je een auto-immuunziekte hebt, betekent het dat je immuunsysteem zich tegen jezelf keert. Laat ik beginnen met in het kort uitleggen wat je immuunsysteem is en doet. We zijn allemaal geboren met een natuurlijk afweersysteem. Ook wel je immuunsysteem genoemd. Het is wonderlijk te weten wat dit allemaal voor je doet. Je kunt het immuunsysteem zien als jouw persoonlijke bodyguard. 🙂 Het beschermt en verdedigt je tegen allerlei indringers (van buitenaf). Denk hierbij aan bijvoorbeeld bacteriën en virussen.

Je immuunsysteem communiceert met witte bloedcellen in je lijf. De witte bloedcellen circuleren constant door je lichaam. Ze “eten” van alles op in jouw lichaam wat zij als lichaamsvreemd beschouwen. Als jij dus eens geveld wordt door een griep, komt er een hele groep witte bloedcellen in actie om de “vijand” aan te vallen. (Ik zal vast niet de enige zijn die beeldend denkt, en dit zo zie gebeuren?)

Wanneer de dreiging van een virus of bacterie verdwenen is, is het de bedoeling dat je afweersysteem zichzelf weer “reset”. Terug naar de beschermende fase in plaats van de aanvallende.

Wat is een auto-immuunziekte?

Wanneer de dreiging verdwenen is, sturen bepaalde cellen een signaal naar je immuunsysteem om duidelijk te maken dat de aanval kan stoppen. En dat is nu precies waar het niet goed gaat bij een auto-immuunziekte. Je hebt hierbij te maken met een chronische aandoening waarbij je immuunsysteem overactief werkt. Je eigen afweer blijft je eigen lichaam aanvallen, terwijl er geen daadwerkelijke dreiging is.

Als je te maken hebt met een auto-immuunziekte, werkt je afweersysteem niet goed. Je immuunsysteem valt je eigen lichaam- en lichaamscellen aan. Er is sprake van een verstoring tussen activiteit en bescherming. Hoe komt dit eigenlijk, zou je volgende vraag kunnen zijn. Daar zijn de meningen over verdeeld. Het is ook een vrij schimmig gebied waar gewoonweg nog niet voldoende over bekend is. De enige verklaring die ik overal op internet lees is: Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd gaat. Misschien ligt het aan mij, maar een duidelijk antwoord vind ik het niet.

Wat is een auto-immuunziekte en waaruit bestaat de reguliere behandeling?

Op dit moment zijn er meer dan 80 verschillende auto-immuunziektes. Deze ziektes hebben allemaal als overeenkomst dat het immuunsysteem overactief reageert. Er is veel diversiteit onder deze aandoeningen. Een behandeling van een auto-immuunziekte is er vaak op gericht om de activiteit van het immuunsysteem te verminderen. Aangezien elke aandoening een aparte behandeling nodig heeft, is er niet één aanpak die voor iedereen juist is.

Zijn er alternatieven? Wat zegt de Chinese geneeskunde?

De Chinese geneeskunde heeft mij altijd gefascineerd. De mens wordt gezien als een geheel. Een auto-immuunziekte wordt gezien als een verstoring in de balans van de energiehuishouding en het functioneren van de organen van het lichaam. Dat de Chinese geneeskunde veel mensen boeit en bezig houdt, bewijzen vele wetenschappelijke studies naar de werking hiervan.

Hier kun je een wetenschappelijk rapport lezen van enkele onderzoekers van de Harvard Medical school. Zij tonen aan dat een bepaald kruid een auto-immuunziekte kan behandelen. Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Er wordt steeds bekend over natuurlijke behandelmethodes bij een auto-immuunziekte. Dat de wetenschap zich al vele jaren bezig houdt met het onderzoeken van voeding en chronische aandoeningen is goede stap in de richting.

Zo volg ik al jaren wetenschapper Dr. Sarah Ballantyne. Ze is ervaringsdeskundige met onder andere de auto-immuunziekte psoriasis. Haar bijnaam is : The paleo Mom. Zij raadt aan om het Paleo dieet te volgen, juist bij een chronische (auto-immuun) aandoening. Zij gebruikt haar wetenschappelijke kennis om chronische ziektes te behandelen. Op haar website kun je van alles lezen. Je HIER zelfs vele wetenschappelijke rapporten lezen waarin zij duidelijk de voordelen uitlegt van Paleo voeding.

Een auto-immuunziekte is niet te genezen

Je kunt een auto-immuunziekte helaas niet genezen. Met medicatie kun je er voor zorgen dat de immuunrespons vermindert wordt. Weet je dat je dit ook kunt bereiken met voeding? Zelf eet ik al jaren Paleo. Je kunt hier lezen wat dit inhoudt. Mijn chronische aandoeningen zijn al jaren stabiel. Ik laat voedingsmiddelen weg die mijn immuunsysteem activeren en eet veel voeding die zorgen voor ondersteuning.

Ik hoop echt dat ik je heb kunnen inspireren. Als je vragen hebt, kun je terecht op mijn contactpagina of laat een berichtje hieronder achter. Zou ik super fijn vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *