Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Helpt een ontstekingsremmend dieet bij eczeem? Als jij een aandoening hebt die je wilt verminderen, kan het leerzaam zijn te kijken naar wat je eet. Dat is een compleet nieuw inzicht dat steeds populairder wordt. In deze blog lees je wat een ontstekingsremmend dieet inhoudt en en hoe kan dit jou helpen!

Steeds vaker leggen mensen de link tussen gezond eten en je gezondheid. Toch wordt er vaak gedacht dat een gezond dieet alleen heilzaam kan zijn bij bepaalde aandoeningen, zoals diabetes. Maar weet je dat voeding veel meer voor je doet dan je cholesterol omlaag brengen? Dat een dieet je klachten kan verminderen, juist bij chronische aandoeningen. Voeding is echt je beste vriend, en kan je helpen om meer manieren dan je in eerste instantie zou denken.

Helpt een ontstekingsremmend dieet bij eczeem?

Als je een huidaandoening hebt, zoals eczeem, kan een verandering in je dieet symptomen zoals jeukende of rode huid helpen verminderen? Dat zou heel goed kunnen, aangezien een ontstekingsremmend dieet helpt om ontstekingen in je lichaam tegen te gaan. Lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Tess, die met een dieet haar eczeem onder controle heeft.

Een grote groep mensen met eczeem heeft een intolerantie of allergie. Dit kan een uitbraak van het eczeem veroorzaken, waardoor je weer meer medicatie moet gaan gebruiken om je immuunsysteem te onderdrukken. Ik herken dit maar al te goed aangezien ik te maken heb met atopisch eczeem. Mijn halve leven heb ik gesmeerd met verschillende zalfjes en tabletjes geslikt voor de jeuk. Ik deed in mijn optiek alles om die uitbraak van eczeem tegen te gaan. Toch had ik de kennis in de tijd niet, die ik nu wel heb. Nu weet ik dat dat bepaalde voedingsmiddelen mijn eczeem triggeren. Sinds ik die weglaat, is mijn eczeem (bijna) geheel weg. Ik hoef geen medicatie meer te nemen, wat natuurlijk een verademing is na al die jaren een ontstoken huid te hebben (gehad).

Kan het eczeem genezen?

Kan je eczeem echt genezen met een dieet? Ik betwijfel of je helemaal kunt genezen van eczeem. Ik heb ervaren dat mijn symptomen terugkomen zodra ik weer voeding ga eten waar ik niet goed tegen kan zoals kaas en chocolade. Maar daarentegen is mijn eczeem volledig weg als ik me aan een ontstekingsremmend dieet houd. Het betekent dat een dieet daadwerkelijk kan helpen om je symptomen te verminderen of zelfs in remissie te krijgen. Hiervoor is het wel belangrijk om in goed in te lezen wat een ontstekingsremmend dieet inhoudt.

Helpt een ontstekingsremmend dieet?

Steeds meer mensen met verschillende ziektebeelden kiezen voor een ontstekingsremmend dieet. Hierbij laat je voeding weg die je immuunsysteem kan activeren, wat een nieuwe uitbraak kan voorkomen. Ontstekingsremmende diëten hebben veel voordelen, waaronder verlichting van symptomen van chronische aandoeningen. Steeds vaker kiezen mensen met eczeem ook voor een ontstekingsremmend dieet omdat zij bijzonder nuttig zijn om de symptomen van eczeem te verminderen.

Een ontstekingsremmende dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Hierbij laat je (tijdelijk) voedingsmiddelen weg die ontstekingsbevorderend werken en werk je tevens aan je darmgezondheid. Je laat bijvoorbeeld gluten, zuivel, (teveel) suiker weg en legt de nadruk op groenten, fruit, mager vlees en vis. Sterker nog, een (bijna volledig) plantaardig dieet is ook een zeer goede keuze. Lees bijvoorbeeld eens deze blog waarin ik deze vorm van eten beschrijf.

AIP Kookboek

Bron:

https://londonclinicofnutrition.co.uk/nutrition-articles/hormones-eczema-and-how-nutrition-can-help/