Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Hoe genees je een auto-immuunziekte op een natuurlijke manier zodat je er een eind komt aan ontstekingen? Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft een auto-immuunziekte, en dat aantal neemt in snel tempo toe. De meest bekende auto-immuunziektes zijn reumatoïde artritis, multiple sclerose, psoriasis, coeliakie en schildklieraandoeningen. Een auto-immuunziekte kan lastig te diagnosticeren zijn aangezien de klachten uiteenlopen en niet altijd duidelijk aanwezig.

Bij een auto-immuunziekte is je afweersysteem nogal in de war. Je afweer- ook wel immuunsysteem genoemd komt in actie als er indringers in je lijf worden aangetroffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een (griep of verkoudheids-) virus. De witte bloedcellen verzamelen zich en vallen dit virus aan. Geweldig natuurlijk, dat je lichaam de vijand aanvalt en weer stopt wanneer de aanval voorbij is. Het afweersysteem heeft je genezen van dit virus en het komt nu weer tot rust.

Maar dit werkt iets anders bij een auto-immuunziekte aangezien in dit geval je afweersysteem nogal in de war is en actief blijft. Je immuunsysteem is de natuurlijke verdediging van je lichaam tegen indringers. Bij een auto-immuunziekte kan het afweersysteem het onderscheid niet meer maken tussen een echte vijand (stress, virus of allergeen) en je eigen lichaam, waardoor je lichaam hyperactief wordt en blijft vechten is. Je eigen huidcellen, huid, hersenen en gewrichten kunnen worden aangevallen.

Hoe behandel je een auto-immuunziekte?

Meestal worden medicijnen ingezet om een auto-immuunziekten aan te pakken. Het betreft medicatie die je immuunsysteem afremt. Nu ben ik zelf geen fan van medicatie aangezien er vaak nadelige effecten aan zitten. Toch spreek ik uit eigen ervaring als ik zeg dat ze levensreddend kunnen zijn. Ik had een haat liefde verhouding met Prednison. Elke keer lag ik huilend en balend aan het infuus in het ziekenhuis. Tegelijkertijd wist ik dat juist dit medicijn mij zou helpen om mijn immuunsysteem af te remmen, zodat de ontsteking in mijn oogzenuw weer zou afnemen. Of die keren dat het me hielp om de ontsteking in mijn ruggenmerg weg te nemen.

Toch kan medicatie zeer nadelige effecten hebben. Daarbovenop doen ze niets aan de oorzaak zelf. De medicatie behandeld de symptomen maar niet de oorzaak. Je kunt jezelf afvragen afvragen waarom je immuunsysteem actief is. Dit is een andere manier van benadering die mij direct aansprak. Want.. wat is de reden dat je lichaam uit balans is. Is er iets wat je zelf kunt doen om weer in balans te komen. Bestaat er een natuurlijke manier om een auto-immuunziekte te genezen?

AIP kookboek

Hoe genees je een auto-immuunziekte?

Het is even een omschakeling om zo te gaan denken. Vooral omdat je vast van je arts gehoord hebt dat je er zelf niets aan kunt doen. Dat dacht ik ook, er werd mij gezegd dat ik nooit meer vrij zou zijn van medicatie. Toch heeft er altijd iets in mij geborreld, alsof er een grote pan met water op het vuur stond op een laag vuurtje. Het vele water zorgde ervoor dat het niet snel aan de kook kwam, maar na een flinke tijd kwam er toch beweging in het water en ik begon de mogelijkheden te zien. Ik bleef wel mijn medicatie nemen natuurlijk, maar ik begon mijn blikveld te verruimen. Het idee dat ik wel iets kon doen aan mijn gezondheid, gaf mij zoveel ruimte.

Ik begon boeken te lezen over dit onderwerp naar eventueel onderliggende oorzaken. In de tijd dat ik begon te zoeken was er nog niet veel te vinden over mijn aandoening. Toch vond ik aardig wat informatie wat mij verder hielp. Meerdere onderzoeken kwamen erachter dat het begint in je darm. De darmgezondheid is denk ik toch wel de sleutel in dit hele verhaal. Het is nu noodzaak om achter triggers te komen. Waardoor raakt je immuunsysteem ontregeld? Heb je een voedselallergie of intolerantie? Krijg je wel genoeg slaap, misschien last van stress? Heb je misschien een lekkende darm waardoor je immuunsysteem actief wordt?

Er kan behoorlijk wat tijd gaan zitten in het vinden en elimineren van de oorzaak van auto-immuunziekten. Geef het ook echt die tijd en heb geduld omdat het resultaat het echt waard is. Mijn gouden tip is om te beginnen met een eliminatiedieet, oftewel het AIP dieet. Hiermee laat je voeding weg die je immuunsysteem kan activeren. In dit boek wordt er niet gekookt met: noten, tarwe, gluten, suiker en eieren.

Wat is de oorzaak?

Het is echt heel belangrijk om achter eventuele voedselallergieën te komen. Dat kun je doen via een test of een eliminatiedieet. Als je ontdekt wat de onderliggende ontstekingsbronnen zijn, kan het lichaam genezen. Deze bronnen voor ontsteking kan voor iedereen anders zijn. Je kunt denken aan een ophoping van stress, verborgen infecties, voedselallergieën of -gevoeligheden, toxische blootstelling, lekkende darm en een tekort aan voedingsstoffen.

Hoe genees je een auto-immuunziekte?

  • Een ontstekingsremmend dieet

Met een ontstekingsremmend dieet laat je voeding weg die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Een ontstekingsremmend dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Je eet hierbij voornamelijk volwaardige maaltijden die heilzaam voor je zijn.

  • Kom achter allergieën

Een eliminatiedieet is een krachtig middel om achter allergieën en intolerantie te komen. Je kunt ook een allergietest laten uitvoeren door een arts. Let wel, dat een voedingsintolerantie niet goed getest kan worden. Lees hier meer over het verschil tussen een allergie en intolerantie.

  • Supplementen ter aanvulling

Bepaalde supplementen kunnen helpen je immuunrespons te kalmeren en te ondersteunen. Echte aanraders bij een auto-immuunziekte zijn:

Natuurlijke Levertraan, Vitamine C en een goede Probiotica.

Hoe genees je een auto-immuunziekte?

Hier heb ik nog twee laatste tips voor je die ook zeer belangrijk zijn. Het anders gaan eten is belangrijk maar je kunt je niet alleen richten op het eten. Ontspanning en genoeg slaap zijn van net zo’n grote betekenis in het omgaan met je auto-immuunziekte.

  • Ontspan en mediteer

Ook al heb je dit nog nooit gedaan en denk je dat je dat je hier geen tijd voor hebt. Tijd voor jezelf is iets wat je gewoon moet nemen. Je kijkt op filmpjes op je telefoon of kijkt tv. Je hebt voor bepaalde ontspanningsoefeningen niet heel veel tijd nodig, maar ze zijn zo belangrijk voor jouw herstel. Doe bijvoorbeeld eens deze oefening.

  • Verbeter je slaap

In een eerdere blog schreef ik al over het belang van slaap op een chronische ziekte of een auto-immuunziekte. Goed slapen is noodzakelijk in het herstellen en gezond(-er) worden.

In deze blog heb ik je ideeën gegeven om zelf aan de slag te gaan met jouw auto-immuunziekte. Hopelijk heb jij nu ook het besef dat er veel meer is wat jij zelf kunt doen om je aandoening een stop toe te roepen. Ik wens je veel gezondheid toe, kom je snel terug voor meer tips en verhalen? ♥

Bron: