Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Glutenvrij dieet voor eczeem? Wat houdt dit in en hoe kan het jou helpen? In deze blog ga ik hier dieper op in aangezien er veel onduidelijk over bestaat. Je kunt gaan lezen wat de overeenkomst tussen gluten en eczeem zodat jij meer informatie hierover hebt. In dit artikel lees je wat eczeem is en wat de rol van voeding hierin is.

De rol van gluten

Allereerst zal ik kort uitleggen wat gluten zijn. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord maar weten eigenlijk niet wat het inhoudt. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen, zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Deze eiwitten zijn plakkerig, gluten wordt daarom ook wel lijm genoemd. Gluten zorgen er onder andere voor dat je brood luchtig wordt. Ook zijn gluten (de eiwitten dus) ideaal om bijvoorbeeld een soep mee te binden.

De gluten-eiwitten kunnen moeilijk af te breken zijn door je darmen. De enzymen in je darm hebben soms moeite om de gluten eiwitten af te breken. Hierdoor ontstaat de kans dat onvolledig verteerde eenheden gluten overblijven. Dit zorgt voor een verstoorde darmflora waardoor je te maken kunt hebben met een overmatige immuunrespons. Denk hierbij aan glutengerelateerde aandoeningen zoals coeliakie, (niet-coeliakie)- glutengevoeligheid (NCGS) en tarweallergie.

Glutenvrij dieet geschikt voor eczeem?

Coeliakie, glutengevoeligheid en tarweallergie. Deze drie aandoeningen zijn verschillend, maar hun symptomen kunnen elkaar overlappen. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen welk voedingsmiddel jouw immuunsysteem triggert aangezien de symptomen op elkaar lijken. Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken gepubliceerd waarbij duidelijk wordt dat er een verband is tussen gluten en eczeem. ​​In één studie kun je lezen dat 18% van de mensen met niet coeliakie glutengevoeligheid huidproblemen had. De meestvoorkomende waren: eczeem, huiduitslag en dermatitis.

In de onderzoeken is te lezen dat mensen met een tarweallergie vaak eczeem hebben als gevolg van het eten van tarwe. Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen ervaren bij het eten van andere glutenbevattende granen. Ook kun je lezen dat wetenschappers meer onderzoek moeten doen om de relatie tussen gluten en eczeem te begrijpen. Je zou ervoor kunnen kiezen om een (tijdelijk) glutenvrij dieet het proberen waard zijn. Op die manier kun je (direct) merken of je eczeem vermindert.

Eliminatie van voeding?

Het weglaten van voedingsmiddelen is niet zonder risico aangezien er kans is op voedingstekorten. Om deze reden is het handig om een eliminatie dieet te volgen, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Er zijn steeds meer artsen die een eliminatiedieet aanbevelen. In zo’n dieet vermijd je de meest voorkomende voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze eczeem veroorzaken.

Hieronder een lijst van veel voorkomende voedingsmiddelen die een opflakkering van eczeem kunnen veroorzaken. Je verwijderd deze uit je dieet zodat je kunt ervaren wat dit met je huid doet. Voedingsmiddelen waarvan bekend staat dat ze eczeem veroorzaken zijn:

  • Gluten en/of tarwe
  • Zuivel producten
  • Eieren
  • Citrus vruchten, zoals sinaasappel en citroen
  • Tomaten en paprika
  • kruiden, zoals vanille, kruidnagel en kaneel
  • Noten
  • Chocolade

Je kunt ook achter allergenen komen door een allergietest. Wel wil ik even aanmerken dat gevoeligheden voor voeding vaak niet worden opgemerkt door een allergietest. Bij een overgevoeligheid kun je ook eczeem krijgen maar is er geen sprake van een allergie. Als jij niet allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, kan je er toch gevoelig voor zijn. Je kunt dit merken aan je huid en.of eczeem nadat je regelmatig een voedingsmiddel eet. Artsen noemen deze reactie voedselgevoelig eczeem.

Hooikoorts en voeding

Sommige mensen met eczeem hebben last van hooikoorts en zogenaamde kruisreactie. Weet je dat meer dan de helft van voedselallergieën te maken heeft met pollen? (Hooikoorts?) Om deze reden is het handig om te kijken welke voedingsmiddelen een kruisreactie kunnen veroorzaken.

  • Appels
  • Noten
  • Wortels
  • Hazelnoten
  • Selderij
  • Peren

Mensen met eczeem zijn vatbaarder voor hooikoorts. Het is de moeite waard om aan de gang te gaan met een dieet die past bij jouw (voedings-) allergie of intolerantie. Neem altijd contact op met je arts als je een milde of heftige reactie ervaart bij een allergie.

Probiotica

Weet je wat ik nu fijn vind? In steeds meer onderzoeken kun je lezen dat probiotica kan helpen bij het verminderen van eczeem. Probiotica zit vol met micro organismen, die een gezondheidsbevorderende werking hebben. In een andere blog heb ik beschreven hoe je eczeem natuurlijk kunt behandelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat probiotische supplementen de symptomen van eczeem kunnen verminderen. Dat is fantastisch nieuws natuurlijk.

De probiotica is in opmars en in steeds meer winkel te verkrijgen. Een goede probiotica kun je via deze link vinden.

Probiotica is ook van nature aanwezig in voedingsmiddelen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Yoghurt
  • Kimchi
  • Miso
  • Zuurkool (Alleen biologisch en niet verhit)
  • Tempeh
  • Kombucha

Als jij gluten eet, let dan echt even op de bij de ingrediënten van bovenstaande voedingsmiddelen. Ze kunnen namelijk wel gluten bevatten! Wel wil ik nog even vermelden dat er in zuurkool ook van nature probiotica zit. Toch heb ik hierbij dan niet over de zuurkool van de supermarkt aangezien deze wordt verhit. Om deze reden blijven er geen goede bacteriën over, waardoor deze zuurkool niet (meer) probiotisch is. Goede zuurkool kun je kopen in natuurwinkels.

Glutenvrij dieet voor eczeem

In deze blog heb je kunnen lezen wat gluten zijn, en waarom mensen steeds vaker glutenvrij gaan eten. Voor het schrijven van deze blog, heb ik verschillende onderzoeken door gelezen. Dit aangezien ik het belangrijk vind om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen.

Een Glutenvrij dieet voor eczeem wordt steeds meer bekend. In deze blog heb je kunnen lezen dat het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen je eczeem kunnen verminderen. Door het tijdelijk weglaten van voeding kun je erachter komen op welk voedingsmiddel jij reageert. Zelfs als je niet allergisch bent voor een voedingsmiddel, kun jij hier wel gevoelig op reageren. Een ontstekingsremmend eliminatiedieet is een uitkomst als jij kampt met eczeem.

Zelf heb ik verschillende allergieën en intoleranties, waardoor ik glutenvrij eet. Helaas zijn de meeste glutenvrije producten gemaakt van mais. Veel mensen krijgen last na het eten van (teveel) maisproducten. Dit is dan ook de reden dat ik voornamelijk eet volgens het AIP protocol. Hierbij laat ik voedingsmiddelen weg wat mijn immuunsysteem prikkelt, waardoor mijn huid rust krijgt. Ik heb een e-book geschreven, waarin ik gebruik maak van een eliminatiedieet. Je kunt deze link volgen voor mijn e-book of klik op de foto hieronder.

AIP Kookboek

Bronnen: