Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

(Vreselijke) jeuk bij atopisch eczeem is één van de kenmerken die je soms radeloos kan maken. Hier kan ik over meepraten aangezien ik zelf eczeem heb. Die roodheid, schilfers en droogheid tot daar aan toe, maar die jeuk? Die vond ik echt verschrikkelijk.

Eczeem is een huidaandoening die zich voornamelijk laat herkennen aan een jeukende, ontstoken huid. Deze huisziekte speelt zich af in golfbewegingen waardoor een uitbraak soms moeilijk te voorspellen is. Waar je huid de ene dag rustig is, kan het de volgende dag volledig uitgebroken zijn. Een klein plekje eczeem kan de volgende dag uit gegroeid zijn naar een grotere plak maar kan ook weer afzwakken. Bij kinderen met eczeem zie je het meest in de plooien van de huid, knieholtes en de binnenkant van de arm. Bij volwassenen zie eczeem meer op de handen, hals, oogleden en de romp.

Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Je kunt eczeem herkennen aan rode droge plekken op de huid die vaak schilferig eruit zien. Al op zeer jonge leeftijd werd ik gediagnosticeerd met atopisch eczeem. Ik vond het vreselijk om deze huidziekte te krijgen en schaamde me enorm. Het was duidelijk zichtbaar op mijn huid. Dat kwam mijn eigenwaarde niet ten goede, vooral niet omdat uiterlijk in je jongere jaren heel belangrijk is.

(Vreselijke) jeuk bij atopisch eczeem

Als je zelf eczeem hebt, weet je dat je overal rekening mee moet houden. Welk wasmiddel is geschikt voor je huid, vooral geen wasverzachter (kunnen) gebruiken aangezien daar parfum in zit. Niet zomaar een bodylotion kunnen uitproberen omdat je daar misschien wel een eczeem uitbraak van kunt krijgen. Letterlijk de kriebels krijg je ervan. 😉

Bij hitte is het ook oppassen als je teveel warmte ervaart, en in de winter is het smeren geblazen omdat de lucht zo droog is. Douchen mag wel, maar niet te lang en vooral niet te warm. Al die regels worden een automatisme nu je ouder wordt, maar leuk is anders. Misschien wil jij (ook) geen eczeem en jeuk meer hebben. Dat kan op een natuurlijke manier. Hoe ik dat weet? Ik ben één van velen die bijna geen eczeem meer heeft. Dat kan jou dus ook lukken. Wil je weten hoe jij ook een gezonde(-re) huid kunt krijgen? Blijf dan even lezen.

Wat kun je zelf doen?

Ik kan me heel goed voorstellen dat jij ook wat aan jouw eczeem wilt doen, omdat je gewoonweg niet wéér die chemische producten op je huid wilt smeren. Je bent helemaal klaar met die huidschilfers en droge huid. Die jeuk houdt je wakker in de nacht waardoor je door te krabben het allemaal erger maakt. ?

Uit eigen ervaring weet ik dat er een manier is om eczeem van binnen uit te behandelen. Ik zal deze manier hieronder verduidelijken.

  • Zorg voor voldoende vitamine D
  • Verzorg je huid extra
  • Pas je voeding aan

(Vreselijke) jeuk bij Atopisch eczeem

Zorg voor voldoende vitamine D

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met eczeem baat kunnen hebben bij voldoende vitamine D. Een tekort aan deze vitamine draagt bij in het ontwikkelen van huidziekten aangezien vitamine D een grote rol speelt in het gezond houden van het immuunsysteem. Het zorgt ook voor celvernieuwing, wat onmisbaar is voor een gezonde huid. Vitamine D kun je al opdoen als je een kwartiertje per dag in de zon bent. (Zonder zonbescherming). Als je ingesmeerd bent zal je lichaam meer moeite hebben om de vitamine op te nemen.

In de herfst, winter en voorjaar is de zonkracht niet sterk genoeg zodat je op een andere manier aan je benodigde vitamine D komt. Je kunt dit eenvoudig oplossen dat iedere dag één eetlepel goede levertraante nemen. (Ja, het bestaat echt nog steeds, en nee… het is absoluut niet ranzig). 🙂 Als jij dit niet ziet zitten, kun je natuurlijk ook een vitamine D capsule van goede kwaliteit nemen.

Verzorg je huid extra

Mensen met (atopisch) eczeem hebben een gevoelige huid, waardoor je irritaties zoveel mogelijk wilt vermijden. Wollen kleding is eigenlijk een no-go, katoenen kleding is dan toch echt het beste. Vermijd te warm en te lange douchen, zodat de huid niet uit kan drogen. Gebruik liever badolie in plaats van schuimende badschuim. Badschuim droogt de eczeem huid teveel uit, maar olie legt juist een beschermend laagje over de huid.

Smeer jouw huid of die van je kind goed in met een rijke crème of olie. Een crème die het vochtbalans van je gevoelige huid op peil houdt en waar geen onnodige prikkelende stoffen in zitten. Er zijn twee verzorgingsproducten die ik zelf ook gebruik. Je kunt hiervoor HIER en HIER klikken.

Pas je voeding aan

Geheel per toeval ontdekte ik dat voeding mijn eczeem (bijna) geheel heeft doen verdwijnen. De reden daarvoor had alles te maken met een ernstige auto-immuunziekte die ik kreeg. Hierdoor was ik aangewezen op medicatie in hoge dosering. Het maakte me niet meer de persoon die ik was aangezien ik last had van de vele bijwerkingen. Ik was erg vermoeid en mijn lichaam zat vol vocht dat pijn deed. Ondanks de hoge dosering medicatie kreeg ik steeds meer aanvallen van mijn immuunsysteem, het leek wel of mijn eigen lichaam in de vecht stand stond.

Mijn huid leek soms wel te ontploffen van tijd tot tijd. Cortisone crèmes leken ook niet meer echt te helpen en ik was ten einde raad. Waarschijnlijk las ik op het juiste tijdstip een artikel over het immuunsysteem en voeding. Het kreeg mijn volledige aandacht omdat hierin stond geschreven dat voeding je immuunsysteem kan kalmeren.

AIP kookboek

Ontstekingsremmende voeding

In dat artikel las ik wat je zelf kunt doen als je een chronische ziekte hebt. De schrijfster had het over helen van binnen uit, hoe je kunt genezen door te concentreren op ontstekingsremmende voeding. Een gezond lichaam begint in je darmen aangezien meer dan 70% van je immuuncellen in je darmen zit. Een verstoorde spijsvertering of een voedingsallergie kan je immuunsysteem aanwakkeren. Onderzoekers lieten zien dat eczeem, diverse chronische (auto-immuun-)ziektes hierdoor kunnen verergeren.

Veelvoorkomende en onderzochte intoleranties voor eczeem kunnen zijn:

Tarwe, schelpdieren, zuivelproducten, noten, eieren en pinda’s.

Na lang onderzoek besloot ik mijn voedingspatroon aan te passen. Behoorlijk wat jaren geleden nam ik de keuze om voor een ontstekinsgremmend dieet te gaan. Als eerste volgende ik het Paleo dieet, waarna ik verder ging met het AIP. (auto-immuun protocol).

(Vreselijke) jeuk bij atopisch eczeem

Nu eet ik al meer dan 8 jaar een ontstekingsremmend dieet, waardoor ik geen medicatie hoef te nemen. Zowel mijn eczeem als auto-immuunziekte zijn in remissie door deze manier van eten. In deze blog heb je kunnen lezen dat je veel is wat jij wel zelf kunt doen jouw eczeem. Heb je wat aan deze blog gehad en wil je een ander ook helpen met deze informatie? Deel het dan gerust. Ik wens je een jeukvrije dag toe. ♥

Bronnen:

  • Boguniewicz M.  Atopic dermatitis: beyond the itch that rashes. Immunol Allergy Clin North Am. 2005 May;25(2):333-51.
  • Elias PM and Steinhoff M  “Outside-to-Inside” (and Now Back to “Outside”) Pathogenic Mechanisms in Atopic Dermatitis. J Invest Dermatol. 2008 May; 128(5): 1067–1070.
  • Al-waili NS. Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study. Complement Ther Med. 2003;11(4):226-34.
  • Javanbakht MH, Keshavarz SA, Djalali M, et al. Randomized controlled trial using vitamins E and D supplementation in atopic dermatitis. J Dermatolog Treat. 2011;22(3):144-50.
  • Lee SA, Hong S, Kim HJ, Lee SH, Yum HY. Correlation between serum vitamin d level and the severity of atopic dermatitis associated with food sensitization. Allergy Asthma Immunol Res. 2013;5(4):207-10.
  • Mesquita Kde C, Igreja AC, Costa IM. Atopic dermatitis and vitamin D: facts and controversies. An Bras Dermatol. 2013;88(6):945-53.