Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Voeding als medicijn? Voeding kan zeker als medicijn worden beschouwd, omdat het een cruciale rol speelt bij het handhaven van onze gezondheid. Een gezond dieet kan helpen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, eczeem, auto-immuunziektes.

Voeding kan ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling van bepaalde aandoeningen. Zo verwijderen mensen met coeliakie levenslang gluten uit hun voedingspatroon. En bij een chronische (auto-immuun) ziekte kan een ontstekingsremmend dieet helpen om de symptomen van hun ziekte te verminderen. Het is belangrijk te weten dat bepaalde voedingsmiddelen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Kurkuma en bladgroenten helpen bijvoorbeeld aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Voeding als medicijn

Ondanks dat er al jarenlang geschreven wordt over voeding als medicijn, wordt er helaas niet zoveel mee gedaan. Dat is echt jammer aangezien er steeds meer mensen een chronische ziekte krijgen. Een verandering van leefstijl en een aangepast dieet heeft wel degelijk zijn nut, maar het schijnt lastig te zijn om vol te houden.

Zelf heb ik meerdere chronische aandoeningen, waaronder de auto-immuunziekte Neuromyelitis optica. In het begin van mijn diagnose werd mij verteld dat ik niets kon doen aan deze ziekte. Jarenlang nam ik ontstekingsremmende medicatie zoals Prednison om mijn immuunsysteem af te remmen. Wat had ik toen graag geweten wat ik nu weet. Namelijk dat je wel degelijk zelf iets kunt doen, en dat voeding echt een grote rol speelt in je gezondheid.

Een ontstekingsremmend dieet, ook wel een eliminatiedieet genoemd, kan helpen je immuunsysteem te ondersteunen en ontstekingen in het lichaam te verminderen. Zelf volg ik ook een ontstekingsremmend dieet dat rijk is aan groenten, fruit en gezonde vetten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen en bladgroenten, helpen om de ontstekingen in het lichaam te verminderen. Geniet hier dan ook iedere dag van.

AIP Kookboek

Voeding als medicijn

Ontstekingsremmende voeding

Het toevoegen van omega 3 vetzuren in je eetpatroon is zeer nuttig omdat deze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen. Je vind omega 3 verzuren in vette vis, lijnzaad en walnoten. Er zijn natuurlijk ook supplementen die je kunt nemen, al raad ik liever voeding aan dat een supplement. Een supplement kan namelijk geen echte voeding vervangen.

Het AIP dieet (auto-immuun protocol) is een een dieet dat zich richt op het verwijderen van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Het is een eliminatiedieet die je voor minimaal 28 dagen volgt, waarna je kunt starten met bepaalde voedingsmiddelen herintroduceren.

AIP

Het AIP dieet verwijderd (tijdelijk) bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals granen, zuivel, eieren en peulvruchten. Je richt je met dit dieet op het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Voedingstoffen die het immuunsysteem en je darmgezondheid helpen herstellen. Je eet (veel) groenten, fruit, kruiden, gezonde vetten, vis en vlees. Via deze link lees je een volledige voedingslijst.

Weet je dat ik zelf een nieuw kookboek geschreven heb? Ik ben er blij mee en trots op het resultaat. Het is een e-book met 28 recepten, een volledige lijst met voeding die je kunt eten en welke niet. Je vind een overzicht met voedingsmiddelen die je na verloop van tijd weer kunt gaan herintroduceren. Alle recepten zijn ontstekingsremmend en vrij van: gluten, soja, ei, peulvruchten en nachtschade groenten. Klik hier om het kookboek te kopen of bekijk via deze link meer informatie.

Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen aan je gezondheid. De eerste stap heb jij al gezet door een verandering in gang te zetten.

Natuurlijk genezen?

Door het schrijven van deze blog moet ik ineens terugdenken aan mijn tijd in Spanje. Jarenlang woonde ik hier met mijn lief en ik genoot iedere dag van de zon en het relaxte leventje. Ondanks het milde klimaat had ik regelmatig last van mijn eczeem en darmen. Tijdens één van mijn consulten zat ik eens tegenover een Scandinavische arts. Er woonden veel artsen uit de Noordelijke landen in Spanje. Ze keek naar mijn huid en luisterde naar mijn verhaal aan. Ik weet nog dat haar spreekkamer uitzicht had over de Atlantische Oceaan. Deze blog kun je hier lezen.

Zij vertelde mij toen al over hoopgevende onderzoeken in Scandinavië en Spanje. Door deze onderzoeken adviseerde artsen en ook Spaanse artsen, mensen met een chronische ziekte en/ of huidziekte om tarwe- /glutenvrij te gaan eten. Ik wist niet wat ik hoorde en was verbaasd. Dit was de eerste keer dat een arts mij aanraadde iets aan mijn voeding te doen. Laat staan dat een arts mij op de hoogte bracht dat er studies en onderzoeken naar voeding worden gedaan.

Gelukkig eet ik nu al jaren tarwe-/ glutenvrij, en vrij van andere voedingsmiddelen. Ik voel me goed en ik heb geen symptomen meer van mijn chronische aandoeningen. Nu ik ontstekingsremmende voeding eet, ben ik ook medicijnvrij. Dat gun ik jou ook. Wat zou het geweldig zijn als jij je ook beter gaat voelen door een ontstekingsremmend dieet te volgen, ben jij er ook klaar voor?