Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Dieetplan bij een auto-immuunziekte. De laatste tijd lees ik steeds vaker dat artsen een verband zien tussen voeding en gezondheid. Dat vind ik echt geweldig aangezien voeding vaak niet meetelt in de wereld van gezondheid. Als je een auto-immuunziekte krijgt, lijkt het wel of je hier zelf niets aan kunt doen. De meeste artsen pleiten voor ontstekingsremmers in medicatie in plaats van een natuurlijke ontstekingsremmer. Dat er toch ook een lichte kentering gaande is, juich ik dan ook echt toe. Wat mij betreft mogen artsen meer gaan kijken naar de rol van voeding bij een auto-immuunziekte.

Een auto-immuunziekte is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het immuunsysteem zijn eigen weefsel aanvalt. De medische wereld weet niet waarom dit gebeurd en hoe het ontstaat. Wel is duidelijk dat er bij een auto-immuunziekte sprake is van een ontsteking in je lichaam. Deze ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door een combinatie van factoren. Denk hierbij aan genetische aanleg, stress, omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling en bestrijdingsmiddelen op voedsel. Een verhoogde doorlaatbaarheid in je darm (lekkende darm) kan ook een uitlokkende factor zijn voor een auto-immuunziekte.

Er zijn veel verschillende auto-immuunziekten en toch zijn er overeenkomsten tussen deze ziekten. Een van de verschillen heeft te maken met voedselallergieën of intoleranties. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat bepaald voedsel ontsteking kan veroorzaken. In deze blog kun je lezen dat bepaalde voeding een directe stimulans kan zijn voor regelmatige ontstekingen.

Dieetplan bij een auto-immuunziekte

Voeding is een zeer krachtig hulpmiddel bij een auto-immuunziekte. Toch is voeding niet het enige aandeel waar je op kunt letten. Het omgaan met (teveel) stress en voldoende slaap zijn net zo belangrijk. Juist als je te maken hebt met een chronische ziekte. Tijd en rust wordt nog wel eens vergeten in een behandelplan als je een auto-immuunziekte hebt. Terwijl het eigenlijk noodzakelijk is om je lijf de rust te geven zodat het kan herstellen en helen.

Er zijn voedingsmiddelen die ontsteking kunnen veroorzaken, en ontstekingen zijn op hun beurt weer betrokken bij auto-immuunziekte. Er zijn diverse diëten die geschikt zijn als je een chronische en/of een auto-immuunziekte hebt. Ze zijn ondersteunend en geven je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Bij een ontstekingsremmend dieet laat je bepaalde voeding weg die ontstekingen bevorderen, waardoor je lijf kan herstellen.

Dieetplan bij een auto-immuunziekte

Heel je darmen

Een verhoogde doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de darmen, wordt ook wel het lekkende darm syndroom genoemd. Bij een verhoogde doorlaatbaarheid kunnen stoffen (die niet in het lichaam thuis horen) hier toch in terechtkomen. Het kan het immuunsysteem activeren en een ontsteking veroorzaken. Een lekkende darm lijkt een rol te spelen bij talloze aandoeningen.

Het helen van je darmen is dan ook een noodzakelijke eerste stap. Met een ontstekingsremmend dieet focus jij je op helende voeding voor je darmen. Probiotica wordt aangeraden omdat deze noodzakelijke bacteriën bevatten die nodig zijn in je darmen. Een auto-immuunziekte is niet te genezen, maar je kunt symptoomvrij leven. Door middel van dieet en leefstijl is mijn auto-immuunziekte in remissie.

Welke voedingsmiddelen eet je niet?

Weet je dat een Westers dieet veel ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen bevat. Zij zijn moeilijk om te verteren waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Verwijder deze voedingsmiddelen (tijdelijk) uit je eetpatroon:

 • Gluten
 • Suiker en E-nummers
 • Cafeïne
 • Zuivel producten van alle dieren (Dus ook geitenkaas)
 • Alcohol
 • Nachtschadegroenten *

Nachtschadegroenten zijn: Aardappelen, tomaten, aubergine en paprika’s. Er zijn best veel mensen die niet reageren op deze groenten. Probeer het voor jezelf uit, en laat ze (tijdelijk) weg. Je kunt ze altijd herintroduceren als je minder of geen klachten meer hebt.

Dieetplan bij een auto-immuunziekte

Welke voedingsmiddelen eet je wel?

Ontsteking de sleutel tot het ontstaan ​​van auto-immuunziekten. Het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, is onmisbaar bij een dieetplan voor een auto-immuunziekte. Als je nadenkt over welk voedsel je moet eten, is het ook essentieel voor je herstel om voor een gezond darmflora te zorgen . Naast een goede probiotica eet je elke dag bepaalde voedingsmiddelen, die zorgen voor een goede darmwerking.

Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je eetpatroon: 

 • Kleurrijke groenten en fruit
 • Bladgroenten
 • Bottenbouillon
 • (Het liefst) biologisch vlees en gevogelte
 • Kurkuma
 • Vis
 • Orgaanvlees

Dieetplan bij een auto-immuunziekte

Een ontstekingsremmend dieet

Er zijn verschillende diëten die je kunt volgen als je een ontstekingsremmend dieet zoekt. Ik heb ze op een rijtje gezet zodat je kunt lezen welke het beste bij jou en je situatie past. Lees die blog via deze link. Momenteel is het AIP dieet in opkomst. Het AIP staat voor: auto-immuun protocol, en is afkomstig van het Paleo-dieet. Het AIP dieet is een ontstekingsremmend dieet die overeenkomsten heeft met het Paleo dieet.

Toch verschilt het Auto-immuun protocol wel degelijk van Paleo omdat je bij AIP alle voedingsmiddelen weglaat die je immuunsysteem zouden kunnen activeren. Lees via deze link het verschil tussen Paleo en AIP.

Het Paleo-dieet is ook een ontstekingsremmend dieet. Het sluit voedingsmiddelen uit zoals gluten, zuivel, peulvruchten, gluten, suiker, brood en E-nummers. Binnen het Paleo dieet eet je hele en onbewerkte voedingsmiddelen, en de focus ligt op veel groenten en fruit, wat noten, vlees en vis.

AIP?

Het AIP (auto-immuun protocol) is een ander ontstekingsremmend dieet. Binnen het AIP begin je met een eliminatiefase waarin je verschillende voedingsmiddelen minimaal 1 maand weg laat. Het AIP is een vrij strikt dieet omdat hier gelet wordt alle voedingsmiddelen die een lekkende darm kunnen helen. De focus van het AIP ligt dus echt op helen en herstellen. Ook al je te maken hebt met een andere chronische ziekte of een allergie. Voor mensen met een huidziekte zoals eczeem kan het ook een uitkomst zijn aangezien je alle voeding weglaat die ontsteking bevorderd.

AIP Kookboek

Dieetplan bij een auto-immuunziekte

Valkuilen bij dit dieet?

Zijn er nog zaken waar je op moet letten bij het volgen van een ontstekingsremmend dieet? Ja, die zijn er zeker. Je bent niet alleen wat je eet, maar ook dat wat je verteerd. Daar bedoel ik mee dat ieder lichaam anders is. Wat voor mij goed is, zal bij jou misschien niet goed werken. Er zijn mensen die zich alleen concentreren op het dieet en niet op het verlagen van stress en voldoende slaap. Laat je niet verleiden om heel snel resultaat te willen zien. Natuurlijk wil je resultaat, dat is ook niet meer dan logisch. Toch heeft de één sneller effect dan een ander.

Een ontstekingsremmend dieet, zoals het AIP, zal geschikt kunnen zijn voor veel mensen. Toch kan het zijn dat jij je er niet goed bij voelt. Daarom is het maatwerk aangezien niet iedereen hetzelfde is. Bij Paleo, AIP en Whole30 is er een leidraad geschreven. De meeste mensen reageren hier goed op. Maar een eetpatroon is en blijft altijd maatwerk. Wat voor de één werkt, hoeft bij jou nog niet zo te werken.

Neem wel de tijd om een dieet uit te proberen, het liefst 1 maand. Als je het dieet minimaal 1 maand volgt, zou je in principe wel iets kunnen ervaren van een verandering in je gezondheid. Als het ene dieet niet goed werkt, geef dan niet op. Soms heeft je lichaam langer nodig om te herstellen. Ik zal hieronder wat linkjes plaatsen naar blogs, zodat je een keuze kunt maken welk ontstekingsremmend dieet nu geschikt is voor jou. Ik wens je succes toe.

Bronnen