Leestijd: 6 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Waarom zou je glutenvrij eten? Een glutenvrij dieet is essentieel is bij coeliakie. Dat is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem overactief wordt bij het eten van gluten. Een glutenvrij dieet is dan ook de enige optie om (verdere) schade aan je darm te voorkomen. Toch zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een glutenvrij dieet, terwijl ze geen coeliakie hebben. Waarom zou je glutenvrij eten als dat niet voorgeschreven wordt door je arts? Een logische vraag die ik kreeg, waar ik in deze blog dieper op in ga.

Ik begin eerst met een korte uitleg wat gluten nu precies zijn, aangezien er behoorlijk wat misverstanden hierover bestaan. Een dame die ik sprak denkt bijvoorbeeld dat het koolhydraten zijn en mijn buurvrouw verward het met melkvrij. šŸ˜‰ En de medewerker van de broodafdeling denkt dat spelt geen gluten bevat…..Ai. Tijd dus voor wat duidelijkheid.

Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit wat voorkomt in verschillende granen, zoals tarwe, spelt en rogge. Gluten vind je vanzelfsprekend in brood, crackers en pasta. Maar er zijn ook voedingsmiddelen waar gluten in zitten, waarvan je het niet zo snel verwacht. Zo bevat een bouillonblokje vaak gluten evenals sausjes, bier en snoep.

Bij coeliakie vermijd je alle producten waar gluten in zitten. Een klein beetje gluten kan bij mensen met coeliakie (ernstige) klachten veroorzaken, en brengt schade aan de darmwand. Glutenvrij eten is dus geen keuze maar een vereiste. Het dieet wordt ook voorgeschreven voor mensen met tarweallergie en bij glutensensiviteit. (Niet-coeliakie glutengevoeligheid).

Waarom zou je glutenvrij eten?

Als je dit zo leest, lijkt het wel of bijna iedereen “iets heeft” met gluten. Het lijkt wel een hype, maar dat vind ik onzin. Wat ik wel goed vind, is dat er steeds meer bekend wordt over de invloed van gluten op je lichaam. Gluten staan erom bekend ontstekingen te kunnen veroorzaken in je lichaam, waardoor steeds meer mensen gluten gaan mijden. Sterker nog, tarwe (gluten) staan bekend als Ć©Ć©n van de voedingsmiddelen die 90% van alle voedselallergieĆ«n veroorzaken.

Waarom lees je nu zoveel over een glutenvrij dieet, als niet iedereen coeliakie of een sensitiviteit heeft? Je hoort zelfs dat een glutenvrij dieet een rage is, een manier van eten wat “in” is op dit moment. Dat lijkt mij persoonlijk erg sterk aangezien ik de eerste persoon nog moet ontmoeten die een dieet gaat volgen, alleen maar omdat het een hype is. De meeste mensen die ik ken volgen een bepaald dieet omdat zij klachten hebben. Ze zoeken een oplossing voor hun lichamelijke klachten en zijn streven naar een gezond dieet.

Flink wat jaren geleden ben ik ook begonnen met het glutenvrije dieet. Dat had meerdere redenen, de belangrijkste was toch wel dat ik meerdere chronische aandoeningen heb. Ik las dat gluten ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken en vanaf dat moment begon ik meer hierover te lezen. Ook besloot ik een ontstekingsremmend dieet te volgen, waardoor je automatisch alle voeding weglaat dat een ontsteking zou kunnen veroorzaken.

AIP Kookboek

Wie zou glutenvrij kunnen eten?

Steeds meer mensen kiezen voor een glutenvrij dieet ondanks dat het best lastig kan zijn om vol te houden. Toch kan het elimineren van gluten uit je dieet je voordelen opleveren. Hieronder heb ik een lijst gemaakt, met de meest voorkomende redenen dat mensen glutenvrij gaan eten.

  • Tarwe is Ć©Ć©n van de veel voorkomend allergieĆ«n
  • Auto-immuunziekte
  • Gluten kunnen ontstekingen veroorzaken
  • Lekkende darm syndroom / prikkelbare darm syndroom
  • Eczeem en andere allergieĆ«n
  • Vermoeidheid

Als jij vaak buikpijn, bloedarmoede, een opgezette buik en slechte ontlasting hebt, zou ik je aanraden om naar de huisarts te gaan. Je kunt je dan laten testen op coeliakie en / of glutensentiviteit. Als daar niets uit komt, wil dat nog niet zeggen dat je gewoon gluten kunt eten. Steeds meer mensen reageren sterk op gluten aangezien gluten daadwerkelijk ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken. Een intolerantie of gevoeligheid op voeding is helaas nog niet (goed) te testen.

Glutenvrij of een ontstekingsremmend dieet?

Je hebt kunnen lezen wat de reden kan zijn dat steeds meer mensen kiezen voor een glutenvrij dieet. Toch wil ik gluten niet afschuiven als de boosdoener aangezien er ook genoeg mensen zijn die geen klachten ervaren na het eten van gluten. Als jij gezond bent en geen lichamelijke k;achten ervaart, is er natuurlijk geen reden om glutenvrij te eten. Helaas worden mensen steeds ongezonder door onze welvaartsmaatschappij. Niet eerder worden er zoveel mensen gediagnosticeerd met een chronische ziekte zoals eczeem of een auto-immuunziekte.

Je kunt je afvragen of je deze welvaartsmaatschappij zo gezond is voor ons. Het merendeel van alle mensen in de wereld heeft een chronische ziekte, Een gezond dieet aanhouden lijkt niet meer dan een noodzaak te zijn om jezelf te beschermen. Is een glutenvrij dieet dan zo gezond? Of kun je dan beter kiezen voor een ontstekingsremmend dieet?

Waarom zou je glutenvrij eten?

Wat is het verschil?

Bij een glutenvrij dieet schrap je alle gluten uit je dieet. Wat prima kan werken voor sommige mensen. Een glutenvrij dieet volgen is vaak niet voldoende om te helpen bij eczeem en darmklachten. In het glutenvrije dieet wordt veel gebruik gemaakt van mais, dis is een voedingsmiddel wat weinig voedingswaarde toevoegt en waar veel mensen intolerant voor zijn. Ik kan ook niet goed tegen mais, dus laat ik dit zoveel mogelijk weg. Zelf kies ik voornamelijk voor een ontstekingsremmend dieet, aangezien mijn symptomen hierdoor beheersbaar zijn.

Een ontstekingsremmend dieet kan een zeer belangrijke rol spelen in het voorkomen en beheersen van ontstekingssymptomen. In dit dieet ga je een stapje verder dan alleen glutenvrij. Hierbij laat je (tijdelijk) alle voedingsmiddelen weg die een ontsteking kan veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan: Suiker, gluten en zuivel. Er zijn enkele goede ontstekingsremmende diƫten die je kunt proberen. Zo zijn er bijvoorbeeld het : Whole30, Paleo en Auto-immuun protocol.

Valkuil glutenvrij dieet

Voorkom dat je in een glutenvrije valkuil trapt met deze tips. Hoewel het glutenvrije dieet geschikt blijkt te zijn voor veel mensen, zijn er een paar aandachtspunten om op te letten. Een typisch glutenvrij dieet is rijk aan vet, zout en suiker. Als jij gewoonweg je glutenvolle producten gaat vervangen voor de glutenvrije versie kan dat betekenen dat je dieet een stuk ongezonder wordt.

Dat wil je vermijden, dus is het handig om bewust om te gaan met voeding. Trouwens, het is ook erg duur als je alle glutenvolle etenswaren gaat vervangen voor de glutenvrije variant. De prijzen voor glutenvrije producten zijn vaak een stuk duurder dan de glutenvolle variant. Als je dan ook nog eens bedenkt dat deze voedingsmiddelen vaak rijk zijn aan maĆÆszetmeel, soja, verschillende soorten suiker en verdikkingsmiddellen, dan kun je je afvragen of dit wel een gezondere keuze is.

Wat eet je dan wel?

Je bent eruit, je wilt gezonder worden en beter eten. Glutenvrij en misschien wel ontstekingsremmend. Dat is natuurlijk een fantastische keuze, en hierin steun ik je van harte. Weet je wat ik zelf doe met dit dieet? Ik eet voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn, en laat voeding weg dat het immuunsysteem stimuleert.

Er is zoveel meer dat je kunt eten, als jij glutenvrij wilt eten. Aardappelen, zowel de witte variant als de zoete aardappel, alle groenten en fruit. Noten, pitten en zaden, vlees en vis. Soms vind ik het heerlijk om een gezonde boterham te nemen. Ik koop mijn gezonde haverbrood bij deze online winkel, hier zit geen suiker in en geen overbodige toevoegingen. Let erop dat alleen dit desembrood geen overbodige toevoegingen heeft. De overige broden van Yam bevatte meerdere ingrediƫnten waar je niet goed op kunt reageren.

Je kunt ook zelf je brood bakken, als je dat leuk vind. Op deze manier kies je zelf wat er in je brood gaat. Kies daarvoor wel een voedende graansoort, zoals deze glutenvrije haver. Met deze haver maak je de lekkerste havermout, broodjes en koekjes. Door glutenvrije haver toe te voegen heb je ook de benodigde B vitamine in je eetpatroon.

Misverstanden Glutenvrij dieet

Krijg je geen tekorten als je glutenvrij brood eet?

Deze vraag krijg ik regelmatig te horen en ik begrijp dit maar al te goed. Hoe vaak ik al te horen heb gekregen dat ik vast een voedingstekort moet hebben omdat ik geen glutenvol brood eet. Het klopt ja, ik eet glutenvrij en ontstekingsremmend. Maar hierdoor eet ik zo gevarieerd en voedend dat ik geen enkel voedingstekort heb. Dat weet ik omdat ik iedere dag mijn eetpatroon invul, in zo’n eetmeter app.

Hierdoor kun je zien welke voedingsstoffen je binnen krijgt en waar je een tekort aan hebt. Ik kan dan ook met trots zeggen dat ik geen tekorten heb. Ik ga je uitleggen hoe ik dat doe en jij kunt dat ook bereiken. Welk misverstanden zijn er met betrekking tot een glutenvrij dieet en hoe los je dat op? Men zegt namelijk dat je een tekort krijgt aan vezels, B vitamines, foliumzuur en jodium.

Ik wil er even bij zeggen dat ik geen arts ben, maar ik deel mijn eigen ervaring hierin, en die van anderen.

Tekorten en oplossingen

Een tekort aan vezels? Dat ken ik niet aangezien vezels in zoveel meer voedingsmiddelen zitten dan in brood. Ik eet havermout wat ook flink wat vezels bevat. Verder eet ik lekker veel groenten en fruit, waardoor ik met gemak meer dan genoeg vezels binnen krijg.

Een tekort aan B vitamines? Ook dit moet ik weerleggen aangezien ik ook hier geen tekorten heb. Mijn B vitamines haal ik uit mijn havervlokken, waar ik heerlijk mee ontbijt. (en de lekkerste koeken mee maak). B vitamines zitten trouwens ook in groene groenten, lever en bonen.

Foliumzuur is rijk vertegenwoordigd in donkergroene bladgroenten, bonen en zonnebloempitten. (en ook in tahin en andere notenpasta’s).

Jodiumtekort? Weet je trouwens dat jodium wordt toegevoegd aan je brood? Het zit namelijk niet van nature in brood en trouwens…het zit in zoveel voedingsmiddelen dat je dit prima kunt eten om geen tekort te krijgen aan jodium. (Het is wel belangrijk om dit te eten, je wilt echt geen tekort aan jodium krijgen!) Er zijn zelfs goede supplementen waar jodium inzit.

Jodium zit van nature in:

  • Vis en schaaldieren. (Ik eet 2 keer per week kabeljauw, waardoor mijn jodiumgehalte goed is)
  • Zeewier (Zoals nori, kelp en wakame)

    Bronnen: