Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie? Waar kun je aan merken dat je niet goed tegen een bepaald voedingsmiddel kan? Is een voedselallergie hetzelfde als een voedsel intolerantie? Heb je altijd jeuk bij een allergie? Allemaal terechte vragen als jij te maken hebt met een allergie en/of een intolerantie. In deze blog zal ik ze zoveel mogelijk proberen te beantwoorden.

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een intolerantie?

Bij een voedselallergie is je afweersysteem in de war. Als jij bijvoorbeeld een pinda eet, kan je lichaam dit zien als een stofje (eiwit) dat niet gewenst is in het lichaam. Je afweersysteem maakt antistoffen aan en verdedigd je lijf tegen deze eiwitten. Vertaling= Je afweersysteem heeft in de gaten dat jij een pinda eet. Schijnbaar is deze aan een brilletje toe, aangezien hij de eiwitten in de pinda als een indringer ziet. Vervolgens stuurt je afweersysteem een legertje soldaatjes op af, (de antistoffen) om deze pinda een lesje te leren.

Dit is niet handig. De volgende keer dat jij een pinda eet, zal je afweersysteem weer in de war raken. Vervolgens krijg jij weer last van allergische reacties.

Bij een intolerantie speelt je afweer geen rol. Bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen worden niet goed opgenomen door het lichaam. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld coeliakie. Hierbij kunnen de darmen de eiwitten uit gluten niet verteren. Een levenslang dieet is dan ook van belang.

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?

Bij een voedselallergie is je afweer- ook wel immuunsysteem in de war. Het afweersysteem reageert overactief op bepaalde voedingsmiddelen. Een voedselallergie en/of een intolerantie kun je herkennen aan de onderstaande symptomen.

  • Maag- en darmklachten
  • Galbulten
  • Eczeem, uitslag en/of jeuk
  • Luchtwegklachten, zoals astma en/of hoesten

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?

Je kunt eventuele stappen ondernemen, nu je de symptomen weet. Een voedselallergie en/of intolerantie kan door een arts vastgesteld worden. Hij of zij zal je diverse vragen stellen en eventueel een (bloed-) onderzoek doen om zo tot een goede diagnose te komen. Let er wel op dat een voedselallergie niet altijd in het bloed terug te vinden is. Vooral bij volwassenen is een allergie wat lastig vast te stellen aan alleen een bloedbeeld. Veelal wordt dan ook gebruik gemaakt van een of meerdere allergietesten. Dat kan bijvoorbeeld door middel van krastest. Hiervoor krijg je wat druppeltjes op je onderarm. In deze druppeltjes zitten stoffen waar je allergisch voor kunt zijn. Hierna worden er kleine prikjes (krasjes) gemaakt op de plekken van de druppels.

Dit onderzoek is praktisch pijnloos, maar kinderen kunnen het als onaangenaam ervaren. Je kan op de plaatsen waarop jij allergisch reageert, een (jeukend) bultje krijgen. De uitslag is snel bekend en zal met een arts worden besproken.

Voedselallergie behandelen met een eliminatie dieet?

Het behandelen van een voedselallergie bestaat vaak uit een eliminatie dieet. Hierbij laat je het voedingsmiddel of middelen weg uit je voedingspatroon. Een eliminatie dieet kan best lastig zijn als jij meerdere allergieën hebt. Zelf heb ik te maken met meerdere allergieën. Zo heb ik een tarwe-, ei-, mais-, noten- en zuivelallergie. Ook ben ik overgevoelig voor gluten.

Ik heb een kookboek geschreven, waarin ik gebruik maak van een eliminatie dieet. In dit kookboek staan alleen maar recepten die vrij zijn van allergenen. Ik heb er 28 recepten ingezet die snel te bereiden zijn. Eenvoudig te maken, met weinig ingrediënten maar vol van smaak.

Een voedselallergie behandelen is nog nooit zo makkelijk geweest. Er staan overheerlijke recepten in die vrij zijn van: ei, zuivel, soja, gluten, noten, pinda en peulvruchten.

AIP Kookboek

Titel: allergie

https://linkspot.nl