Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Medical medium: detox programma De dag is aangebroken waarop ik mijn eerste detox ga ervaren. De eerste dag met voedingsmiddelen voorgeschreven door Medical medium. (Als jij wilt weten wie dit is, kun je een eerdere blog lezen.) Ik ben me eerst in gaan lezen in dit boek omdat ik zeker wilde weten hoe zo’n detox nu eigenlijk werkt. Ook heb ik doelen voor mijzelf gesteld. Waarvoor wil ik deze detox doen? Een duidelijk doel stellen leek me wel handig, aangezien je weet waar je naar toe werkt.

Ik heb meerdere doelen waarvoor ik mijn lichaam wil reinigen. Mijn eerste doel is mijn (hand-)eczeem. Deze vorm van eczeem kreeg ik cadeau toen ik in de overgang terecht kwam. Daarvoor was ik jaren vrij van eczeem door mijn manier van eten. De hormonen in mijn lijf zijn van slag en dat zie ik terug bij mijn huid. Normaal gesproken zou ik weer AIP gaan eten. Deze keer zet ik een andere stap omdat ik eens iets anders wil proberen.

Mijn tweede doel is om minder allergische klachten te ervaren. Ik heb de laatste tijd weer meer last van hooikoorts en kom vaak niezend thuis.

  Medical medium over een detox:

  We worden allemaal elke dag blootgesteld aan metalen. Zoals: luchtverfrissers, tatoeage-inkt, geurkaarsen, parfum, wasverzachter. Tandpasta, koffie of thee, kraanwater, potten en pannen in restaurants. Aluminium blikjes, en de lucht die we inademen – om er maar een paar te noemen. Giftige zware metalen verlaten niet alleen op natuurlijke wijze het lichaam. Zij moeten worden verwijderd met de juiste combinatie van voedingsmiddelen.

  Anthony William, Medical medium

  Medical medium: Detox programma

  Als je bekend bent met Medical medium, weet jij dat hij in bijna al zijn boeken een detox beschrijft. Hij legt de oorzaak uit van diverse en geeft je een keuze welke detox jij zou kunnen gaan doen. Ik besloot om de 28 dagen reiniging te doen aangezien dit mij het makkelijkst uit te voeren leek.

  Het is geen ingewikkelde kuur waar je moeilijke en lastig verkrijgbare ingredi√ęnten voor in huis hoeft te halen. De groenteboer of afdeling van de supermarkt is alles wat je nodig hebt. Tijdens deze detox eet je namelijk alleen groente en fruit. Ja echt, dat is het! Het maakt deze detox eenvoudig. Je bent ook vrij snel klaar in de supermarkt omdat je alleen maar bij de groente- en fruitafdeling inkoopt. Normaal gesproken loop ik zelf ook altijd even langs het zuivel schap, voor bijvoorbeeld kokosyoghurt. Of ik gooi een lekker glutenvrij broodje in mijn boodschappenmandje. Nu niets van dat. Ergens vind ik dat ook wel fijn. Puurder dat groenten en fruit kun je niet eten.

  Medical medium: Detox programma Hoe ziet zo’n detox er uit?

  De Medical medium raadt aan om zoveel mogelijk rauwe voedingsmiddelen te eten. Je kunt hierbij denken aan een smoothie als ontbijt en een goed gevulde salade als lunch. Let er wel op dat je genoeg fruit toevoegt zodat je geen trek krijgt direct nadat je gegeten hebt. Hij legt uit dat het niet de bedoeling is dat je trek krijgt. Het is geen dieet om af te vallen, maar een detox om je te ontdoen van giftige stoffen in je lichaam. In de avond eet je bijvoorbeeld een koude spinaziesoep, met voldoende groente erin en een fruitsalade erbij.

  Dat vond ik behoorlijk lastig om te lezen aangezien ik gewend ben om warm te eten als lunch en diner. Hij legt uit dat je, als je wilt, je groenten ook kunt stomen. Of kort meekoken in een soepje. Gelukkig maar. Een aandachtspunt is vlees en vis. Dit eet je dus niet tijdens deze detox. Lastig, aangezien ik vanuit Paleo en AIP gewend bent om dit wel te eten. Het is voor mij geen ramp aangezien ik niet heel graag vlees of vis eet, maar 28 dagen helemaal niet kan misschien wel een uitdaging zijn.

  Ik vul elke dag mijn voeding in bij een zogenaamde eetmeter. Dat is superhandig, aangezien deze automatisch bijhoudt, welke vitamines en mineralen er in bepaalde voeding zit. Het viel me op dat je met een dagmenu in deze detox, bijna alle vitamine en mineralen binnen krijgt. De enige waar je op moet letten zijn de vitamine B12 en Zink. Medical medium raadt dan ook aan om (tijdelijk) in te nemen tijdens deze detox.

  Welke klacht wil jij aanpakken met een detox?

  Het zou kunnen helpen als je van te voren bedenkt welke klachten jij hebt. Welke symptomen hinderen je in je dagelijkse leven? Zet ze desnoods op papier. De reden dat ik dit opschrijf is de volgende: Het volgen van een detox kan best zwaar zijn. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Er komen momenten aan dat je een moord zou doen voor een pizza. ūüėČ Nou ja, ongeveer dan. Of dat die chocolade zo alleen in de kast ligt en dat het je laatste chocoladereep is in huis. Als je deze nu nog even opeet, dan kan je niet verder in de verleiding komen.

  Ik begrijp je meer dan je denkt. Vooral als het op chocolade aankomt, daar heb ik al dagen zin in. Vooral nu ik besloten heb deze detox te doen. Raar is dat toch, dat je geest een spelletje met je speelt op momenten dat je geen zin hebt. Probeer daarom op te schrijven waarom jij deze detox wilt doen. Wat wil jij bereiken met deze 28 daagse kuur? Het kan ook leuk zijn om elke dag op te schrijven wat je eet en hoe jij je voelt. Schrijf eventueel ook op of de klachten minderen worden. Dit werkt motiverend en kan een steuntje zijn in de rug, op moeilijke momenten. Je kunt bijvoorbeeld een leuk dagboek bijhouden. Zo kun je jouw bevindingen nog eens teruglezen.

  Wat eet je niet?

  In het Medical medium: detox programma eet je 28 dagen, oftewel vier weken lang, alleen aar vers fruit en groenten. Het liefst ongekookte groenten, waardoor je een sterke reiniging kunt ervaren. Gelukkig zijn er ook enkele aanpassingen als je daar behoefte aan hebt. Je kunt je groenten stomen, zodat je bijvoorbeeld een gestoomde aardappel door je salade kunt doen. In zijn boeken kun je lezen dat niet je bang hoeft te zijn van fruit. Voeg dit dus vooral toe, en geniet van de smaak en geneeskrachtige werking van fruit.

  Ik zou je aanraden om minimaal één van zijn boeken te lezen. Er staat een onbetaalbare schat aan informatie in, die je de hulpmiddelen geeft om je chronische ziekte om te keren. Hij schrijft zo bevlogen in zijn boeken, en dit werkt positief door in je helingsproces.

  Wat eet je niet tijdens deze detox? Alles wat geen groente of fruit is. Als je gewend bent om Paleo of AIP te eten, moet je er echt aan denken om géén collageen poeder toe te voegen aan je smoothie. Je eet geen vlees, vis en vleesvervangers. Vind je de gedachte zwaar om 28 dagen te detoxen? Dat kan ik helemaal begrijpen, dan kan je altijd beginnen met 1 week. Probeer het eens één week en kijk hoe het je bevalt. Denk wel aan de B12 en de Zink die je in moet nemen, om geen tekorten op te lopen. Het volgen van één detox dag in de week kan je lever al enige reiniging opleveren. In het boek Cleanse to heal staan verschillende vormen van detox die je kunt doen. Er staat er altijd een bij die bij jou past.