Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Oververmoeid hoe krijg jij meer energie? Als jij te maken hebt met vermoeidheid wil jij maar één ding. Namelijk meer energie zodat je de dag door kan komen. Vermoeidheid kan er namelijk echt voor zorgen dat jij die bank niet meer af kan komen. Dat jij het lastig vind om je kind van school te halen. Aankleden kan al een hele taak zijn, voor degene die kampen met oververmoeidheid. De oorzaken voor vermoeidheid zijn net zo divers als de verschillende vermoeidheidsklachten. Je denkt als eerste aan slaaptekort of teveel stress. Toch zijn er nog zoveel andere redenen dat jij oververmoeid bent. Hoe krijg jij dan meer energie?

Ik wil je graag meegeven dat het wel belangrijk is dat je even langs je arts gaat. Je arts zal wat testen afnemen om te oordelen of je misschien een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen. Hij/zij kan eventueel meerdere testen doen om te kijken waar de vermoeidheid vandaan kan komen. In deze blog zal ik tips geven die mij enorm hebben geholpen met mijn vermoeidheid. Zelf kreeg ik te maken met een gebrek aan energie toen ik chronisch ziek werd.

Wat me snel duidelijk werd, was dat een bepaald karaktertrekje me in de weg stond. Perfectionisme. Ik vond dat ik van alles moest doen, op een bepaalde tijd en ook nog eens tiptop in orde. Zonder fouten natuurlijk, een echte perfectionist kan niet tegen fouten. Dat dit geen fijne karaktertrek is, hoef ik je niet uit te leggen. Het zorgt voor druk die je jezelf oplegt. Druk die je nu niet kan gebruiken aangezien het extra energie kost. En die energie wil je graag bewaren en niet in een putje zien weg sijpelen. Wie weet ben jij zelf ook (een tikkeltje) perfectionistisch en ben je hiervan bewust. In een eerdere blog heb ik omschreven wat ik geleerd heb van mijn chronische ziekte. Misschien kan dit jou ook helpen. De blog kun je hier teruglezen.

Oververmoeidheid aanpakken

Blijf overigens niet te lang met vermoeidheidsklachten rondlopen. Het is voor jou ook een fijn als een arts medische oorzaken uit kan sluiten. Al heel snel kwam ik erachter dat mijn arts niets kon doen aan mijn vermoeidheid. Hij vond het wel naar voor me dat ik zo moe was en kreeg een advies om voldoende rust te nemen. Maar dat vond ik juist zo lastig omdat ik niet een persoon was die zomaar even kon ontspannen in die tijd.

Hoe ben ik dan zover gekomen dat ik wel genoeg kon ontspannen? Hoe kreeg ik mijn energie terug? Dat is mij gelukt door kritisch naar mezelf te kijken. Ik durf ook best toe te geven dat ik in therapie ben geweest. Het krijgen van een chronische ziekte is best heftig en kan ervoor zorgen dat het je overvalt. Ineens kan je hele leven omver worden gegooid, terwijl jij daar natuurlijk niet op zit te wachten. In therapie kwam ik er al snel achter dat ik veel van mezelf verwachtte. Het huis moest perfect in orde, mijn haar altijd in model. De hond altijd op vaste tijdstippen uitgelaten en oh ja, ik wilde ook nog even uitgaan met mijn vrienden.

Nu ik dit zo terug lees moet ik er wel om lachen aangezien ik zoveel moest van mezelf. Geen wonder dat ik echt oververmoeid was. Ik merkte dat ik vermoeid was geworden door mijn aandoening. Maar het gebrek aan energie werd met de week erger, had ik het gevoel. Nu weet ik heel goed dat mijn perfectionisme een grote rol hierin speelde. Toch heeft het me een lange tijd gekost om deze drang om alles maar te moeten, los te laten. Het was een bevrijding dat ik gewoon even een kopje thee kon gaan drinken, op momenten dat ik erg moe was. Of dat ik even buiten in de zon ging zitten, waar ik voorheen de was moest weg strijken.

Oververmoeidheid hoe krijg jij meer energie?

Ik zal je nu de tips geven die mij geholpen hebben. Sterker nog, ik gebruik deze tips nog steeds als ik een dag (of week) minder energie heb. Lees ze eens rustig door zodat jij ook hopelijk meer energie gaat krijgen.

  • Rust

Rust is denk ik wel de eerste vereiste als je meer energie wilt. Het kan een lastige opgave zijn als jij een bezige bij bent. Toch is rust iets essentieels in je genezingsproces. Je lijf heeft rust nodig. Geef het dan die rust, je kunt even gaan liggen. Misschien wil je alleen even met je ogen sluiten op de bank. Het kan zijn dat jij rust vind in de natuur of misschien vind jij rust in ontspanning. Rustige oefeningen zoals bij tai chi, kunnen je goed helpen om meer energie te krijgen. Hier is een dvd die ik aan kan raden.

  • Tijd voor jezelf

Mensen met oververmoeidheid zijn vaak gevoelige mensen die vaak eerst aan een ander denken. Je kan je ook schamen omdat je vermoeid bent en hier niet over praten met anderen. Toch kan ik je aanraden om uit te spreken dat je vermoeid bent. Wees wat liever voor jezelf, vaak gun jij jezelf geen of heel weinig tijd. Die tijd is essentieel en hoognodig. Maak tijd voor jezelf door minimaal 1 uur in de agenda vrij te maken. Wat je in dat uur gaat doen, hangt af van jouw energie.

Je kunt bijvoorbeeld één van mijn meditaties uitproberen, die ik beschreven heb in mijn blog. Wees je ervan bewust dat jij het waard bent om te genezen. Gun jezelf dat uurtje, ga lekker wandelen. Neem een rustgevend bad of probeer eens rustig een kopje thee te drinken. Zonder je smartphone en zonder boek. Even zonder afleiding en genieten van je thee. Dat kan zelfs met je ogen dicht, en probeer eens te voelen. Reken er maar op dat je lijf je dankbaar zal zijn, en je zal belonen met meer energie.

Oververmoeidheid hoe krijg jij meer energie?

  • Voeding en leefgewoonten

Het is bekend dat leef- en eetgewoonten een negatieve invloed hebben op vermoeidheid. Als je (over-)vermoeid bent is het aan te raden om hiernaar te kijken. Heb je stress? Is daar wat aan te doen? Kun je zelf prima omgaan met stress door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen? Misschien heb je daar wat meer hulp bij nodig? Schaam je niet, het is helemaal niet erg als je er even niet alleen uitkomt. Ook je eetgewoonten kunnen bijdragen aan vermoeidheid. Een dieet rijk aan suiker, vet en zout kunnen vermoeidheid verergeren.

Ik begrijp je helemaal als je nu even niet op je dieet wilt letten. Als je moe bent, wil je meer brandstof in je lijf zodat je weer verder kan. Zo heb ik ook jaren geleefd, als ik erg moe was, dan nam ik een chocoladereep. Of een boterham met jam. Enigszins had ik het idee dat voeding me brandstof zou geven. Brandstof stond gelijk aan meer energie. Maar dat bleek een misvatting. Het geeft je inderdaad wel even wat energie, (door een verhoogde suikerspiegel) maar die energie kelderde al snel weer omlaag. Zodat ik al snel weer wat te eten wilde nemen. Niet handig aangezien je in een cirkel zit waar je het beste uit kunt breken.

Oververmoeidheid hoe krijg jij meer energie?

Voeding is nu mijn redder in nood. Natuurlijk grijp ik nu nog steeds wel eens naar chocolade. Het blijft voor mij een soort wonder en genot. 😉 Die geur en de heerlijke smaak. Oh wacht, stop! Ik wil nu niet aan chocolade denken. Gezonde voeding is voor mij nu noodzaak om gezond(-er) te worden. Ik kies voor voeding wat ontstekingsremmend is zodat het mij daadwerkelijk energie geeft.

Bij een ontstekingsremmend dieet (onder andere het AIP dieet) laat je veel voorkomende allergenen in voeding weg. Een ontstekingsremmend dieet kan echt een uitkomst zijn bij (chronische) vermoeidheid, eczeem, astma en vele andere aandoeningen. Je kiest hierbij de juiste brandstof voor je lijf, zodat jij weer meer energie kunt krijgen. Naast rust en tijd voor jezelf, is voeding een zeer belangrijk ingrediënt in jouw recept voor meer energie. ♥

AIP Kookboek