Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Menopauze en handeczeem? Ineens krijg ik te maken met het eerste symptoom van de menopauze. Op de binnenkant van beide handen ontstaat er ineens eczeem. Ik zit toevallig nu ook in de premenopauze, heeft het één met de ander te maken?

De menopauze begint ongeveer 4 jaar voor de laatste menstruatie. Het begin van een spannende zoektocht, waarin je hormonen soms de overhand hebben. In het begin van de premenopauze neemt de oestrogeen langzaam af. Hierdoor kun je in de menopauze te maken hebben met huidklachten, zoals eczeem maar zeker ook andere veranderingen in je lijf. Dat kunnen lichamelijke maar ook emotionele klachten zijn. Je kunt denken aan: (nachtelijke) opvliegers, stemmingswisselingen, en een veranderde menstruatiecyclus.

Menopauze en eczeem, een bekend duo?

De premenopauze werd vorig jaar per toeval “ontdekt” bij mij. Ik besloot om te stoppen met de anticonceptiepil. Jarenlang had ik zware medicatie geslikt en ik wilde mijn lijf rust gunnen. Even geen (extra) hormonen slikken. Fijn idee wel, maar mijn menstruatie bleef bijna 4 maanden uit. Ik deed elke maand een zwangerschapstest waarop mijn huisarts besloot me door te sturen voor verder onderzoek.

Niet lang daarna zat ik in de spreekkamer van de gynaecoloog. Het was een jonge en vrij aantrekkelijke arts. (Heb ik weer). Hij keek me vriendelijk aan en nodigde me uit mijn verhaal te vertellen. Kort hierna vroeg hij me om mezelf te ontkleden van onder. Ik maakte nog wat overbodige grapjes van de zenuwen. Dat ik normaal gesproken mezelf niet uitkleed op de eerste date enzo. Puur uit ongemak, zo vaak kom ik nu ook weer niet bij een gynaecoloog. Een vrouwelijke arts had ik waarschijnlijk fijner fijner gevonden, voor dit moment.

Je kent het vast wel, je ligt op je voordeligst met je benen uit elkaar op een onderzoekstafel. Gelukkig was deze knappe arts ook nog eens zeer vriendelijk. Hij probeerde me op mijn gemak te stellen, terwijl ik enorm ongemakkelijke onderzoeken onderging. (Iets met een eendenbek en inwendige echo). Ik ben vast niet de enige die dit enorm gênant vind. De arts stelde me op mijn gemak terwijl we samen de binnenkant van mijn baarmoeder en eierenstokken bekeken.

Na het onderzoek kleedde ik me snel aan en nam ik weer plaats bij zijn bureau. De arts liet me weten dat ik in de pre menopauze beland was. Hij gaf me nog wat informatie en enigszins opgelucht verliet ik de onderzoekskamer. Pre menopauze? Ben ik dan al zo oud? Wat betekent dit eigenlijk? Welke klachten zal ik gaan ervaren? Ik voelde me ineens stokoud en verdrietig. (De stemmingswisselingen kwamen wel heel erg snel ineens).

Menopauze en handeczeem?

Menopauze en handeczeem heeft het met elkaar te maken? In eerdere blogs kun je lezen dat ik mijn hele leven eczeem heb. Dit eczeem is volledig verdwenen sinds ik glutenvrij en AIP eet. In deze blog kun je lees je meer hierover. Het nieuws dat ik in de pre menopauze beland was, daalde al snel. Ik had er wel vrede mee. Het is wat het is, het is een nieuwe fase in je leven en je moet er toch doorheen. Gelukkig heb ik veel geleerd over de rol van voeding en een chronische ziekte. Na de diagnose ben ik direct op zoek gegaan naar informatie over menopauze en handeczeem.

Dat voeding je vriend is, heeft het al bewezen. Mijn auto-immuunziekte is in remissie en mijn huidproblemen helemaal weg. Tot enkele weken geleden. Ik begon steeds meer eczeem te krijgen op de binnenkant van mijn hand. Op beide handen zelfs, het leek wel handeczeem. Ik weet dat het heel belangrijk is om dit goed te verzorgen. Naar een arts wil ik niet (meer) gaan aangezien ik mezelf en mijn lijf natuurlijk wil behandelen.

Een natuurlijke behandeling zal ik niet krijgen bij mijn eigen huisarts, aangezien hij maar één behandeling kent. Namelijk die erop gericht zal zijn om de symptomen te bestrijden. Toch behandel ik liever mijn eczeem op een natuurlijke manier, door de oorzaak aan te pakken. Het schijnt nu dat mijn huid geprikkeld wordt door een allergie of andere disbalans in mijn lijf. Ik vind het wel vreemd dat ik ineens eczeem krijg, terwijl het jaren weg is geweest. Wat ik wel weet is dat ik momenteel in de (pre-)menopauze zit. Hierdoor vraag ik mezelf af wat de overeenkomst tussen het eczeem en hormonen is. En ook vooral wat ik er zelf aan kan doen.

Eczeem aanpakken of de menopauze?

Eerst mijn eczeem behandelen of me richten op de menopauze? Dit is wel de vraag waar ik mee zit. Mijn eczeem heb ik al eerder op een natuurlijke manier “genezen” door glutenvrij te eten. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die positief zijn over de relatie glutenvrij en constitutioneel eczeem. Ik eet al jaren glutenvrij eet voor verschillende aandoeningen. Regelmatig eet ik AIP voor mijn huid, je kunt hier lezen wat dit inhoudt. Voor mijn gevoel is het nu het belangrijkst om nog gezonder te eten, aangezien ik graag wil dat het eczeem weg gaat. Vooral omdat ik gelezen heb dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen de menopauze en eczeem. Mijn zoektocht is begonnen.

Al is er voor mijn gevoel nog weinig bekend over de relatie menopauze en huidproblemen. Ik ga verder op onderzoek uit en ik ga hier in een volgend blog verder op in. Intussen kreeg ik deze supplementen van een lieve vriendin. Ken jij ze? Ik ga ze snel uitproberen.

Bron:

https://www-elsevier-dermatologicas-menopausia