Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Is N.M.O te genezen? Zo ja, hoe kun je dat doen? Dat is denk ik de eerste vraag geweest die ik stelde aan de neuroloog. Wat voor mij een normale vraag leek, dacht de arts daar duidelijk anders over. Hij dacht even na over mij vraag, en ook vast over zijn antwoord. Ik weet nog dat hij zijn bril even goed op zijn neus zette terwijl hij me aan bleef kijken. De neuroloog keek bezorgd naar me en zei me dat N.M.O niet te genezen is. Zijn antwoord gaf me zowel irritatie als verdriet.

Ik zat echt niet te wachten op zijn antwoord en eerlijk gezegd was ik best boos. Op het moment van mijn diagnose stond ik volop in het leven. Leuke baan, lieve vriend en net ons eerste huis gekocht. Het nieuws van een ernstige, ongeneeslijke ziekte sloeg in als een bom. Als jij ook de diagnose gekregen hebt, dan zal je ook vast geschrokken zijn. Had jij voorheen ooit gehoord van N.M.O. oftewel de ziekte van Devic?

Is N.M.O te genezen?

Het consult met de neuroloog duurde kort. De arts was vriendelijk maar kordaat. Volgens zijn visie kon N.M.O. niet genezen en zat ik mijn leven lang aan de medicatie. Zijn antwoord bleef aan me knagen, ik wilde geen genoegen nemen met Nee. Ergens wist ik dat de weg van medicijnen niet de enige kon zijn. Er was toch ook zoiets als het zelfhelend vermogen? Een soort innerlijke kracht van je lijf om weer te genezen, met de juiste ondersteuning?

Ik besloot om flink wat jaren geleden op onderzoek uit te gaan en kwam steeds op hetzelfde uit. Elke keer las ik dat N.M.O. niet te genezen is. Toch bleef ik steken in de reguliere geneeskunde. Ik dacht namelijk dat een alternatief arts mij niet verder kon helpen. De medicatie hielp mij door vele ontstekingen heen, waarvoor ik ook dankbaar ben. Zonder die medicatie, per infuus en oraal, was ik mijn zicht waarschijnlijk verloren en had ik restschade gehad in mijn ruggenmerg.

Is N.M.O. te genezen?

In de tijd dat ik mijn diagnose kreeg was er nog bijna niets te vinden online. Ja, enkele Engelstalige wetenschappelijke onderzoeken, waar ik weinig aan had. Er stond informatie in die ik of al wist, of die niets nieuws toevoegden aan mijn pad van genezing. Noem mij eigen-wijs maar ik wist dat er meer moest zijn. Op een gegeven moment las ik online over auto-immuunziekten. Hier stond in beschreven dat bepaalde voeding je immuunsysteem stimuleren en andere voeding kalmeert je immuunsysteem.

Dat was voor mij volledig nieuw en een echte eye-opener. Je moet je voorstellen dat dit ongeveer 15 jaar geleden was. Er was nog heel beperkt informatie over voeding met betrekking tot auto-immuunziekten. Ik besloot om al mijn verkregen nieuwe informatie op te schrijven en er mijn voordeel mee te doen. Elke dag las ik mijn lijst met bepaalde voedingsmiddelen door die ik niet meer kon eten. Deze voeding zorgde voor extra activiteit in mijn immuunsysteem. Dat wilde ik namelijk voorkomen aangezien mijn immuunsysteem al hyperactief was.

Een ontstekingsremmend dieet bleek de uitkomst

Ik verzamelde alle voeding die ontstekingsremmend waren, zoals verse groenten en fruit. Voeding die ontstekingsbevorderend werkte, liet ik weg. Lees hier de volledige lijst van een ontstekingsremmend dieet. Ook begon ik goed voor mezelf te luisteren, iets waar ik niet heel goed in was. Tijd voor jezelf maken als een een chronische ziekte hebt is essentieel. Dit boek is een aanrader waarmee je oude denkpatronen los kan laten en plaats kan maken voor nieuwe. Die nieuwe denkpatronen kunnen goed van pas komen, als je leven even door elkaar wordt geschud.

Wat ik voornamelijk opmerkte is iets wat ik wel van de daken wil schreeuwen. Je kunt echt wel je auto-immuunziekte omkeren en in remissie brengen. Hoe geweldig is dat?! Ik merkte dat ik door het dieet geen enkele ontsteking meer had, en dat verbaasde me maar ik was ook super blij. Waar ik voorheen elke paar maanden weer een ontsteking had, bleef het nu weg. Je kunt je voorstellen dat ik heel erg blij was. Dus als je me nu vraagt, is een auto-immuunziekte te genezen? Dan zal ik zeggen dat het mogelijk is om jouw aandoening in remissie te krijgen.

AIP Kookboek