Leestijd: 7 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Leven met chronische vermoeidheid? Hoe doe je dat en waardoor ben je zo moe? Steeds meer mensen leven met minder energie op een dag. Iedereen is wel eens moe en heeft hierdoor niet zoveel kracht om de hele dag door te komen. Toch is er een groot verschil in weleens moe zijn en chronische vermoeidheid. Er zijn ook steeds meer mensen die regelmatig één of meerdere dagen moe zijn. Dat is ook niet verwonderlijk als je kijkt naar wat er elke dag van je verwacht wordt. Vermoeidheid heeft veel gradaties en daarom is het belangrijk om eens goed te kijken haar het moe zijn.

Wat is vermoeidheid nu eigenlijk en kun je er zelf wat aan doen? De mensen die mijn blogs lezen, weten dat ik graag denk in oplossingen. Problemen bestaan om opgelost te worden, is mijn motto. Als je moe bent, heb je een tekort aan energie. De meeste mensen worden moe vlak voordat ze naar bed gaan. Ze hebben een lange dag gewerkt maar hebben nog wel voldoende energie om in de avond nog te gaan sporten. Bij vermoeidheid kun je al erg moe zijn na de lunch. Bij chronische vermoeidheid sta je al moe op, waardoor je niet bent opgeladen na een nachtrust. Voor mij is het omgaan met vermoeidheid regelmatig een lastige opgave. Vooral op momenten dat ik heel veel wil doen maar dat mijn lichaam niet meewerkt.

Waardoor kun je vermoeid raken?

Ik heb besloten om in deze blog op te schrijven waardoor ik vermoeid raak en ook wat ik ervan geleerd heb. Dit doe ik omdat ik merk dat steeds meer mensen moe zijn. Toch gaat dat gepaard met stress of een chronische ziekte. Vraag jij jezelf hoe ik hiermee omga en wat jij kunt doen? Lees dan verder. In deze blog heb ik het over eventuele oorzaken van vermoeidheid. Om deze blog niet immens lang te maken, zal ik in een andere blog verder gaan met oplossingen die voor mij goed werken. En waarvan ik weet dat ze jou ook kunnen gaan helpen.

Leven met chronische vermoeidheid?

Eerlijk gezegd ben ik mijn hele leven al moe. Dat is natuurlijk best lastig omdat ik gewoon heel weinig energie heb. Als kind bezocht ik met mijn moeder al reguliere artsen, en zij wisten zich niet zo goed raad met mij. Wel zagen ze een heel wit gezichtje, de altijd durende buikpijn en verhoogde ontstekingswaardes in mijn bloed. Ze wezen mijn klachten toe aan mijn constitutioneel eczeem en raadde mijn moeder aan om mij soms thuis te houden van school.

Achteraf gezien jammer dat de artsen toen en nu nog zo weinig weten over chronische vermoeidheid. Eerlijk gezegd neem ik het ze niet kwalijk, omdat te weinig energie kan liggen aan veel verschillende oorzaken. Vaak is hierin een optelsom van factoren. Nu ik al flink wat jaren bezig ben om gezonder te worden, staat vermoeidheid ook hoog bovenaan mijn prioriteitenlijst.

Natuurlijk heb ik wel mijn gedachtes over de reden van mijn vermoeidheid. Laat ik beginnen met beschrijven waarvan ik weet dat het echte energie (vr-)etertjes zijn. Niet alleen bij mij, dit geldt voor heel veel mensen.

Teveel prikkels

Een teveel aan prikkels is voor niemand goed omdat je te vaak op “aan” staat. Je bent constant alert waardoor je minder kunt ontspannen op een dag. Prikkels leiden je af van waar je mee bezig bent. In deze huidige tijd zijn er ook zoveel prikkels waar we dagelijks mee te maken hebben. Je kunt er gewoonweg niet onderuit. Ik heb ooit revalidatie gehad op holistische basis wat mij een stap in de goede richting gegeven heeft.

Tijdens deze revalidatie leerde ik dat teveel prikkels ervoor kunnen zorgen dat je energie gaat “lekken”. Er was een opdracht waarbij je je erachter kon komen waar je energie van kreeg en wat je juist energie kostte. Dit was een fijne oefening om erachter te komen waar je energie eigenlijk naar toe gaat. Prikkels zijn overal, in geluid, geuren en licht. Een stapeling van prikkels kan ervoor zorgen dat je vermoeid wordt. Een auto die toeterend voorbij raast of een hond die aanhoudend blaft. Je smartphone die elke keer een geluidje geeft bij een nieuw bericht. De deurbel die gaat terwijl jij telefonisch in gesprek bent.

Het effect van prikkels

Lang ben ik me niet bewust geweest van het effect van deze prikkels. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat je hierdoor moe kon worden. In de tijd dat ik ziek werd en revalidatie ging volgen, heb ik veel geleerd. Ik leerde meer te vertrouwen op mijn eigen gevoel, waardoor ik opmerkte dat ik volledig uitgeput thuiskwam van een bezoekje aan de winkel.

Ik moest dan ook echt even gaan liggen om weer wat energie “bij te tanken”. Is dit ook herkenbaar voor jou? Meer en meer besefte ik dat er zoveel prikkels zijn die iedereen elke dag maar moet verdragen. De meeste mensen hebben hier helemaal geen last van gelukkig. Toch is het geen verkeerd idee om eens een dagje prikkelarm te leven. Even die mobiele telefoon uitschakelen en een wandeling in het bos maken. Dit zijn momenten waarbij ik weer tot rust kom, wat mij vervolgens weer energie geeft.

Voeding

Ontstekingen spelen een rol bij chronische vermoeidheid. Om deze reden kan het helpen om een ​​ontstekingsremmend dieet te gaan volgen. Binnen dit dieet eet je voornamelijk voeding die een ontstekingsremmende heeft. Probeer om voeding die ontstekingen in de hand werken te laten staan, zoals tarwe, suiker, bewerkt vlees en peulvruchten. Een goed ontstekingsremmend dieet is het AIP. Klik op de banner hieronder voor meer informatie. Dit e-book heb ik zelf geschreven en ik ben er dan ook zeer trots op.

AIP Kookboek

Stress

Omgaan met stress is een belangrijke hierin. Een ophoping van stress kan van jouw energie een lek mandje maken. Bij stress krijgt je brein geen rust en hierdoor raak je vermoeid. Ik merkte dat ik behoorlijk wat stress met mij meedroeg. Dit is de eerste keer dat ik ga benoemen dat ik hooggevoeligheid ben. Beetje eng wel, omdat dit een groot deel van mezelf betreft. Het brengt me zowel mooie als negatieve ervaringen. Ik weet dat ik de neiging heb om alle problemen van de wereld mee te dragen. Het liefst wil ik anderen gelukkig zijn, maar vaak gaat dat ten koste van mezelf en mijn energie.

Het omgaan met hooggevoeligheid is iets waar ik nog mee worstel. Dit levert vervolgens weer stress op. Iets met alles goed willen doen en alle ballen in de lucht houden. Al moet ik zeggen dat het al veel beter gaat dan 5 jaar geleden. Toch is het een aandachtpunt waar ik mezelf aan het ontwikkelen ben. En dit draagt bij aan mijn vermoeidheid. Het omgaan met stress is echt heel belangrijk, vandaar dat ik ook probeer elke dag te ontspannen.

Leven met chronische vermoeidheid

Te veel willen doen

Je herkent het vast wel de dag wel op lijkt te vliegen. Soms heb je gewoon teveel te doen en er zijn te weinig uren in een dag. Er zijn verplichtingen, zoals je studie of werk. Je huishouden, kinderen, op bezoek bij je ouders. Daarnaast wil je ook gezellig afspreken met een vriendin, en oh ja…wie doet de boodschappen eigenlijk? Kinderen moeten weg gebracht worden naar muziekles of voetbal. Oh wacht, en ik moet ook nog even ontspannen. Ja hoor eens, hoe dan? Daar heb ik geen tijd voor. Volgens mij herkennen veel mensen zich hierin.

Voordat ik ziek werd, was dit ook zo’n beetje mijn leven. Druk, druk druk. Alle activiteiten in een dag proppen om te proberen je to-do lijst af te werken. Oh ja, had ik al gezegd dat ik ook nog eens perfectionistisch was? (Je zou er moe van worden. 😉 )

Zo’n to do lijstje is wel leuk en aardig omdat je wel wilt weten waar je aan toe bent. Maar als ik de lijstjes van sommige mensen zie, breekt het zweet me al uit. Hoe doen mensen dat toch? Zoveel plannen op één dag? Ik heb intussen veel geleerd over mezelf, dat het niet 100% perfect hoeft te zijn wat ik op een dag doe. Die lijstjes heb ik zelf de deur uit gedaan omdat het me alleen maar stress bezorgde. Het scheelt natuurlijk ook wel dat ik door mijn chronische vermoeidheid gewoon minder energie heb. Hierdoor kan ik simpelweg niet meer doen wat ik voorheen wel deed. Eerlijk gezegd ben ik daar wel blij om. Ik liep mezelf compleet voorbij. Wat ik geleerd heb, is dat het veel energie weg slurpt als je teveel op een dag wilt doen.

Leven met chronische vermoeidheid – Niet genoeg slaap

Als je chronisch ziek bent heb je meer slaap nodig. Ik heb hierover een artikel geschreven wat je misschien ook wilt lezen. Je kunt deze hier vinden. Ik was zo iemand die haar smartphone mee naar bed nam om nog even te kijken naar mijn laatste berichten. Voor ik het wist zat ik op internet en was ik één uur verder. In dat uur had ik ook kunnen slapen. Slaap dat jij en ik zo hard nodig hebben. Waarom willen wij altijd vermaakt worden en “aan” staan? Het kost je alleen maar energie en het brengt je weinig.

Ik zou je echt aan kunnen raden om je smartphone beneden te laten liggen. Op deze manier ervaar je weinig prikkels vlak voor het slapen gaan. Het is misschien saai om vroeg naar bed te gaan, vooral als je een drukke dag gehad hebt. Maar ik zou nu niet anders meer willen. Ontspanning is voor mij de tijd voor mezelf nemen. Lief zijn voor jezelf is goed zorgen voor jezelf. Heb jij ook een slaapprobleem, zoals velen? Dan is dit misschien een ideetje voor je. Het is een soort slaapmachine, een klein apparaatje wat je op je nachtkastje zet. Er staan verschillende geluiden op om je te helpen ontspannen. Dit apparaatje helpt mij al jaren beter in slaap vallen.

Leven met chronische vermoeidheid?

Chronische vermoeidheid is iets wat je echt belemmert in je dagelijkse leven. Door minder energie ben ik niet altijd helder in mijn denken en ik lees soms over bepaalde dingen heen. Mijn vermoeidheid zorgt ervoor dat ik zelden alles op een dag doen wat ik zou willen doen. Dat is jammer maar ik geloof dat er weer een tijd komt dat het beter zal gaan. Dat ik weer meer energie heb, en meer kan gaan doen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel 😉 en heeft het me ook veel gebracht. Wellicht herkennen jullie dit ook? Ik probeer elke dag om er het beste van maken. Hoe ga jij om met het chronisch vermoeidheidssyndroom? Ik zou het fijn vinden van je te horen.

Bron:

https://www.healthline.com/health/diet-hacks-to-reduce-chronic-fatigue