Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Neuritis optica wat is het en wat zijn de symptomen? Neuritis optica is een neurologische aandoening die het gezichtsvermogen aantast. Deze aandoening wordt gezien als een immuungemedieerde ziekte, een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij ontstekingen ontstaan als gevolg van een overactief immuunsysteem.

Neuritis optica treed op wanneer er schade ontstaat in het gezichtsveld door een ontstoken oogzenuw. De oogzenuwen sturen berichten van je ogen naar je hersenen om visuele beelden te creëren. Zij spelen een cruciale rol in je vermogen om te zien. Schade aan een oogzenuw kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen in één of beide ogen.

Neuritis optica wat zijn de symptomen?

Er zijn meerdere symptomen bekend bij een Neuritis optica. Vaak betreft het hierbij één oog. Het kan in beide ogen voorkomen maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor. In één oog is het al ellendig genoeg, ja toch?

  • Visus verlies
  • Witte vlekken in het gezichtsveld (Niet verwarren met visual snow)
  • Pijn in oogbol of er net boven
  • Problemen met het zien van de kleuren, voornamelijk de kleur rood
  • Wazig zicht

Neuritis optica, wanneer naar de arts?

Ik zou je echt aanraden om direct contact op te nemen met je (huis-)arts bij klachten. Als je pijn in je oog hebt, problemen met je gezichtsvermogen hebt of symptomen ervaart die ik hierboven beschreven heb, trek aan de bel. Als je arts niet goed weet wat hij met je klachten aan moet, dring aan op een specialistisch onderzoek. Lees hier mijn verhaal waarbij de arts mijn klachten niet serieus nam!

Kan het vanzelf over gaan?

In sommige gevallen is er geen behandeling nodig. Het kan vanzelf verdwijnen na een paar weken, waardoor je gezichtsvermogen weer als normaal is. Toch wordt een neuritis optica wel behandeld met medicatie omdat het vaak een symptoom kan zijn van een auto-immuunziekte.

F.A.Q. (Veel gestelde vragen)

  • Kun je blind worden door neuritis optica?

Wanneer de oogzenuw ontstoken is, kan dit een tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken. Dit symptoom komt meestal voor in één oog, variërend van een een soort sneeuw in je gezichtsveld, een blinde vlek tot volledige blindheid.

  • Wat triggert neuritis optica?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Bacteriële infecties, waaronder onder andere de ziekte van Lyme, Virussen, zoals mazelen en herpes, kunnen optische neuritis veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak zijn auto-immuunziekten zoals Multiple sclerosis en Neuromyelitis optica.

  • Waaruit bestaat de behandeling?

Er is niet één vaste behandeling aangezien de artsen kijken naar je algehele gezondheid. Heb je een auto-immuunziekte? Of is het aannemelijk dat het een éénmalig is? Als er besloten wordt tot behandeling, wordt er vaak gekozen voor een infuus met corticosteroïden*. Ik heb zelf ook meerdere keren een neuritis optica gehad. Door mijn aandoening, (Neuromyelitis optica) is er steeds gekozen voor een behandeling met medicatie, waardoor ik al snel weer van klachten af was.

*Goed om te weten: corticosteroïden beïnvloeden de snelheid van herstel, maar niet de mate van herstel van de oogzenuwontsteking.

Neuritis optica, kan het ook anders?

Een paar maanden geleden had ik mijn controle afspraak bij de neuroloog. Hij bekeek de uitslagen van mijn onderzoeken en keek me eens goed aan terwijl hij nadacht. Eerlijk gezegd leek het wel of hij een interne dialoog had waar niemand de overhand in had. Hij vroeg me of ik mijn ontstekingsremmende dieet (AIP) nog volgde, waarop ik bevestigd knikte. Vervolgens keek hij weer naar de scan van mijn oogzenuwen en ik hoorde mijn arts zeggen dat ik door kon gaan met mijn dieet aangezien het me zoveel bracht.

AIP Kookboek

Ontstekingsremmend dieet

Zoals de meeste van jullie wel weten volg ik al jaren een ontstekingsremmend dieet. Het AIP dieet. Door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten uit mijn eetpatroon, geef ik mijn lichaam de rust om te herstellen. Ik blijf dit dieet ook volgen aangezien ik me er zoveel beter bij voel en omdat de resultaten van mijn aandoening stabiel blijven! Wat ik ook zo geweldig vind is dat er steeds meer in de openheid komt. Zo lees ik steeds meer wetenschappelijke artikelen die aantonen dat het wel mogelijk is om een beschadigde zenuw te herstellen!

Van mijn artsen hoorde ik eigenlijk het tegenovergestelde, wat ik wel apart vind. Toch wil ik je aanraden om altijd in overleg met je arts te blijven. Dat heb ik ook altijd gedaan, ook al waren ze het vaak niet eens met mijn voedingskeuzes. Om de eenvoudige reden dat ze niet dachten dat dit enig effect zou hebben op mijn vooruitgang. Toch ben ik nu op een punt aangekomen dat de artsen nu tegen mij zeggen dat ik door moet gaan met mijn ontstekingsremmende dieet. Dat is natuurlijk geweldig, en dat gun ik jou ook. Ben jij ook al je vleugels aan het uitslaan op voedingsgebied? Volg jij ook een dieet? Ik hoor het graag van je, je kunt een berichtje achterlaten onder dit bericht.

Bron: