Leestijd: 2 minuten
Print Friendly, PDF & Email

5 feiten over neuromyelitis optica spectrum disorder, die je echt even wilt lezen. Neuromyelitis optica spectrum disordernis is een zeldzame auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel. Hierbij werkt het immuunsysteem overactief en beschadigd het de oogzenuw(-en) en /of je ruggenmerg. Dit leidt tot verlies van gezichtsvermogen en (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen. In deze blog lees je 5 feiten over NMODS, waardoor je steeds meer te weten komt over deze aandoening. Ken jij deze feitjes?

5 feiten over neuromyelitis optica spectrum disorder

 • 1. NMOSD is een verzamelnaam

Neuromyelitis optica spectrum disorder (NMOSD) wordt ook wel NMO-spectrumstoornis genoemd. NMOSD is een term die gebruikt wordt voor:

 • A. NMO. Een aandoening waarbij zowel de oogzenuw(-en) als de ruggenmerg aangedaan is.
 • B. Optische neuritis of myelitis. Een aandoening waarbij de oogzenuw(-en) of het ruggenmerg aangedaan is.

5 feiten over neuromyelitis optica spectrum disorder

2. Niet hetzelfde als M.S.

NMOSD werd lange tijd beschouwd als een variant van multiple sclerose (MS). Toch zijn het twee verschillende ziektebeelden, die wel enkele overeenkomsten hebben. Aanvallen van NMOSD zijn in het algemeen ernstiger dan bij de ziekte M.S. De ziekte kenmerkt zichzelf door een onvoorspelbaar en terugkerend verloop. De meeste patiënten zullen gedeeltelijk (en misschien zelfs grotendeels) herstellen tussen aanvallen. Toch zijn er helaas ook patiënten die blijvend gezichtsverlies en / of diverse neurologische symptomen ervaren.

 • 3. Verandering van naam

Weet je dat de ontdekker van neuromyelitis optica, de arts Dr. Eugene Devic is? Tot de 18de eeuw werd deze ziekte dan ook steevast de ziekte van Devic genoemd. Tot op de dag van vandaag wordt NMO ook wel de ziekte van Devic genoemd. Alhoewel de namen van deze aandoening diverse keren zijn veranderd, wordt er nu het meest gesproken over N.M.O. en NMOSD het meest gebruikt.

5 feiten over neuromyelitis optica spectrum disorder

 • 4. Het is een zeldzame aandoening

NMOSD is een ernstige en zeldzame auto-immuunziekte. Het is een weinig voorkomende, neurologische aandoening waardoor er maar ongeveer 200 patiënten in Nederland wonen. Wereldwijd zijn er maar ongeveer 250.000 mensen met deze ziekte. (Ik heb zelf ook deze aandoening. Lees via deze link het ervaringsverhaal van Sigrid, die ook leeft met N.M.O. )

 • 5. Een ontstekingsremmend dieet kan heilzaam en nuttig zijn

Het laatste feitje vind ik wel de meest interessante aangezien voeding toch meer doet dan alleen voeden. Steeds vaker kun je lezen dat een ontstekingsremmend dieet helpt om de symptomen van een (ernstige) auto-immuunziekte te beheersen. NMOSD is een nog vrijwel onbekende ziekte, zodat er nu nog maar weinig onderzoek gedaan wordt naar een dieet. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van voeding bij een auto-immuunziekte.

In deze wetenschappelijke onderzoeken is te lezen dat een ontstekingsremmend dieet nuttig kan zijn. Bij een ontstekingsremmend dieet vermijd je voedingsmiddelen die erom bekend staat, je immuunsysteem te triggeren. Eet voedingsmiddelen met een ontstekingsremmend effect. Voeding die je gaat vermijden, zijn vaak levensmiddelen die allergische reacties of ontstekingsprocessen uitlokken.

Welke voedingsmiddelen kunnen ontstekingen veroorzaken?

Hier vind je enkele voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met ontstekingen.

 • Suiker
 • Glutenbevattende granen
 • Kunstmatige zoetstoffen en e-nummers
 • Transvetten
 • Peulvruchten
 • Koek en gebak
 • Zuivel
AIP Kookboek

Bron: