Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wat veroorzaakt seborroïsch eczeem? Hoe heet het bij kinderen en hoe verzorg je het? Een lieve vriendin heeft seborroïsch eczeem en heeft er bij vlagen veel last van. Ze werd 2 jaar geleden gediagnosticeerd met deze huidziekte en had vooral aan het begin veel vragen. Ik kreeg laatst ook weer een vraag van een lezer of ik zelf ervaring heb met seborroïsch eczeem. Nee, ik heb het niet zelf maar ik heb wel ervaring met een huidziekte. Ik weet daardoor hoe vervelend en pijnlijk eczeem kan zijn. Ik besloot om deze blog te schrijven, aangezien steeds meer mensen informatie willen over seborroïsch eczeem.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk voorkomt in het gezicht en op de behaarde hoofdhuid. Het wordt ook wel seborroïsche dermatitis genoemd. Weet je dat deze medische aandoening dikwijls de onderliggende oorzaak is van roos? Deze vorm van eczeem kenmerkt zich door vlokkige, geelachtige schilfers op de hoofdhuid. Er zijn steeds meer mensen die ook lijden aan een ontsteking op de hoofdhuid, wat erg pijnlijk kan zijn.

Seborroïsch eczeem gaat vaak samen met een rode huid. Bij andere vormen van eczeem heb je ook een rode huid en is een diagnose stellen nog niet zo eenvoudig. Seborroïsch eczeem komt ook regelmatig voor op andere vettige huidplekken, zoals in het oor. Bij kleine kinderen wordt deze aandoening melkkorstjes en / of berg genoemd. Bij kinderen is er een grote kans dat deze huidaandoening verdwijnt als ze ouder zijn dan 3 jaar.

Wat veroorzaakt seborroïsch eczeem?

Veel voorkomende symptomen:

  • Schilfers op de hoofdhuid die wit en gelig kunnen zijn. Vlokkig of plakkerig
  • Roos
  • Wondjes op je hoofdhuid
  • Olieachtige hoofdhuid
  • Jeukende huid
  • Roodheid

Wat veroorzaakt seborroïsch eczeem?

Er zijn verschillende oorzaken voor seborroïsche dermatitis.

  • talg in grote hoeveelheden, zoals in de zogenaamde vette zones
  • de gist Malassezia
  • een ontsteking van de huid

De gist Mallassezia zit bij iedereen op het huidoppervlak. Mensen die last hebben van seborroïsche dermatitis hebben een abnormale groei van de gist Malassezia. Dit veroorzaakt een specifieke ontstekingsreactie, waardoor je meer roodheid en een versnelde vernieuwing van cellen op de hoofdhuid en huid ervaart.

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een verhoogde kans dat deze huisziekte verergerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Fysieke of emotionele stress, hormonale veranderingen, slechte eetgewoonten. Allergieën voor huidproducten en een slechte reiniging van de huid.

Wat ik persoonlijk zo lastig vind, is dat de bestaande behandelingen voor seborroïsch eczeem vaak alleen tijdelijke verlichting geven.

Hoe verzorg je seborroïsch eczeem?

De beste manier waarop je seborroïsch eczeem verzorgt is door verstorende en irriterende factoren te beheersen. Het is daarom heel belangrijk om nauwkeurige aandacht te geven aan de verzorging van de hoofdhuid en de huid.

Ik heb zelf eczeem en ik verzorg mijn huid met de pure producten aangezien ik erg gevoelig ben. Gelukkig heb ik deze parfumvrije shampoo gevonden die geschikt is voor mensen met eczeem en psoriasis! Vorige maand heb ik die shampoo cadeau gegeven aan mijn vriendin, die seborroïsch eczeem heeft. Ik was zo benieuwd hoe deze shampoo haar zou bevallen, en ben zo blij voor haar. De shampoo bevalt haar zo goed aangezien ze geen jeuk meer ervaart en haar hoofdhuid rustig is.

Seborroïsch eczeem en voeding?

Als er één ding is wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb, is het wel dat dat voeding je beste vriend is. Voeding kan meer voor je betekenen dan je misschien denkt. Wat ik persoonlijk zo lastig vind, is dat de bestaande behandelingen voor (seborroïsch) eczeem vaak alleen tijdelijke verlichting geven. De medicatie gaat de symptomen tegen maar helpt niet op een dieper niveau. Ook ik heb zo’n 25 jaar van mijn leven medicatie geslikt en gesmeerd voor mijn eczeem. Het hielp wel, maar altijd tijdelijk. Tot mijn volgende opleving er was en ik weer medicatie kon gaan nemen. Ik vond het frustrerend en ik zocht naar manieren om de oorzaak aan te pakken.

Ik vind het fantastisch om te merken dat er steeds meer bekend wordt over de rol van voeding. In één van de vele studies lees je dat een Westers dieet geassocieerd wordt met een opleving van seborroïsch eczeem. Dat is belangrijk om te weten zodat je dit aan kunt passen. Een Westers dieet bevat namelijk veel suikers, vet, vlees en weinig groenten en fruit. Het wordt ook in verband gebracht met verscheidende welvaartsziektes en ontstekingsreacties. Het is bekend dat je dieet een grote invloed heeft op je gezondheid. Bedenk hierbij dat een eetpatroon met veel verse groenten en fruit de kans verkleind op chronische (huid)klachten.

AIP kookboek

Ontstekingsremmend dieet

Aangezien ik al jaren bezig ben met voeding en mijn gezondheid kan ik intussen zeggen dat voeding je kan helpen om de echte oorzaak aan te pakken. De echte veroorzaker waardoor je te maken krijgt met een chronische aandoening. Of dat nu eczeem, auto-immuunziekte of een andere chronische aandoening is. Een dieet waarin je minimaal 500 gram groenten per dag eet, zal hierdoor waarschijnlijk het juiste voor je zijn. Het geeft je namelijk de nodige vitamines en mineralen geven die je lijf zo nodig heeft.

Bepaalde voedingsmiddelen staan erom bekend dat zij ontstekingsbevorderend zijn. Ze kunnen je afweersysteem activeren met alle nare symptomen en klachten tot gevolg. Het is daarom een heel logisch plan om een ontstekingsremmend dieet te volgen, waarbij je alleen voeding eet die je lijf nodig heeft om te helen. Om weer tot rust te komen. Het AIP dieet is geschikt hiervoor. Er zijn enkele andere eetpatronen die ik beschrijf op mijn website. Lees ze gerust door en bekijk of er één voor je bij zit. Het zijn allemaal ontstekingsremmende diëten.

Bronnen: