Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Waarom heb ik eczeem in de winter? En hoe voorkom je een uitbraak van eczeem? “Oh help, nu de winter echt begonnen is, heb ik overal jeuk.” “Balen zeg, mijn huid is zo droog als schuurpapier”. “De schilfers vliegen je om de oren als ik over mijn huid wrijf”. Het zijn zomaar even een paar uitspraken die je vast bekend voorkomen als je eczeem of een (extreem) droge huid hebt.

Mijn huid is momenteel ook niet echt geweldig, zoals je misschien weet heb ik atopisch eczeem. Gelukkig heb ik in de loop der jaren heel veel geleerd, over hoe ik het beste mijn huid kan verzorgen. Ik gebruik dan ook mijn vaste merk verzorgingsproducten, waardoor ik altijd deze prettige parfumvrije handcréme binnen handbereik heb. Ik raad dit merk altijd aan, omdat deze verzorgingsproducten geschikt zijn voor een zeer gevoelige en (eczeem-)huid. Probeer het eerst even uit op een klein stukje huid, om er zeker van te zijn dat je er goed op reageert.

Waarom heb ik eczeem in de winter?

De herfst en winter zijn lastige tijden voor onze huid. Veel mensen krijgen eczeem of een hebben een toename van de mate van het eczeem vanwege de droge lucht en wisselende temperaturen. De verwarming staat vaker aan, zowel in thuis als op je werk en in de winkel.

Vaak kan ik merken dat mijn droge (eczeem-)huid verergerd op bepaalde delen van mijn huid, die blootgesteld worden aan de kou. Voornamelijk mijn handen en gezicht. Ik zorg eigenlijk altijd dat ik probeer zoveel mogelijk de kou tegen te houden, die voor een verergering kan zorgen. Een goed paar handschoenen mag eigenlijk echt niet ontbreken.

In deze blog deel ik graag mijn favoriete tips, die je kunnen gaan helpen om eczeem in de winter (zoveel mogelijk) te voorkomen.

Hoe voorkom ik een uitbraak?

  • Tip 1. Vermijd (grote) temperatuurschommelingen

Je huid begint uit te drogen wanneer het grote temperatuurschommelingen ervaart, waardoor deze begint te jeuken. Helaas heeft je huid behoorlijk wat te lijden in de herfst en winter aangezien onze huid wordt blootgesteld aan wisselende temperaturen. Het is helaas het ideale recept voor huidproblemen. Ik heb ooit in het verleden een dermatoloog gehad, die mij met alle liefde een vakantie naar een warm land wilde voorschrijven. Hij wenste me namelijk een stabiele temperatuur en rustige huid toe.

Heel lief natuurlijk, helaas kon hij zo’n vakantie niet voorschrijven. 😉 Toch heb ik wel een tijd in het buitenland gewoond, wat wonderen deed voor mijn huid. Om opflakkeringen van eczeem te vermijden, kun je het beste proberen om grote temperatuurschommelingen te vermijden. Draag buiten goede handschoenen en een sjaal om te voorkomen dat de huid koud wordt. Vermijd hierbij wol en andere zaken die je huid teveel kunnen prikkelen.

  • Tip 2. Houdt je huid soepel door goed te smeren

Hydratatie is een onmisbaar onderdeel van huidverzorging voor eczeem, en dan vooral in de gure herfst- en wintermaanden. Je zult waarschijnlijk merken dat je huid een dikkere vochtinbrengende crème nodig heeft. Naast mijn favoriete handcrème staat ook deze baby balsem in mijn badkamer. Ik vind dit een ideale balsem voor mijn huid, aangezien deze zeer goed hydrateert en geschikt is voor een droge en eczeemhuid.

Ik zou je dan ook aanraden om goed te blijven smeren met een crème en/of balsem van goede kwaliteit, om je huid te beschermen tegen koude, droge winterlucht.

Waarom heb ik eczeem in de winter?

  • Tip 3. Zorg voor Vitamine D

In steeds meer wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat Vitamine D de symptomen van eczeem kan verbeteren. In de zomer is het eenvoudig om voldoende Vitamine D binnen te krijgen, aangezien we dan fijn de zon in kunnen. Helaas kun je in de herfst en wintermaanden niet voldoende Vitamine D aanmaken. Dat is dan ook de reden dat artsen Vitamine D supplementen aanraden. Zelf gebruik ik dit merk supplementen waardoor je verzekerd bent van de juiste hoeveelheid Vitamines.

  • Tip 4. Gebruik een luchtbevochtiger

Dit is ook een echte lifesaver. 😉 Oh wat ben ik blij met deze luchtbevochteriger die ik voor mijn verjaardag kreeg. Zoals je weet is de lucht veel droger in de winter, zowel binnen als buitenshuis. Vocht aan de lucht toevoegen is dan ook een zeer fijne oplossing om een droge en pijnlijke huid te voorkomen.

  • Tip 5. Eet voeding dat lief is voor je huid

Mijn laatste tip is er één over voeding aangezien steeds meer mensen met eczeem kiezen voor een dieet wat ontstekingsremmend werkt. Verschillende onderzoeken tonen namelijk aan dat bepaalde voedingsmiddelen, de symptomen van eczeem kunnen verergeren. Eczeem kan namelijk ook worden veroorzaakt door voedselallergieën. Gluten, zuivel, schaaldieren en eieren zijn veelvoorkomende boosdoeners.

Zelf eet ik een ontstekingsremmend dieet, waarbij voedingsmiddelen worden verwijderd die symptomen kunnen verergeren. Ik eet zelf al jaren volgens het auto-immuun protocol en een ander soort dieet, wat mij zeer goed bevalt aangezien mijn eczeem onder controle blijft.

Een goede prebiotica kan helpen de symptomen van eczeem te verminderen. Je kunt ervoor kiezen om voeding hoog in prebiotica te nemen of een supplement te nemen hiervoor. Zelf raad ik altijd een supplement aan van hoge kwaliteit omdat er nog maar weinig voeding in de supermarkt te vinden is waar van nature prebiotica in zit.

AIP Kookboek

Zorg voor je huid

Goede zorg voor je huid is onmisbaar om deze koude wintermaanden door te komen. Zelf pas ik al mijn tips toe zodra het weer kouder wordt, om ervoor te zorgen dat ik mij huid goed bescherm tegen al te hevige temperatuurschommelingen. Hopelijk helpen mijn tips jou ook zodat je geen last (meer) hebt van je huid in deze wintermaanden.