Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Verbeeldingskracht: denk jezelf gelukkig. Ik ga je in deze meditatie meenemen op een denkbeeldige reis zodat je verbeeldingskracht aan wordt gesproken. Je verbeelding heeft namelijk het vermogen om jezelf gelukkig te denken. Wetenschappers beweren al jaren dat positiviteit belangrijk is voor jouw gezondheid. Er zijn heel veel onderzoeken die dat ondersteunen maar ach, eigenlijk hebben we geen onderzoek nodig omdat we dat zelf ook wel weten.

Denk jezelf gelukkig door meer verbeeldingskracht toe te voegen in jouw leven. Het klinkt zo simpel maar is het dat ook? Je kunt je positiviteit verhogen door je meer bewust te worden van je gedachten. Dit is denk ik het perfecte moment om oude patronen los te laten omdat elk moment het beste moment is. Klinkt vaag misschien, maar weet je dat we onbewust vaak in het negatieve blijven hangen? Je bent ook niet zomaar even positief, als je van nature wat negatiever bent. Positief zijn is ook niet iets wat je zomaar “even” kunt doen, alsof je een andere hoed opzet. Als jij van nature wat negatiever bent, is het wellicht lastiger om ineens in alles het positieve te zijn.

Verbeeldingskracht: denk jezelf gelukkig.

Om deze reden is het heel belangrijk te weten dat deze oefening voor iedereen belangrijk is. Het is zo fijn (en gezond) om te ervaren wat gedachtekracht kan doen in jouw leven. Ook al jij wat meer moeite hebt met iets positief bekijken. Wie weet, ga jij na deze oefening met een positievere blik de wereld in. Als jij gelukkig bent, wordt je gezondheid beter. Door gelukkig te zijn komen er gelukshormonen vrij, deze zorgen ervoor dat jij de nare momenten in je leven beter aankunt.

Je positiviteit verhogen met een oefening is zeker mogelijk, sterker nog, het is zelfs wetenschappelijk bewezen. Weet wel dat het een oefening is, hiermee kun je dus oefenen. Net als met meditatie is het niet een kwestie van kunnen. De ene dag zal beter gaan dan de andere. Laat jezelf hierdoor niet ontmoedigen aangezien dit een natuurlijk proces is. Probeer hier ook geen waardeoordeel aan te geven. (Wil je hier meer over weten? Lees dan hier.)

Verbeeldingskracht, het begin

Laten we een start maken. Ben jij klaar voor een moment voor jezelf? Leg je telefoon even buiten handbereik en zet deze desnoods op vliegtuigmodus. Op deze manier kun je niet gestoord worden. Je kunt een ontspannen muziekje opzetten als je dat prettig vindt. Sluit je ogen wanneer jij hier klaar voor bent.

Probeer nu eerst eens lekker te gaan zitten of liggen. Lig je lekker? Misschien is een dekentje erg prettig om je behaaglijk te voelen. Voel eens goed hoe jij ligt of zit. Als jij er klaar voor bent, sluit jij je ogen. In deze oefening werk jij samen met je herinneringen. Positieve herinneringen. Probeer te bedenken wanneer jij voor het laatst enorm gelachen heb. Wanneer was dat? Probeer dat moment goed naar voren te halen. Wat gebeurde er dat je moest lachen? Met wie was je? Voel je dat je zelf weer (een beetje of misschien wel erg) moet lachen?

Als deze oefening niet direct lukt, geen probleem. We gaan rustig verder, vooral als je dit nog nooit gedaan heb, kan het onwennig zijn. Blijf zitten of liggen met je ogen dicht. Probeer weer eens te denken aan een moment waarop je je blij voelde, ongeremd misschien wel gelukkig. Waarin jij misschien wel hardop gelachen hebt of danste door de kamer van geluk? Is dit een recente herinnering of ga je wat verder terug in de tijd?

Verbeeldingskracht: denk jezelf gelukkig

Heb jij al een moment uitgekozen waarop jij blij bent? Waarbij jij lacht? Waar jij je veilig voelt? Mooi. Probeer dit beeld nu vast te houden. Het doel is nu om zoveel en zover mogelijk in dit gevoel terecht te komen. Als het goed is, heb jij je ogen nog dicht. Welk gevoel ervaar jij nu? Kun je de blijdschap weer herbeleven? Probeer zoveel mogelijk weer in jouw fijne herinnering te komen.

Waarom was jij zo blij op dat moment? Probeer zoveel mogelijk bij dat gevoel te komen. Hopelijk ervaar je weer dat blije en gelukkige gevoel. Blijf bij dit fijne gevoel. Voel je in jouw hart die blijdschap? Ga nog verder in deze mooie herinnering. Ben jij hier alleen? Ben je samen met iemand van wie jij houdt?

Het is een zeer effectieve manier om meer positiviteit toe te laten in jouw leven. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Probeer het eens uit. Het is een fijne oefening die je op elk moment van de dag uit kunt voeren. Elke keer dat jij deze oefening doet, zal ervoor zorgen dat je sneller in dat blije gevoel komt. Blijf oefenen en bedenk steeds andere situaties.

Wil jij liever meer begeleiding in het begin?

Er bestaan fijne boeken die je kunnen helpen met gedachtekracht. Ideaal als jij meer begeleiding zoekt in het begin. Ik kan je het volgende boek aanraden. Het is geschreven op een vrolijke, relativerende toon. Vorm met jouw gedachten een nieuwe werkelijkheid.