Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Ontspanning met deze relaxte oefening. Met deze manier van ontspannen kun jij uitrusten terwijl je spieren ontspannen. (Wat weer zijn uitwerking heeft op jouw gemoed). Deze oefening is zo fijn om te doen, je hebt er niets voor nodig. Behalve wat tijd voor jezelf. Je kunt onderstaande oefening doen wanneer jij wilt op een moment die jou uitkomt.

Ontspanning, gezonde voeding en voldoende slaap zullen een belangrijke plaats (gaan) innemen in jouw leven. Het zal je lichaam ten goede komen, als jij goed voor je lichaam zorgt. Maak fijne wandelingen buiten en geniet zoveel mogelijk van alles wat jij blij maakt. Het leven is kort, probeer zoveel mogelijk te genieten.

Ontspanning met deze relaxte oefening

Begin van deze relaxte oefening. Ga zitten op een stoel. Je kunt ook gaan liggen op bed als dat zorgt voor een betere ontspanning. Het is belangrijk om hier al te luisteren naar jouw lijf. Waar heb jij behoefte aan en hoe voel jij je het beste op je gemak? Steek eventueel een lekker geurende kaars aan. Op deze manier weet je dat je echt even tijd voor jezelf gaat nemen.

(Voor het gemak beschrijf ik de oefening als je ligt op bed. Deze kun je ook zittend of in een schommelstoel uitvoeren)

Aanraders:

Ontspanning met deze relaxte oefening

  • Ga rustig op je bed liggen. Neem de tijd om goed te gaan liggen. Ga op je rug liggen met je armen naast je. Ga eerst eens ervaren dat jij lekker op bed ligt en dat deze tijd nu voor jou is. Misschien heb je een kaarsje aangestoken en geniet je van de geur. Nu ga je met je aandacht naar je lichaam. Voel je het matras onder je? Ervaar nu eens hoe jouw lichaam ondersteund wordt door het matras en je bed. Bemerk hoe het kussen jouw hoofd draagt.
  • Breng je aandacht nu naar je armen en handen. Maak een vuist, span ze eens goed aan. Span tevens de spieren aan in je onder- en bovenarmen. Voel hoe jij je spieren aanspant. Laat nu rustig los en laat je armen en handen weer rustig naast je liggen op het matras. Ervaar eens hoe je armen en handen nu aanvoelen. Voelen ze (meer) ontspannen? Zo niet, dan herhaal je de oefening rustig nogmaals.

  • Richt je aandacht naar je schouders en nek. Span deze goed aan. Je kunt ze optrekken en je schouderbladeren naar elkaar toe bewegen. Bouw de spanning in je schouders en nek op om vervolgens weer los te laten. Laat ze weer rustig op bed liggen. Ervaar hoe jouw schouders en nek nu aanvoelen. Zijn ze voldoende ontspannen? Herhaal anders deze stap.

Ontspan en laat los

  • Wist je dat je ook spanning in je gezicht kunt ervaren? Probeer eens alle spieren aan te spannen in je gezicht. Je kunt je kaken op elkaar duwen, je neus optrekken en knijp je ogen dicht. Ontspan na een paar tellen weer. Wat voel je?

  • Richt je nu op je benen en voeten. Trek de spieren van zowel je onderbenen als je bovenbenen en voeten eens goed samen. Als je dat een paar tellen hebt gedaan, laat dan de spanning weer zakken. Voel je nog spanning? Span ze dan nogmaals aan en ontspan.

  • Je kunt als je wilt, deze oefening nog eens herhalen. Het is een ongecompliceerde manier om te ontspannen. Weet ook dat je deze oefening niet fout kunt doen. Als het jou een keertje niet goed lukt om te ontspannen, dan lukt het de volgende keer vast wel.

Ben jij al een stuk relaxter? Neem eens een kijkje bij één van mijn andere ontspanningsoefeningen, . er staat er vast een bij waar jij je fijn bij voelt.