Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Mindful leven aandacht voor het nu. Hoe werkt dit nu precies en wat zijn goede oefeningen hiervoor? Als jij mindful leeft, leef je bewust. Een grappige woordspeling is dat mindful wat anders is dan mindfull. Als je dit schrijft met een dubbele L op het eind, is jouw mind full. (verstand = vol) Dat wil je denk ik niet, een vol hoofd waarin heel veel moet.

Als jij een oefening doet binnen mindfulness zet je jouw gedachtestroom even op de achtergrond. Je oefent met het bewust zijn. Bewust bezig zijn met hoe jij je voelt of wat jij aan het doen bent, vergt enige oefening. Toch is het een erg prettige manier van ontspannen. Het fijne is dat jij dit kunt doen waar en wanneer jij wilt.

Mindful leven aandacht voor het nu

Mindfulness klinkt zo simpel. Toch kan het soms lastig zijn om ermee te beginnen. We zijn allemaal druk. Er moet al zoveel. Waarom zou je dan ook nog eens een cursusje bewustzijn in jouw volle agenda proppen? Misschien is dit niet de juiste insteek. Door regelmatig bezig te zijn met mindfulness zul je bemerken dat je meer aankan. Je merkt misschien dat je minder gestrest bent. Misschien raak je van je hoofdpijn af, waar je zo’n last van had. Waarom je zou beginnen met mindfulness? Omdat jij het waard bent.

Ja, jij bent het waard om tijd vrij te maken voor jezelf. En ja, die tijd heb je vast wel. Iedereen heeft meer tijd dan dat je daar bewust van bent. Je bent meestal toch even graag bezig met je smartphone of kijkt een programma op de televisie. En weer een ander doet aan mindfulness. Maar wat doe je dan precies? Je probeert om te leven in dit moment. Echt…NU, in DIT moment. Lastig is dat wel aangezien je gedachten overal heen gaan, behalve de weg volgen die jij graag wilt.

Mindfulness voor minder stress

Wie herkent het niet? Je hebt je verslapen, je kleed je snel aan. Je kinderen hebben geen zin in school, en treuzelen. Door het tijdgebrek begin jij kribbig te raken. Voor je het weet ben jij enorm gestrest en is je hoofd vol met alles wat je moet doen die dag. Toegegeven, mindfulness beoefenen kun je beter op een ander moment doen.

Door mindful te leven en te oefenen, zul je merken dat je stress beter aan kunt. Je kunt meer energie ervaren, doordat je meer ruimte krijgt in je hoofd en in je leven.

Een mindful leven in 9 tips.

  • Adem in, uit en wees bewust. Laat je wekker eens 5 minuten eerder af gaan. Het kan een wereld van verschil zijn. Neem deze paar minuten om bewust jouw ademhaling te voelen. Adem rustig in en uit. Leg je handen op je buik. Voel dat je buik opblaast als een ballon bij de inademing, en leegloopt bij de uitademing. Voel hoe jouw lichaam zich ontspant, en probeer je echt te concentreren op jouw ademhaling, niet op de dag die komen gaat.
  • Neem de tijd voor het ontbijt. Het ontbijt bewust ervaren geeft jou een voorsprong op de dag. Leg alle afleiding weg, de krant, smartphone enzovoort. Bewustwording zit in kleine dingen. Wees je bewust dat het eten wat op tafel ligt, gemaakt is met aandacht en arbeid. Heb je (verse) aardbeien of ander fruit bij je ontbijt? Het kan een leuke oefening zijn om (eventueel) samen met je kinderen te doen. Waar komen de aardbeien vandaan? Wie heeft het brood gebakken. Wat ook een zeer fijne oefening is in het bewust zijn, proef jouw eten alsof het de eerste keer is dat je het proeft.
  • Huishoudelijke klussen. Het moet toch gebeuren, de vaat in de vaatwasser. De wasmachine draait de vuile was. Weet dan dat dit ook een ideaal moment is om mindful te zijn. Probeer je aandacht bij de was te houden. Wees je bewust dat de vuile was nu schoon gewassen gaat worden. De kunst is om heel bewust in het NU te leven. Met alles wat je doet, zelfs met de huishoudelijke klussen.

Mindful, Lees en oefen

  • Laat je niet afleiden. Heb jij ook zo’n handige alert op je smartphone die aangeeft als jij een nieuwe mail krijgt? Handig, maar niet heel mindful. Het kan zorgen voor meer stress en dat wil je juist verminderen. Zet die alerts eens uit of je telefoon op vliegtuigstand, zodat je niet steeds wordt afgeleid door de buitenwereld. Spreek met jezelf af wanneer jij je mails en apps bekijkt. Het is handig om hier vaste tijden voor te nemen, bijvoorbeeld om 12:00 ’s middags voordat je gaat lunchen.
  • Elke moment is er één. Elk moment is een goed moment om in het hier en nu te komen. Probeer niet mee te zeilen met jouw gedachten. Nu, op dit moment is het goed. Kom op zo’n moment weer even terug in het NU. Stop even met jouw bezigheden en breng je aandacht terug naar je ademhaling. Probeer rustig in de ademen en adem uit door je mond. Dit kan je doen waar en wanneer jij wilt. Instant ontspanning in de rij van de supermarkt, op een druk feestje of als je het gevoel hebt dat je stress hebt.
  • Voel dankbaarheid. Door dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven, ga je ze meer waarderen. Klinkt als een cliché, vreselijk afgezaagd. Toch is het waar. Door dankbaar te zijn kweek je meer instant geluk. Doordat jij je gelukkiger voelt, heb jij minder stress. Fantastisch toch? Probeer elke dag 3 dingen/mensen, ervaringen op te noemen waar jij dankbaar voor bent. Wat vind jij fijn aan de dag? Je zult zien, dat de lijst met dingen/ervaringen waar jij dankbaar voor bent, steeds langer wordt.

Maak tijd voor jezelf

  • Nu is niet morgen. De meeste zorgen en ongerustheid gaan over het verleden of toekomst. Probeer uit jouw gedachten te komen. Je gedachten hoeven niet waar te zijn, of uit te komen. Vaak zit er een angst in, over hoe iets kan gaan verlopen. Het is een ware kunst om in het NU te leven. Als jij jouw gedachten even op de achtergrond zet, heb jij alle rust in het nu.
  • Wees geduldig en aardig. Mindfulness is het beoefenen van het bewust aandacht geven van het moment. Dat wilt niet zeggen dat alles leuk hoeft te zijn. Zo gaat het in het echte leven niet. Toch is het acceptatie van al wat gebeurd. Je traint jezelf in het ervaren van wat er is, zonder er een oordeel aan te geven. (goed of slecht). Wees daarom geduldig en aardig voor jezelf, het vergt nogal wat oefening. Gelukkig is het geen wedstrijd, je kunt je leven lang oefenen met bewust worden. Wees lief voor jezelf en de mensen om je heen.
  • Aandachtig contact. Het aangaan van een gesprek is denk ik wel de prettigste oefening. Je probeert in alle aandacht een gesprek aan te gaan. Je luistert bijvoorbeeld in aandacht naar een vriendin. Het klinkt zo simpel maar kan soms best uitdagend zijn. Dwalen jouw gedachtes even af? Kijk je even op je telefoon? Wees niet te streng voor jezelf maar ga weer in aandacht terug naar het gesprek.

Aanraders