Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

PDS 3 belangrijke tips voor een blije buik.

Weet jij dat maar liefst 1 op de 5 mensen klachten ervaart die horen bij een prikkelbare darm? Dat zijn behoorlijk wat mensen, dus is het tijd om hier eens wat dieper in te duiken. PDS is een afkorting voor het prikkelbare darm syndroom. In het verleden werd regelmatig gesproken over een spastische darm. Het prikkelbare darm syndroom is een chronische darmaandoening van met name de dikke darm. Het hebben van een prikkelbare darm kan ongemakkelijk en zeer pijnlijk zijn. De meest voorkomende symptomen darm zijn:

 • Buikpijn
 • Obstipatie
 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Diarree
 • Opgeblazen of dikke buik

PDS, wat is het?

Een prikkelbare darm, wat is het precies? Je bent zelf wel eens prikkelbaar door omstandigheden, maar moet je darm nu ook nog eens prikkelbaar zijn? Als je last hebt van PDS heb je te maken met een verstoring van de functie van je dikke darm. Je dikke darm is het laatste gedeelte van je voedselvertering. Dit komt doordat tegen de tijd dat je voedsel hier aankomt, het meestal al helemaal verteerd is. De voedingsresten worden hiermee ingedikt tot een soort voedselbrij. Met PDS gaat het daar dus niet helemaal goed. De vertering en het indikken van voedingsbrij kunnen verstoord worden.

Hierdoor ontstaan de klachten zoals: pijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie en nog vele andere klachten. Immers, je darmen willen zich ontdoen van de voedselresten. Toch zorgen sommige cellen in jouw darmen ervoor dat deze vertering niet helemaal goed gaat. Er is niet één oorzaak aan te wijzen hiervoor aangezien het vaak gaat om een combinatie van factoren. Je kunt hierbij denken aan:

 • Gebrek aan vezels
 • Voedselallergie en/of intolerantie
 • Stress
 • Maag/darm-infectie
 • Ontstekingen, zoals griep en verkoudheid
 • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. (Voornamelijk de FODMAP-voedingsmiddelen).
AIP kookboek

PDS 3 belangrijke tips

Hieronder mijn eenvoudige tips voor jou, die je (buik-) gezondheid kunnen ondersteunen.

 • Pas je voeding aan
 • Verminder stress
 • Kom in beweging

PDS 3 tips bij een prikkelbare darm

Een dieet bij het prikkelbare darm syndroom kan verlichting bieden. Helaas richten sommige artsen zich alleen op een dieet terwijl er meerdere factoren kunnen bijdragen aan het verminderen van een prikkelbare darm. Als ervaringsdeskundige heb ik mijn leven lang al diverse artsen gezien.

Elke dag had ik buikpijn, krampen en een opgezette buik waardoor ik vaak pijn had. Ik bezocht meerdere artsen en bij elke arts kreeg ik een ander dieetadvies. Waar de één zei dat ik juist (tarwe-)crackers moest eten voor de vezels, vertelde een ander mij dat mij dat waarschijnlijk nog zieker zou maken. Je kunt je voorstellen dat je het dan even niet goed weet omdat je zoveel tegenstrijdige adviezen krijgt. Het bleef voor mij jarenlang een zoektocht naar de juiste voeding, aangezien ik niet wist wat goed voor mij zou werken.

PDS tip 1

PDS 3 belangrijke tips voor jouw buikgezondheid. Het zijn 3 tips die ook door wetenschappers ondersteund worden. Ze zijn eenvoudig toe te passen in jouw leefstijl.

 • Voeding aanpakken

Kijk als eerste naar jouw voeding. Bekijk of jij voldoende vezels hebt in jouw voedingspatroon. Vezels zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking. Er zijn 2 soorten vezels. Je hebt onoplosbare vezels en oplosbare vezels. Onoplosbare vezels zitten in graanproducten zoals brood en pasta. Deze vezels kunnen jouw darmwand (verder) prikkelen, met meer klachten als gevolg.

Beter kun jij je richten op oplosbare vezels, aangezien deze milder zijn voor je darmwand. Deze vezels kun je vinden in groenten en fruit. Probeer elke dag minimaal 400 tot 500 gram groente te eten. Veel mensen die een prikkelbare darm hebben, volgen met succes het FODMAP dieet. Hierbij laat je voeding weg die jouw klachten kunnen verergeren. In dit dieet laat je bekende “triggers” weg, zoals zuivel en graanproducten (gluten). Je eet tevens geen koolsoorten, peulvruchten, suiker en chocolade. (Ja, die laatste is moeilijk…I know)

Naast dit FODMAP dieet kan je je ook verdiepen in het AIP dieet. Het AIP dieet is een ontstekingsremmend dieet waarbij je voedingsmiddelen weglaat die je immuunsysteem kunnen prikkelen. Steeds meer mensen met darmproblemen kiezen voor het AIP dieet. Via deze link kun je mijn AIP e-book kopen met smakelijke een eenvoudige recepten. Vind hier meer informatie over het AIP dieet.

PDS tip 2

 • Verminder jouw stress

Stress is een belangrijke prikkeling die voor meer klachten kan zorgen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bij het prikkelbare darm syndroom, de maag en darmen anders reageren op prikkels. Onze darmen zijn gevoeliger voor prikkels zoals de (onoplosbare) vezels in voeding. Maar ook stress en emoties kunnen ervoor zorgen dat jouw klachten verergeren.

Stress verminderen door ontspanning is echt een aanrader. Buiten het feit dat het fijn is, werkt het ook helend voor jouw darmgezondheid. Op mijn site vind je prettig uit te voeren ontspanningsoefeningen. Deze zijn makkelijk uit voeren, op een moment dat het jou goed uitkomt.

PDS tip 3

 • Kom in beweging

Als je last hebt van een pijnlijke buik, is bewegen soms wel het laatste waar je aan wilt denken. Het liefst blijf je liggen op de bank met een kruik. Toch is het misschien juist goed om in beweging te komen. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat bewegen een positief effect heeft op klachten bij een prikkelbare darm.

Als jij liever niet naar de sportschool wilt, zijn er voldoende mogelijkheden om te bewegen. Kies voor een wandeling bij jou in de buurt zodat je voldoende relax momentjes kunt beleven. Wandel, mediteer of doe yoga. Kies iets uit wat bij jou past.

PDS 3, krijg jouw klachten onder controle

Het aanpakken van jouw klachten kan jou zeker de verlichting geven waar jij op zoek naar bent. Niet meer elke dag pijn en een meer ontspannen manier van leven. Ik wens je kracht toe in jouw proces.

Heb jij zelf (ook) last van het prikkelbare darm syndroom? Heb jij misschien baat bij een behandeling of manier van eten die ik nog niet vernoemd hebt? Ik hoor het graag van je.

Bron: