Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wandelmeditatie die je niet meer vergeet. Deze oefening vind ik zo ontspannen dat ik deze dan ook vaak doe. Al een jaar of 12 geleden leerde ik deze vorm van meditatie kennen en was direct verkocht. Het combineert namelijk 2 dingen die ik graag doe, wandelen en mediteren. Deze manier van mediteren heeft mijn voorkeur aangezien het me niet lukt om zittend (op een kussentje) te mediteren. Deze wandelmeditatie heeft mij echt de mogelijkheid gegeven om te ontdekken dat er meerdere manieren zijn om te mediteren.

Je kunt deze oefening binnen uitvoeren maar misschien is het wel zo fijn om hiervoor lekker naar buiten te gaan.

Wandelmeditatie die je niet meer vergeet

Terwijl jij buiten bent, adem je direct de frisse buitenlucht in. We zijn zo druk in dit huidige leven dat je soms gewoon vergeet te zijn en te ademen met aandacht. Veel dingen in het leven zijn onbetaalbaar, plezierig en gratis. Je hebt weinig nodig om deze meditatie te doen en je kunt deze afwisselend binnen en buiten doen. De zonnestralen die je verwarmen, de wind die ineens even opsteekt. De ondergrond waarop je loopt kan afwisselend hard en zacht zijn. Het kan allemaal mee helpen om jezelf even onder te dompelen in dit rustige moment.

Wandelmeditatie die je niet meer vergeet

Laten we beginnen

Sta jij al te popelen om te beginnen op blote voeten met rustige muziek aan? Prima. Heb jij de schoenen al aan om naar buiten te gaan? Ook dat is goed. Zolang jij je hart hierin volgt en doet waar jij je het beste bij voelt.

Tijdens het mediteren is het normaal dat jij gedachten hebt. Gedachten zijn niet goed of fout. Ze zijn er. Probeer niet mee te gaan in met je gedachten. Concentreer je weer op jezelf. Wat voel je? Wat zie je?

Sanne, autoimmuun.com

Spreek eerst een tijd met jezelf af. Hoe lang wil jij wandelen? Probeer deze tijd echt te reserveren voor jezelf. Geef dit een hoge prioriteit en plan niet onnodig lang in. Begin met jouw eerste stappen. Ik wil ook nog meegeven dat het hier niet gaat om een gewone wandeling, aangezien je hier bewust gaan lopen. Rustig en met aandacht.

Begin met lopen op een zeer rustig tempo. Met deze oefening wil je bereiken dat jij je bewust wordt van alles in jouw lijf als wel van buiten. Vind je het lastig om rustig te wandelen? Staat dat misschien symbool voor hoe jij in het leven staan? Ga jij misschien haastig door het leven? Het is geen verwijt aan jezelf. Probeer hier geen waardeoordeel aan te geven

Als je snel wandelt, rem jezelf af

Met meditatie leer je om niet te oordelen, hoe moeilijk dat ook is. Wordt je bewust van al wat is en probeer daar geen oordeel over te vellen. Het is zoals het is. Weet je dat deze zienswijze je gelukkiger maakt op den duur? Door te oordelen geef je (vaak) onbewust een negatief signaal aan je hersenen. Waardoor er stress in jouw lijf nestelt. Zonde, jammer en niet nodig.

Terug naar de oefening. Ben je buiten? Hoe vind je het om te wandelen? Merk je dat je meer tijd hebt nu om rond te kijken? Zie je misschien dat vogeltje op de stoeprand zitten? Sta eens stil en voel of je de grond onder je voeten kan voelen.

Wandelmeditatie, elke stap telt

Als je het lastig vind om je gedachten te “temmen”, kun je gaan tellen. Iedere stap die je zet, tel je. Je begint bij stap één en begint te tellen naar stap 10. Daarna begin je weer bij één. Als je merkt dat je ineens bij de 20 zit, ben je onbewust met je gedachten mee gegaan. Geef niets, je begin gewoon weer met tellen. De kracht van het NU. Elke stap is één tel. Wandel rustig en geniet.

Hoe voelt je lichaam? Wordt je bewust hoe het voelt dat jouw voeten de aarde raken. Voel je de vering van jouw schoenen? Voel je verbonden met de natuur. Geniet bewust van de frisse wind langs je huid . Hoe meer jij je bewust wordt tijdens deze meditatie, hoe meer ontspannen jij zult zijn.

Hopelijk vind je het ook een fijne manier om bezig te zijn met meditatie. Je kunt ook een kijkje nemen bij mijn andere ontspanningsoefeningen. Geef dit ook de tijd. De ene keer zal het beter lukken dan de andere keer. Meditatie is een beoefening, wat heerlijk is. Geen druk van buitenaf en niet van jezelf. Adem en wees jezelf.

Aanraders: