Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Glutenvrij Paleo en AIP zijn de onderwerpen waar ik veel over schrijf. De laatste tijd zijn er steeds meer bloggers die schijven over deze “eet-stromingen”. Dat is fijn omdat er nu meer informatie is. Nadeel is dat er meer informatie is. Ja, je leest het goed omdat meer informatie zowel positief als negatief kan zijn. Een teveel aan informatie kan ook gaan duizelen aangezien je even niet weet wat nu goed voor jou is. Heb jij ook gelezen dat je kunt kiezen tussen Paleo en AIP? De verschillen leg ik je graag uit in dit verhelderende artikel.

In deze blog leg ik je uit hoe ik eet en waarom ik dit zo doe. Gelukkig heb ik in de loop der jaren geleerd wat ik wel en niet kan eten zodat ik me gezond(-er)kan voelen. Weet je dat je stress kunt ervaren als jij iets niet mag eten? Stress is echt niet goed voor je. Als jij druk ervaart omdat jij iets niet mag eten, kan dit ook een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid. Het is denk ik juist de bedoeling om de stress in jouw leven (wat) te verminderen. Wat voor aandoening jij ook hebt.

Als jij glutenvrij moet eten, is dat natuurlijk levenslang. Er is iets wat ik je wel op het hart wil drukken. Kijk liever naar wat je wel nog wel kunt eten aangezien er vaak meer mogelijk is dan je zou denken.

Glutenvrij Paleo en AIP

Als jong meisje ben ik gediagnosticeerd met constitutioneel eczeem. Verder had ik bijna altijd pijn in mijn buik, een chronisch ijzertekort en was ik veel te mager. Toch wist de huisarts niet precies wat ik mankeerde en zette zijn zoektocht niet door. Achteraf gezien had het wel eens coeliakie kunnen zijn aangezien ik alle symptomen had. (Lees hier in het kort wat dit is).

De eerste stap was om glutenvrij te gaan eten

Mijn zoektocht naar een gezondere ik, begon met een artikel in een tijdschrift. Hier las ik een interview met Terry Wahls. Zij is een Amerikaanse arts en wetenschapper die de auto-immuunziekte M.S. heeft. Door Paleo te gaan eten heeft zij haar aandoening en allergie in remissie gekregen, waardoor zij Whole30 ontwikkeld heeft. . Dr Terry Wahls is een gespecialiseerde arts, en doet veel onderzoek naar voeding en gezondheid. Deze arts is tevens schrijfster van enkele boeken. Onderstaand kookboek is er één van en ik kan je deze echt aanraden als jij met je gezondheid aan de gang wilt. .

Glutenvrij Paleo en AIP, The paleo mom?

Verder volg ik ook Dr. Sarah Ballantyne. (Ook bekend als : The paleo mom). Zij is een Amerikaanse wetenschapper en heeft onder andere de huisziekte psoriasis. Door haar onderzoek naar voeding heeft zij een geweldig kookboek geschreven. Net als Terry Wahls is haar auto-immuunziekte is in remissie. Het kookboek van Sarah Ballantyne kun je hier vinden:

Glutenvrij, paleo en AIP

Er zijn gelukkig vele onderzoeken die uitwijzen dat glutenvrij eten en een auto-immuuunziekte samengaan. Hier zijn enkele links naar de verschillende onderzoeken. Uit onderzoeken komt namelijk naar boven dat het eiwit in gluten en tarwe kan zorgen voor een immuun respons. Je immuunsysteem kan zo ontregelt worden, dat het je eigen lichaam aanvalt in plaats van beschermd.

Legio verhalen en wetenschappelijke onderzoeken

Glutenvrij was mijn eerste stap. De wetenschappelijke bewijzen stapelden zich op. Ook las ik legio verhalen van mensen die kampten met gezondheidsproblemen. Nadat zij glutenvrij gingen eten, verdwenen veel klachten. Niet lang hierna werd ik aangetrokken door Paleo. (Wil je weten wat dit is? Klik dan hier.)

Sinds ik glutenvrij eet zijn me veel dingen opgevallen. Namelijk dat ik bijna geen buikpijn meer heb. Mijn constitionele/atopische eczeem is langzaam verdwenen. Heel soms steekt het nog de kop op. Intussen heb ik geleerd om hier mee om te gaan. Dat Paleo eten me zoveel gezondheidsvoordelen zou brengen, had ik nooit gedacht.

De voordelen van Paleo

Wat ik de voordelen van Paleo vind? Je eet puur natuur. Als je glutenvrij eet, wilt niet zeggen dat dat gezond is. Je eet op deze manier alleen geen gluten meer. Je kunt eens kijken op de ingrediëntenlijst van een product. Ik schrik er elke keer weer van hoeveel grondstoffen ervoor nodig zijn om een product te maken. Nu ik weet dat ik mijn hele leven strikt glutenvrij moet eten, wil ik wel zo gezond mogelijk eten.

Natuurlijk eet ik wel eens een glutenvrije kroket of een glutenvrije koek. Dit zie ik dan als een uitzondering. Als ik alleen glutenvrij eet om mijn immuunsysteem rustig te houden, is dat voldoende. Wil ik ook goed voor mijn huid zorgen? Dan is het voor mij beter om Paleo te eten. Of tijdelijk even terug te schommelen naar AIP.

Hopelijk is je duidelijk geworden dat de beste manier om te eten niet bestaat. Als jij voor een medische reden glutenvrij eet, dan doe je dat natuurlijk je leven lang. Als jij te maken hebt met een chronische ziekte, dan is het de moeite waard om jouw ideale eetpatroon te ontwerpen. Wat past bij jou? Waar reageert jouw lijf goed op?

Glutenvrij Paleo en AIP Kookboek

Ik heb een kookboek geschreven. Het is een e-book, waarbij ik voedingsmiddelen gebruik die helend zijn voor jou. Een kookboek met een 4 weken menu waar ruimte is voor een snack. Lees hier meer.

AIP kookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *