Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Glutenvrij Paleo en AIP zijn onderwerpen die je terug kunt vinden op mijn blog. De reden daarvoor is dat ik zelf al jaren bezig ben met mijn gezondheid te verbeteren. Door diverse chronische aandoeningen eet ik glutenvrij paleo en AIP. Ik heb gaandeweg geleerd dat een ontstekingsremmend dieet het beste bij mij past om de symptomen van mijn chronische ziektes te verminderen.

Paleo en AIP (auto-immuun protocol) zijn twee ontstekingsremmende diëten, die steeds meer in populariteit winnen. Vooral het AIP is een nieuwkomer die hoopvol is voor chronische (auto-immuun) ziekten. Wil je weten wat het AIP inhoudt? Lees meer via deze link.

Bij een ontstekingsremmend dieet laat je bepaalde voedingsmiddelen weg die erom bekend staan je immuunsysteem te activeren. Dit zorgt voor een rustiger immuunsysteem, wat weer heilzaam is voor jouw (darm-)gezondheid. Meer dan 70% van je immuuncellen bevinden zich in je darmen, dus is het belangrijk je te concentreren op het verbeteren van je darmgezondheid. Binnen een ontstekingsremmend dieet staat dit doel ook op nummer 1. Vooral bij het AIP, het auto-immuun protocol, ligt de nadruk op het gezonder maken van je darmen, door het toevoegen van voeding met een hoge nutriëntendichtheid.

Glutenvrij Paleo en AIP

Het verwijderen van bepaalde voeding kan stress opleveren aangezien je vaak gewend bent aan bepaald eten. Stel nu dat je iedere morgen ontbijt met een boterham met kaas en je wilt een ontstekingsremmend dieet volgen. Als je vervolgens de lijst leest met voeding die je (tijdelijk) verwijderd, kan de moed je in de schoenen zakken. Kun je nog wel wat lekkers eten dan? En hoe lang duurt het? Wanneer kun je resultaat verwachten? Ik heb een blog geschreven met veel voorkomende valkuilen en de oplossingen hiervoor. Klik daarvoor op deze link.

Het verwijderen van je lievelingseten kan echt stress opleveren aangezien jij je wilt houden aan de goede voedingsmiddelen en jezelf weer gezonder voelen. Probeer om hier niet in te blijven hangen aangezien stress een negatieve invloed kan hebben op jouw gezondheid. Lees hiervoor ook mijn blog waarin ik schrijf over het volhouden van het AIP dieet. En probeer te bedenken dat er heel veel mogelijk is binnen een ontstekingsremmend dieet. Smakelijke recepten die eenvoudig te maken zijn, laat je inspireren door recepten.

In deze blog heb ik het niet over coeliakie, de chronische aandoening waarbij jij levenslang geen gluten mag eten. Ik heb het in deze blog over glutengevoeligheid.

Mijn eerste stap was glutenvrij

Door mijn chronische aandoeningen ben ik op zoek gegaan naar een dieet dat mijn klachten zou verminderen. Al snel las ik een artikel waarin stond dat gluten je immuunsysteem kunnen activeren. Ik besloot meer informatie hierover op te zoeken, en kwam al snel terecht bij Terry Wahls. Een Amerikaanse arts en wetenschapper die de auto-immuunziekte M.S. heeft.

Zij eet niet alleen glutenvrij, maar laat ook de meest voorkomende allergieën weg uit haar voedingspatroon. Zij ontwikkelde een ontstekingsremmend dieet, die zij zelf ook volgt. Ze heeft intussen vele volgers omdat het dieet echt helpt bij mensen met een chronische (auto-immuun) ziekte. Wahls protocol wordt ook wel Whole30 genoemd, aangezien de eliminatiefase 30 dagen duurt. Tijdens een eliminatiefase verwijder je (tijdelijk) bepaalde voedingsmiddelen.

Wahls protocol

Inmiddels is haar aandoening in remissie, en heeft zij haar eigen kookboek geschreven. Ze is de bedenker van de Whole30 beweging. Met het kookboek, wat je kunt kopen bij deze bekende webshop heeft zij vele mensen met een chronische ziekte geholpen. Een echte aanrader.

Glutenvrij Paleo en AIP

The paleo mom?

In mijn onderzoek naar gezonde voeding en een dieet voor een chronische ziekte kwam ik terecht bij Dr. Sarah Ballantyne. Ook wel The paleo mom genoemd. Ze is een Amerikaanse wetenschapper en heeft onder andere de huisziekte psoriasis. Door haar onderzoek naar voeding heeft zij een geweldig kookboek geschreven. Net als Terry Wahls is haar auto-immuunziekte is in remissie. Het kookboek van Sarah Ballantyne kun je hier vinden:

Onderzoek

Steeds meer ontstekingsremmende diëten zijn wetenschappelijk ondersteunt. Als ik wetenschappelijke bronnen heb bij een bepaalde blog, kun je die vinden onder elke blog. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat glutenvrij eten en een chronische (auto-immuuun) ziekte samengaan. Het eiwit in gluten en tarwe kan zorgen voor een immuun respons waardoor het immuunsysteem ontregelt kan worden. Waardoor het je eigen lichaam aanvalt in plaats van beschermd.

AIP Kookboek

Legio verhalen en onderzoeken

Glutenvrij eten was mijn eerste stap naar een betere gezondheid, maar ging al heel snel Paleo eten. In de tijd dat ik dit besluit nam, was er nog zeer weinig te vinden op Nederlandstalige websites. Wel vond ik op buitenlandse websites talrijke verhalen van mensen die hun eigen ervaring deelden met een ontstekingsremmend dieet. Mensen die het Wahls dieet volgen waardoor ze geen last meer hadden van de symptomen van hun ziekte.

Ook las ik evenveel verhalen van mensen die duidelijke verbeteringen konden merken in hun gezondheid, terwijl ze Paleo en AIP gingen volgen. Er zijn ook veel mensen waarbij bepaalde aandoeningen verbeteren nadat zij glutenvrij gingen eten. Je kunt enkele verhalen lezen op mijn website, verhalen van echte mensen waarbij zij vertellen welk dieet zij volgen en wat voor effect dat heeft op hun gezondheid.

Glutenvrij eten is ook ontstekingsremmend aangezien het eiwit in gluten ervoor kan zorgen dat je immuunsysteem geactiveerd wordt. Het verwijderen van gluten uit je eetpatroon kan er al voor zorgen dat jij klachtenvrij wordt. Vooral bij onverklaarbare klachten, waarbij een diagnose moeilijk gesteld kan worden. Sinds ik glutenvrij eet zijn me enkele dingen opgevallen. De buikpijn die ik vrijwel dagelijks had, was verdwenen. Mijn constitionele / atopische eczeem verdween langzaam door een ontstekingsremmend dieet.

Wat is de de beste keuze?

Als jij een ontstekingsremmend dieet wilt gaan volgen, dan is er best veel mogelijk. Wel dieet past dan het beste bij jou? Lees daarvoor onderstaande blog, hopelijk helpt deze jou om een keuze te maken.

Glutenvrij Paleo en AIP Kookboek

Ik ben zo blij dat mijn nieuwe kookboek uit is. Het is een e-book, waardoor het heel handig is om te lezen op je smartphone, tablet of computer. Je kunt het zelfs uitprinten. In dit kookboek staan 28 smakelijke recepten, die geschikt zijn voor een ontstekingsremmend dieet. Alle recepten zijn geschikt om met het hele gezin van te genieten. Vrij van: gluten, ei, soja, noten, peulvruchten, nachtschades en zuivel.

AIP kookboek