Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het verschil tussen AIP en Whole30 is groter dan je misschien zou denken. Het zijn beide ontstekingsremmende dieëen waarbij gebruik wordt gemaakt van een eliminatiedieet. Beiden hebben veel overeenkomsten, ze zijn beide geschikt om te volgen bij een chronische- en / of auto-immuunaandoening. Toch zijn er ook wezenlijke verschillen tussen het AIP en Whole30.

Beiden zijn erop gericht om jou te ondersteunen in een weg naar een gezonder leven. Vooral als je te maken hebt met een chronische- en / of auto-immuunaandoening. Een Het Paleo dieet is ook een ontstekingsremmend dieet dat de meeste mensen kennen. Al is het maar van naam. Er bestaan misvattingen over een ontstekingsremmend dieet, er wordt nogal eens gedacht dat je voornamelijk (veel) vlees eet en een beetje groenten. Dit is in het geheel niet waar aangezien je juist de focus legt op veel groenten, fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen.

Het AIP en Whole30 zijn nog niet zo bekend als het Paleo dieet, maar ze worden steeds populairder. Beiden krijgen steeds meer aanhangers omdat mensen resultaten zien. Lichamelijke klachten en symptomen verminderen en bij steeds meer mensen is de ziekte in remissie.

Het verschil tussen AIP en Whole30

Binnen een ontstekingsremmend dieet verwijder je (tijdelijk) bepaalde voedingsmiddelen waar je niet goed op zou kunnen reageren. Dit is voedsel dat erom bekend staat ontstekingsbevorderend te zijn. Een ontstekingsremmend dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Je volgt het voor minimaal 1 maand, waardoor je lichaam rust krijgt en een totale reset. Je lichaam kan herstellen omdat je voeding verwijderd uit jouw eetpatroon, dat die je immuunsysteem kan prikkelen en activeren. Het herstelt je metabolisme, hormoonhuishouding en darmgezondheid.

AIP (auto-immuun protocol)

Het AIP wordt ook wel het auto-immuun protocol genoemd. Het dieet is door de verschillende eliminaties geschikt om achter een eventuele voedingsintolerantie te komen. Tijdens de 28 dagen eliminatie voeg je helende voeding toe, om zo te werken aan een gezonder lichaam. Het dieet is bedoeld om minimaal 28 dagen tot enkele maanden strikt te volgen.

Zodra jij minder klachten heb, of je symptomen zijn verminderd toch verdwenen, dan kun je rustig proberen weer voeding te gaan herintroduceren. Op deze (Engelstalige) website kun je lezen hoe de herintroductie gaat. In mijn eigen kookboek beschrijf ik ook een beknopte versie van deze herintroductie, inclusief de voedselgroepen en de volgorde van de herintroductie.

Dit eet je niet binnen het AIP

  • Graanproducten
  • (Dierlijke) zuivel
  • Peulvruchten
  • Nachtschade groenten
  • Eieren
  • Noten
  • Chocolade
  • Alcohol

Een volledige voedingslijst wat je wel (en niet) eet binnen het AIP vind je via deze link. Klik op de banner hieronder om naar mijn eigen AIP kookboek te gaan.

AIP Kookboek

Whole30

Het Whole30 is net als het AIP een gespecialiseerde benadering. De bedenker is Terry Wahls, een Amerikaanse arts die de neurologische aandoening Multiple Sclerose kreeg. Whole30 wordt ook wel het Wahls protocol genoemd. Deze arts ontwierp een dieet speciaal om weer gezond te worden, dit deed ze met behulp van de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Inmiddels is zij, net als vele anderen, vrij van medicijnen omdat de ziekte in remissie is.

Dit eet je niet binnen Whole30

  • Zuivel
  • Granen, (de glutenvrije variant is wel toegestaan na de 30 dagen)
  • Alcohol
  • Zoetstoffen
  • Peulvruchten
  • Voorverpakte en kant en klare menu’s.

Waar het AIP als strikt kan worden ervaren, is de Whole30 iets losser. Binnen het AIP eet je geen nachtschade groente, geen koffie en/of chocolade. Binnen de Whole30 kan dit wel worden gegeten, als het maar goede kwaliteit is. Van de chocolade wordt aangeraden om een hoog percentage cacao te nemen, minimaal 75%.

De overeenkomst van Whole30 en het AIP is dat je kookt met zo weinig mogelijk ingrediënten. Geen pakjes en zakjes om je maaltijden te bereiden. Je gaat lekker koken met gezonde ingrediënten en wisselt voldoende af in je maaltijden. Na de Whole30, (30 dagen), ga je naar een ander niveau van eten. Ze heeft verschillende niveaus (fases) die je kunt lezen in haar boek. Welke fase jij kiest, hangt er van af wat jouw symptomen en ziektebeeld is. Je kunt namelijk wel weer glutenvrij brood toevoegen, maar slechts enkele keren per week. Peulvruchten zijn ook weer toegelaten, onder voorbehoud. Je kunt dit uitgebreid lezen in haar boek, klik hiervoor opde banner hieronder.

Verschil AIP en Whole30

Het verschil tussen AIP en Whole30

Samenvatting

Je hebt kunnen lezen dat het verschil tussen AIP en Whole30 niet heel erg groot is. Toch zijn er genoeg overeenkomsten die verschillen van elkaar. Beide zijn geschikt om te volgen voor een langere periode. Ook laat je binnen deze ontstekingsremmende diëten voeding weg die een ontsteking kan uitlokken.

Het lijkt mij dat het AIP meer geschikt is voor mensen met zowel een auto-immuunaandoening, intoleranties en voor andere chronische aandoeningen. Bij de Whole30 zijn bepaalde voedingsmiddelen wel weer toegestaan die bij AIP worden verwijderd. Vaak gaat men na het volgen van het AIP voor de lange termijn terug naar het Paleo dieet. Als je eet volgens de Whole 30 kun je na die 30 dagen kiezen uit verschillende niveau, waardoor je (ook) meer keuze hebt binnen een afgeschermd protocol.

Voor beide is wat te zeggen. Ik ben behoorlijk allergisch aangelegd en eet grotendeels volgens het AIP. Hier eet je namelijk helemaal geen producten waar je op zou kunnen reageren, zoals eieren en zuivel. Toch kan en wil ik dit niet mijn hele leven volgen. Om te leven heb je weliswaar voeding nodig maar ik wil niet krampachtig bezig zijn met een bepaald protocol.

Een combinatie werkt voor mij het beste

Het is een combinatie Paleo / AIP /Whole30 en glutenvrij. Dit lijkt misschien wat verwarrend maar is het gelukkig niet. Hiervoor houd ik mijn huid en buik in de gaten. Voornamelijk eet ik AIP en Whole30. (Ik ben zo blij te melden dat mijn nieuwste AIP kookboek nu verkrijgbaar is. Gebruik deze link.

Als mijn eczeem onder controle is en ik heb geen symptomen van mijn auto-immuunziektes, dan kan ik me meer veroorloven. Zo at ik vorige week eens een glutenvrij kroketje op een glutenvrije boterham. Het was een echt feestmaal. 🙂 Toch eet ik op die dag geen andere allergenen, zoals een eitje. Mijn andere maaltijden op die dag zijn voornamelijk AIP en Paleo. Veel groente en fruit.

Het is denk ik ook een kwestie van uitproberen. Kijken en voornamelijk uittesten wat geschikt is voor jou en jouw lijf. Toch zal ik je aanraden om bepaalde voeding echt niet meer te eten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je gezondheid echt schaden. Dat wil je echt voorkomen nadat je zo je best hebt gedaan met het volgen van een bepaald protocol.

Ken jij het AIP of Whole30? Hoe bevalt het jou? Ik hoor het graag van je. Heb ik jou geholpen met deze informatie? Dan kan jij anderen ook helpen door deze blog te delen. Dank je. ♥