Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het verschil tussen AIP en Whole30 zal ik in deze blog aan je uitleggen. Beiden hebben veel overeenkomsten. Ze zijn beide geschikt om te volgen bij een auto-immuunaandoening. Toch zijn er wel verschillen in de twee manieren van eten. In deze blog leg ik graag aan je uit wat het verschil tussen deze AIP en Whole30 is.

Laat ik beginnen dat beide erop gericht zijn om jou te ondersteunen in een weg naar een gezonder leven. Zeker en in het bijzonder als je te kampen hebt met een auto-immuunaandoening. Het Paleo dieet kennen de meeste mensen wel van naam. Er bestaan misvattingen over deze manier van eten, namelijk dat je voornamelijk (veel) vlees eet en haast geen groenten. Het AIP is wat onbekender. Het Auto-immuunprotocol is een gespecialiseerde versie van het Paleo dieet. Lees in deze blog: AIP en Whole30 Dit is het verschil.

Het verschil tussen AIP en Whole30

Het AIP is een eliminatie dieet waarbij je voedselintoleranties kunt ontdekken. Je voegt in deze eliminatie helende voeding toe, om het helende vermogen van ons lichaam zijn werk te laten doen. Het dieet is bedoeld om 1 tot enkele maanden strikt te volgen. Als jij je beter voelt, dan kun je rustig proberen weer voeding te gaan herintroduceren. Op deze (Engelstalige) website kun je lezen hoe de herintroductie gaat. Ik zal in de nabije toekomst een Nederlandstalige vertaling gaan maken voor je.

Binnen het AIP vermijd je de volgende voedingsmiddelen:

  • Graanproducten
  • (Dierlijke) zuivel
  • Peulvruchten
  • Nachtschade groenten
  • Eieren
  • Noten
  • Chocolade
  • Alcohol

Een volledige voedingslijst wat je wel (en niet) eet binnen het AIP vind je hier.

Ik volg al 5 jaar Sarah Ballentyne, ook wel bekend als: ThePaleoMom. Ze heeft zelf ook meerdere auto-immuunziektes en is medisch biofysicus. Zij benaderd het AIP vanuit de wetenschap. Via haar protocol zijn haar aandoeningen in remissie en is ze gezonder als ooit.

Op haar (Engelstalige) website schrijft zij het volgende:

In feite kan de AIP nauwkeuriger worden omschreven als een geavanceerd eliminatie- en uitdagingsdieet dat zelfontdekking omarmt via de herintroductiefase en bio-individualiteit respecteert via de onderhoudsfase. In dit opzicht is de AIP meer een stappenplan om u te helpen uw auto-immuunziekte-triggers te identificeren, de dieet- en levensstijlvereisten van uw eigen lichaam echt te begrijpen en een persoonlijk dieet- en levensstijlplan aan te scherpen dat optimaal is voor jou als individu en duurzaam voor je hele leven.

AIP kookboek

Whole30

Whole30 is net als het AIP een gespecialiseerde benadering. Terry Wahls is de bedenker van het Wahls protocol, ook wel Whole30 genoemd. Ze heeft zelf M.S. Zij ontwierp een dieet speciaal om haar hersens gezond te houden, volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Terry Wahls slikt geen medicatie meer, omdat haar ziekte in remissie is. Dit alles door haar voeding aan te passen. Ze is arts, onderzoeker en medisch professor. Ze heeft een boek geschreven waar je onder andere een complete voedingslijst en recepten kunt lezen. Deze kun je HIER vinden.

Binnen Whole30 laat je tijdelijk voeding weg waar je niet goed op zou kunnen reageren. Dit wordt dan ook beschouwd als een soort reset van je lichaam. Binnen de 30 dagen gun jij je lijf rust door voeding weg te laten die jouw immuunsysteem kan prikkelen en activeren. Op de website van Terry Het Whole30-programma claimt dat het dieet je metabolisme herstelt en je immuunsysteem een boost geeft.

Bij Whole30 vermijd je de volgende voedingsmiddelen:

  • Zuivel
  • Granen, (de glutenvrije variant is wel toegestaan na de 30 dagen)
  • Alcohol
  • Zoetstoffen
  • Peulvruchten
  • Voorverpakte en kant en klare menu’s.

Waar het AIP als strikt kan worden ervaren, is de Whole30 iets losser. Binnen het AIP eet je geen nachtschade groente, geen koffie en/of chocolade. Binnen de Whole30 kan dit wel worden gegeten, als het maar goede kwaliteit is. Van de chocolade wordt aangeraden om een hoog percentage cacao te nemen, minimaal 75%. (Dus die lekkere chocolade van 30% cacao en veel suiker laat je maar even liggen in de schappen). 🙂

De overeenkomst met het AIP is dat je kookt met zo weinig mogelijk ingrediënten. Geen pakjes zakjes. Lekker koken met gezonde ingrediënten en wissel voldoende af. Na de 30 dagen “reset”, kies je één van de niveaus (fases) die je kunt lezen in haar boek. Welke fase jij kiest, hangt er van af wat jou ziektebeeld is. Je kunt namelijk wel weer glutenvrij brood toevoegen, maar slechts enkele keren per week. Peulvruchten zijn ook weer toegelaten, onder voorbehoud. Je kunt dit uitgebreid lezen in haar boek.

Verschil AIP en Whole30

Het verschil tussen AIP en Whole30, samenvatting

Het verschil tussen AIP en Whole30 is niet heel erg groot. Toch zijn er genoeg overeenkomsten die verschillen van elkaar. Beide zijn geschikt om te volgen voor een (kortere) periode. Binnen deze protocollen laat je voeding weg die ontstekingen kan bevorderen.

Het lijkt mij dat het AIP meer geschikt is voor mensen met zowel een auto-immuunaandoening als met intoleranties voor voeding. Je laat voeding weg die jouw immuunsysteem kunnen triggeren. Bij de Whole30 zijn bepaalde voedingsmiddelen wel weer toegestaan die bij AIP worden weg gelaten. Vaak gaat men na het volgen van het AIP voor de lange termijn terug naar het Paleo dieet. Als je eet volgens de Whole 30 kun je na die 30 dagen kiezen uit verschillende niveau, waardoor je (ook) meer keuze hebt binnen een afgeschermd protocol.

Voor beide is wat te zeggen. Ik ben behoorlijk allergisch aangelegd en neig meer naar het AIP. Hier eet je echt helemaal geen producten waar ik op reageer, zoals eieren en zuivel. Toch kan ik dit niet mijn hele leven volgen. Het leven is niet gemaakt om te eten maar om te leven. Om te leven heb je weliswaar eten nodig maar ik wil niet krampachtig bezig zijn met een bepaald protocol.

Een combinatie werkt voor mij het beste

Het is een combinatie Paleo/AIP/Whole30 en glutenvrij. Dit lijkt misschien wat verwarrend maar is het gelukkig niet. Hiervoor houd ik mijn huid en buik in de gaten. Voornamelijk eet ik AIP en Whole30. (Ik heb zelf een AIP kookboek geschreven. Klik daarvoor HIER). Als mijn eczeem onder controle is en ik heb geen last van mijn auto-immuunziektes, dan kan ik me meer veroorloven. Zo at ik vorige week eens een glutenvrij kroketje op een glutenvrije boterham. Het was een echt feestmaal. 🙂 Toch eet ik op die dag geen andere allergenen, zoals een eitje. Mijn andere maaltijden op die dag zijn voornamelijk AIP en Paleo. Veel groente en fruit.

Het is denk ik ook een kwestie van uitproberen. Kijken en voornamelijk voelen wat geschikt is voor jou en jouw lijf. Toch zal ik je aanraden om bepaalde voeding echt niet meer te eten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je gezondheid echt schaden. Dat wil je echt voorkomen nadat je zo je best hebt gedaan met het volgen van een bepaald protocol. Als jij graag wetenschappelijke onderzoeken hierover wilt lezen, klik dan hier.

Ken jij het AIP of Whole30? Hoe bevalt het jou? Ik hoor het graag van je. Dit was mijn blog: AIP en Whole30 Dit is het verschil. ♥ Ik zou het fijn vinden als jij deze blog deelt. Dat kun je heel eenvoudig doen door de Social buttons hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *