Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Welke intolerantie heb ik? Kom in deze blog te weten of jij wellicht intolerant bent voor bepaalde voeding. Steeds meer mensen zijn intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Heb jij het vermoeden dat jij een intolerantie hebt voor bepaalde voeding? Ontdek welke symptomen hierbij horen en wat je eraan kunt doen.

Ik lees steeds vaker over de bewustwording van een chronische aandoening. Voeding gaat een grotere rol spelen in het leven van mensen die klachten ervaren. Dat vind ik niet meer dan logisch aangezien je graag de regie terug wilt over je hun leven. Je wilt immers niet dat je symptomen je dagelijks leven belemmeren en klachten ervaren, die soms onverklaarbaar zijn. Het onderkennen van gezonde voeding bij een chronische ziekte, is toegenomen. Dit gebeurd ook bij artsen en behandelaars waardoor er steeds meer diagnoses worden gesteld en meer onderzoek wordt gedaan. Wat natuurlijk goed nieuws is.

Welke intolerantie heb ik?

De diagnose coeliakie bijvoorbeeld wordt bij steeds meer mensen gesteld. Momenteel zijn er meerdere aandoeningen die baat hebben bij een glutenvrij dieet, zoals een tarweallergie of een glutengevoeligheid. Ik zal vast niet de enige zijn die opvalt dat mensen steeds vaker een intolerantie hebben voor bepaalde voeding. Heb jij bijvoorbeeld klachten waar je geen raad mee weet?

Loop jij vaak met een opgezwollen buik en denk je dat dit gewoon bij je leven hoort? Ik vind het heel jammer voor de mensen die niet weten waar te beginnen in deze zoektocht. Een intolerantie komt steeds vaker voor terwijl mensen vaak niet weten wat er nu precies aan de had is. Mijn hele leven had (en heb) ik meerdere voedingsintoleranties waardoor ik kon ervaren hoe het leven eruit zag met klachten. Het was, op zijn zachts gezegd, geen pretje omdat ik iedere dag buikpijn had, was ik misselijk en wilde niet eten.

Als jij klachten ervaart na het eten van je maaltijd, is het misschien heel verstandig om uit te zoeken of je een voedselallergie en / of intolerantie hebt.

Symptomen kunnen zijn:

  • Verstopping of juist diarree
  • Misselijkheid
  • Winderigheid of boeren
  • Opgezette en / of pijnlijke harde buik
  • Een gevoel van malaise na het eten

Een allergie of een intolerantie?

Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt maar het zijn toch echt twee verschillende aandoeningen. Een allergie voor voeding kan levensbedreigend zijn, een goede diagnose is hierom ook onmisbaar. Een allergische reactie kun je vaak herkennen aan: Netelroos, tintelingen van je lippen (Kan ook opgezwollen lippen zijn) en een gezwollen tong en keel. De symptomen treden bijna onmiddellijk op en kunnen (zeer) ernstig zijn. Een bezoek aan de allergoloog is dan ook essentieel om je te laten testen.

Een intolerantie kan veel lichamelijke symptomen veroorzaken, wat vervelend en uiterst pijnlijk kan zijn. Gelukkig is een intolerantie niet levensbedreigend. Bij een intolerantie kun je last hebben van een meervoud van symptomen zoals: Maagpijn, misselijkheid, winderigheid en vermoeidheid.

Welke aandoening heb ik?

Als je geen allergie hebt, kan het een gevoeligheid of een intolerantie zijn. Voedselgevoeligheid en intolerantie lijken op elkaar maar verschillen wel.degelijk. (Om het maar even ingewikkeld te maken.;) ) Ik zal het even kort samenvatten.

Bij beide aandoeningen kun je last hebben van meerdere symptomen, zoals maagpijn, misselijkheid, winderigheid en vermoeidheid.

Bij een gevoeligheid voor bepaalde voeding krijg je een immuunrespons als je eten aanraakt en / of eet. Het is vaak moeilijk om een gevoeligheid vast te stellen doordat symptomen vertraagd kunnen optreden.

Bij een intolerantie ervaar je vaak vergelijkbare symptomen, maar krijgt je geen immuunrespons. Je kunt hierbij denken aan een lactose intolerantie, wat de bekendste vorm is van een intolerantie. Hierbij wordt bepaald voedsel niet goed verteerd, waardoor het gaat gisten in de darmen.

Eliminatiedieet

Als je denkt dat je een allergie, gevoeligheid of intolerantie hebt, neem dan altijd eerst even contact op met je arts, die eventueel aanvullende testen kan doen bij je. Er bestaat wel een zelftest waarbij je kan testen of je intolerant bent voor lactose, die misschien fijn kan zijn als begin.

Bij een voedselgevoeligheid en intolerantie kun je een eliminatiedieet overwegen. Dit is een ideaal dieet waarbij je de de meestvoorkomende voedsel allergenen weglaat. Dat zijn: tarwe, melk (Zuivel), eieren, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda’s en soja.

Een eliminatiedieet wordt ook wel een ontstekingsremmend dieet genoemd. Het is een effectieve manier om achter een intolerantie en gevoeligheid te komen. Lees in dit artikel welk soort eliminatiedieet het beste bij jou past. Een ontstekingsremmend dieet volg je voor minimaal 28 dagen. Hierna kun je rustig en gedoseerd bepaalde voeding weer herintroduceren in je eetpatroon. Op deze manier kun je erachter komen op welke voeding je reageert en welke je beter weg kunt laten.

Auto-immuun Protocol

Het auto-immuun protocol, afgekort het AIP, is een van de bekendere vormen van een eliminatiedieet. In dit protocol laat je voedingsmiddelen weg die je immuunsysteem kunnen triggeren en voeg je voeding toe die helend is voor je darmen. Aangezien je voeding eet hoog in nutriënten, is er een heel grote kans dat je symptomen af zullen nemen.

Het AIP volg je voor minimaal 28 dagen, waarna je bepaalde voeding weer gaat herintroduceren. Het is een protocol gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Meer informatie over dit en andere eliminatiediëten vind je via deze link.

AIP Kookboek