Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Meal preppen is de ideale oplossing als jij weinig tijd hebt. Het is ook een bijzonder fijne oplossing als je snel iets gezonds wilt eten of geen zin hebt om elke dag te koken. Sterker nog, het is een essentieel onderdeel in de keuken als je een ontstekingsremmend dieet gaan doen. Het in het voren bereiden van maaltijden scheelt je tijd en stress. Je weet immers door een goede planning wat jij gaat eten, waardoor je niet meer na hoeft te denken wat er ’s avonds op tafel komt te staan.

Meal preppen is de ideale oplossing

Meal preppen komt uit het Engels en betekent vrij vertaald zoiets als: ” maaltijdvoorbereiding”. Je bereid eten voor op bepaalde dagen van de week. Ik vind het zelf erg fijn om de zondagmorgen vrij te houden. Op die dag kook en bak ik voor de dagen erna. Ik gebruik van die handige bakjes, om het eten in te doen zodat ik het in de vriezer kan doen. Op deze manier is er altijd een gezonde maaltijd in huis in. Een soort kant en klaar, maar dan gezond.

Een goede maaltijdvoorbereiding bespaart geld en tijd. Dat klinkt goed, toch? Hoe vaak maak je het wel niet mee dat je na een drukke werkdag nog even snel de supermarkt in loopt. Met je telefoon in je ene hand, ben je haastig op zoek naar een gezonde maaltijd die snel klaar is. Je hebt geen zin / tijd / energie om nu nog uitgebreid te koken. Geloof me, ik weet hoe het is. De keren dat ik thuiskwam met soep en stokbrood zijn niet meer te tellen. Oh ja, die chocolade reep neem je ook maar even mee. omdat je dat verdiend.

Stel je toch eens voor, dat je na je drukke werkdag alleen maar even je vriezer of koelkast hoeft te openen voor een gezonde zelfbereide maaltijd. Met meal preppen heb je alles zelf in de hand, en bespaar je dus echt geld en tijd. Die heerlijke chocolade of fles wijn blijven nu ineens in de schappen staan in plaats van in je mandje. Eigenlijk, als je doordenkt, is het meal preppen ook nog eens goed voor je figuur. 😉

Meal preppen, hoe werkt het?

Het is handig om te werken met een maaltijd schema. Wat wil je eten en op welke dag? Zoek lekkere recepten online of in mijn kookboek. Stel een weekmenu samen en houdt ook rekening met die avond waarop je een afspraak hebt staan. Kijk ook meteen even of jouw favoriete supermarkt je boodschappen thuis bezorgd. Het scheelt je echt behoorlijk wat tijd om dit te laten bezorgen. Als jij in het voren wilt gaan koken, heb je behoorlijk wat boodschappen nodig.

Hoe ideaal is het dat je niet eindeloos in de supermarkt hoeft te dralen naar alle ingrediënten, maar alles thuis bezorgd wordt. 1 keer per week zelf je boodschappen doen kan natuurlijk ook. Stel je boodschappen vast aan de hand van je maaltijdschema. Plan ook 1 of 2 dagdelen in waarop jij aan de slag gaat met de voorbereiding voor je maaltijden. Snij alvast de groenten, aardappelen, rijst en breng ze even aan de kook en vries ze in porties in.

In de tussentijd kun je ook prima voor een paar dagen vlees en/of vis bakken. Verdeel je maaltijden al in van die handige diepvries bakjes. De glazen bakjes zijn stevig en lucht- en lekdicht. Ze kunnen in de vaatwasser, vriezer, magnetron en oven! Echt een aanrader en onmisbaar voor een goede meal prep.

Meal preppen is de ideale oplossing voor veel mensen

Je kunt je maaltijden tot 3 maanden goed houden in de vriezer. Maar ik neem aan dat ze voor die tijd al wel zijn opgegeten. 😉 Wat kun je allemaal in het voren klaarmaken? Hier zijn veel maaltijden voor geschikt. Zelf vind ik het fijn om de wat hardere groenten te preppen. Zoals aardappelen, pompoen en knolselderij. Ik schil, snijd en kook ze even kort om ze daarna in blokjes in de vriezen. Dat is echt ideaal om altijd in de koelkast of vriezer te hebben klaar staan, vooral als je besluit om AIP te gaan volgen. Vlees en/of vis zijn ook prefect om in het voren te bereiden. Denk ook aan stoofpotjes.

Om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik een paar apparaten in mijn keuken staan die voor mij onmisbaar zijn. Vooral als je in het groot en in het voren wilt gaan koken. Die apparaten maken het mijn leven net even wat makkelijker, zodat ik meer tijd over heb. Eerlijk gezegd ben ik echt een soort van keukenprinses geworden. Al een paar jaar kook en eet ik voor mijn gezondheid, zoals je misschien wel hebt kunnen lezen in verschillende blogs.

Goede en degelijke keuken apparatuur is onmisbaar voor mij aangezien ze het mijn leven (in de keuken) een stuk makkelijker maken. Trouwens, gemak dient de mens toch? 😉

Meal preppen, de apparaten

Aanraders:

Multicooker

Mijn beste aankoop ooit. Ik gebruik deze multicooker om stoofpotjes, soep en bouillon in te maken. De kooktijd om bouillon is verkort door het gebruik va deze cooker, van 6 uur tot 2 uur! Het fijne van dit apparaat is dat je er geen omkijken meer naar hebt. Nadat je een programma hebt ingesteld, doet de cooker zijn werk en slaat automatisch af zodra je eten klaar is.

Blender

Sinds kort gebruik ik deze blender en ik ben er zo blij mee. Ik gebruik hem bijna iedere dag, van het maken van smoothies tot het maken van sausjes! De kan is van glas en je kunt er zelfs bevroren voedingsmiddelen mee vermalen. Aanrader!!

Foodprocessor

Dit fijne apparaat is voor mij ook zeker een aanwinst. Ik wordt er gewoon blij van hoe deze processor mij helpt om alle ingrediënten voor een lekkere cake en brood te mixen. Het snijd mijn groenten en fruit heel fijn, en het is een echte alleskunner. Hiermee bespaar ik enorm veel tijd met maaltijden voorbereiden.

Brood-/cakeblik

Als je zelf brood of een cake wilt bakken, is een goede vorm onmisbaar.

Vaatwasser

Tot voor kort hadden wij geen vaatwasser. Alles werd met de hand gedaan, toch werd ik niet blij van alle afwas na een flinke bak- kooksessie. Sinds we deze vaatwasser hebben ben ik zoooo blij! Het geeft mij meer rust en tijd. Ook voor mijn handen is het heerlijk aangezien ik een gevoelige eczeem huid heb. Het niet meer elke avond hoef afwassen, is een verademing voor mezelf als mijn handen.