Meal preppen is de ideale oplossing
AIP/Paleo

Meal preppen is de ideale oplossing

Leestijd: 5 minuten

Meal preppen is de ideale oplossing als jij weinig tijd hebt. Snel iets gezonds wilt eten of geen zin hebt om elke dag te koken. Zit jij dit nu met grote ogen te lezen en heb je geen idee waar ik het over heb? Lees dan gerust verder, ik zal je uitleggen wat het is en hoe het jou kan helpen. In deze blog geef ik handige weetjes en tips om jou te helpen met meal preppen.

Meal preppen is de ideale oplossing

Laat ik beginnen met uitleggen wat het is. Meal preppen komt uit het Engels en betekent vrij vertaald zoiets als: ” maaltijdvoorbereiding”. Je bereid eten voor op bepaalde dagen van de week. Ik vind het zelf erg fijn om de zondagmorgen vrij te houden. Op die dag kook en bak ik voor de dagen erna. Ik gooi het zo, hopla, in fijne bakjes in de vriezer zodat er altijd een gezonde maaltijd in huis in. Een soort kant en klaar, maar dan gezond. Je hebt het immers zelf gemaakt. Maarrrrr….Ik ga waarschijnlijk te snel. Ik ga je uitleggen waarom meal preppen de ideale oplossing is

Een goede maaltijdvoorbereiding bespaart geld en tijd. Dat klinkt goed, toch? Na een drukke werkdag loop je nog even snel de supermarkt in. Je zoekt een gezonde maaltijd die snel klaar is. Je hebt geen zin/tijd/energie om nu nog uitgebreid te koken. Geloof me, ik weet hoe het is. Hoe vaak ik wel niet thuis kwam met een pot maaltijdsoep en stokbrood. Om ook nog even een chocoladereep mee te nemen, omdat je vind dat je het verdiend. Wie herkent dat niet? Dat je eigenlijk veel meer koopt in de winkel, als je trek hebt.

Als jij dit om gaat draaien, en in het voren gaat koken, bespaar je dus echt op geld en tijd. Die heerlijke chocolade of fles wijn blijven nu ineens in de schappen staan in plaats van in je mandje. Eigenlijk, als je doordenkt, is het meal preppen ook nog eens goed voor je figuur.

Meal preppen is de ideale oplossing

Meal preppen, hoe werkt het?

Het is handig om te werken met een maaltijd schema. Wat wil je eten en op welke dag? Zoek lekkere recepten online of in mijn kookboek. Stel een weekmenu samen en houdt ook rekening met die avond waarop je een afspraak hebt staan. Kijk ook meteen even of jouw favoriete supermarkt je boodschappen thuis bezorgd. Het scheelt je echt behoorlijk wat tijd om dit te laten bezorgen. Als jij in het voren wilt gaan koken, heb je behoorlijk wat boodschappen nodig.

Hoe ideaal is het dat je niet eindeloos in de supermarkt hoeft te dralen naar alle ingrediënten, maar alles thuis bezorgd wordt. 1 keer per week zelf je boodschappen doen kan natuurlijk ook. Stel je boodschappen vast aan de hand van je maaltijdschema. Plan ook 1 of 2 dagdelen in waarop jij aan de slag gaat. Hierin ga jij bezig met de voorbereiding. Je kunt alvast groenten snijden, blancheren (even kort aan de kook brengen) en invriezen. Snijd de aardappelen, kook of pof ze en vries ze ook in. In de tussentijd kun je voor een paar dagen vlees en/of vis bakken.

Verdeel je maaltijden al in van die handige diepvries bakjes. Ik zelf gebruik DEZE. De bakjes zijn stevig en van goede materialen. Er passen volledige maaltijden in. Ze kunnen in de vaatwasser, vriezer en magnetron. Wat mij betreft is dit een onmisbare tip.

Meal preppen is de ideale oplossing voor veel mensen

Je kunt je maaltijden tot 3 maanden goed houden in de vriezer. Wat kan je allemaal klaarmaken als je gaat meal preppen? Eigenlijk zijn veel maaltijden geschikt. Zelf vind ik het fijn om de wat moeilijkere groenten te preppen. Zoals pompoen en knolselderij. Ik schil, snijd en kook ze even kort om ze daarna in blokjes in de vriezen. Echt ideaal om dit alvast klaar te hebben. Vlees en/of vis zijn ook prefect om in het voren te bereiden. Denk ook aan stoofpotjes. In mijn kookboek staan lekkere recepten die makkelijk te maken zijn. Je kunt deze recepten ook goed maken als je wilt gaan meal preppen.

Om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik een paar apparaten in mijn keuken staan die onmisbaar zijn. Vooral als je in het groot en in het voren wilt gaan koken. Die apparaten maken het mijn leven net even wat makkelijker, zodat ik meer tijd over heb. Eerlijk gezegd ben ik echt een soort van keukenprinses geworden. Al een paar jaar kook en eet ik voor mijn gezondheid, zoals je misschien wel hebt kunnen lezen in verschillende blogs.

Ik deel in deze blog ook wat keuken apparaten, waar ik niet meer zonder kan. Goede en degelijke keuken apparatuur is onmisbaar voor mij. Het maakt mijn leven een stuk makkelijker. Wat kook ik graag in het voren. Grote hoeveelheden tegelijk. Ideale maaltijden om in te vriezen, zodat je altijd iets gezonds kunt eten.

Trouwens, een beetje gemak (in de keuken) dient de mens toch? 😉

Meal preppen, de apparaten

Multicooker

Heel fijn apparaat. Ik gebruik deze cooker om stoofpotjes, soep en bouillon in te maken.

Meal preppen is de ideale oplossing

Blender

Echt onmisbaar om de heerlijkste smoothies mee te maken.Je kunt er zelfs bevroren fruit mee vermalen.

Foodprocessor

Voor mij ook een onmisbaar apparaat. Hier mix ik alle ingrediënten voor een lekkere cake, brood en ik gebruik deze om alle groenten heel fijn te snijden. Zelf pesto maken was ook nog nooit zo makkelijk.

Brood-/cakeblik

In mijn kookboek staan ook enkele recepten voor een voedselallergie-vrij brood en cake. Voor mij is een goed degelijk bakblik onmisbaar.

Meal preppen is de ideale oplossing

Vaatwasser

Ik ben zoooo blij met onze vaatwasser. Het geeft mij meer rust en tijd. Ook voor mijn handen is het heerlijk. Ik heb een gevoelige eczeem huid. Het niet meer elke avond hoef afwassen, is een verademing voor mezelf als mijn handen.

Meal preppen. Vind jij het ook zo fijn?

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn tips en trucs met betrekking tot het meal preppen. Heb je vragen of nog meer tips? Ik hoor het graag van je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *