Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP dieet ken jij deze bijwerkingen? Het auto-immuun protocol (AIP) is misschien nog niet zo bekend als z’n grote broertje, het Paleo dieet. Deze twee ontstekingsremmende diëten hebben verschillende overeenkomsten en verschillen. Tot voor kort stond het AIP dieet bekend als een eliminatiedieet voor mensen die erg allergisch kunnen reageren op voeding. Maar het auto-immuun protocol kruipt uit de schaduw en het blijkt veel meer te zijn dan voorheen bekend was. Er gaan steeds meer mensen het AIP volgen, ook als zij geen bekende voedingsallergieën hebben.

Momenteel word het AIP dieet gevolgd door tienduizenden mensen en het wint elke dag aan populariteit. Mensen met onder andere een auto-immuunziekte, chronische aandoening, huidziekte en een allergie volgen met succes dit (tijdelijke) eliminatiedieet. Veel ervan zien hun gezondheid verbeteren en gaan zich beter voelen. Toch kan het zijn dat jij je niet beter voelt bij het volgen van het AIP dieet. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn als jij zoveel tijd en energie in je eetpatroon stopt. De resultaten waar iedereen het over heeft, kun jij helaas niet merken. In deze blog zal ik hierbij mijn eigen ervaringen en die van anderen opschrijven, zodat jij er op de hoogte bent van bijwerkingen van het auto-immuun protocol.

AIP dieet ken jij deze bijwerkingen?

Als jij voor de eerste keer een eliminatiedieet volgt, kan dat nogal een overstap zijn. Veel mensen zijn het gewend om te eten zoals je geleerd hebt en gewend bent. Als ontbijt neem je brood of broodjes. Tussen de middag ook brood belegd met kaas en tussendoor wat yoghurt. ’s avonds aardappelen, vlees en groenten. Als jij het AIP gaat volgen eet je de dingen niet meer die je gewend bent. Hoewel je waarschijnlijk een knop om moet zetten door het volgen van het AIP, zal je lichaam je dankbaar zijn. Deze manier van eten verlicht namelijk alle vormen van ontsteking in je lijf!

Je schrapt immers alle voedingsmiddelen die ontstekingsbevorderend zijn. Hierbij eet je bepaalde voeding rijk aan nutriënten, wat een weldaad is voor je lijf. Je geeft jezelf namelijk alle voedingsmiddelen die je lijf nodig heeft om tot rust te komen en wellicht te genezen van ontstekingen. Het omschakelen van een “normaal” eetpatroon naar het AIP is best overweldigend. Wat kun je nu wel eten en wat niet? Bekijk hiervoor deze blog. Waar de één korte tijd nodig heeft om resultaat te zien, kan het bij jou wellicht wat langer duren. Als jij twijfelt of het auto-immuun protocol wel helpt, omdat jij weinig tot geen enkel resultaat ziet, dan is deze blog wat voor jou.

AIP dieet, bijwerkingen die je niet verwacht?

Ieder lichaam is verschillend en zal anders reageren op een verandering van dieet. Wie weet heb jij vele voedingsintoleranties, heb je veel stress of heb je een gist of bacterie in je lijf. Hieronder staan een paar redenen waardoor jij je slechter kunt gaan voelen of geen resultaat ziet met het AIP dieet.

  • Gist en bacteriën

Zoals je weet, begint de gezondheid in je darmen. Ook de wetenschap komt nu vaker tot die conclusie. In je darmen kunnen naast goede en nuttige bacteriën ook schadelijke gist- en bacteriën ophopen. Hierdoor krijg je een verstoorde darmfunctie met allerlei klachten tot gevolg. Als jij het AIP (of ander ontstekingsremmend) dieet gaat volgen, verwijder je de voedingsmiddelen waar deze schadelijke bacteriën en gist op leven. Toch kan het even duren voordat je darmgezondheid in orde is, en zal je last kunnen hebben van pijnlijke of ongemakkelijke symptomen. Hierbij is het strikt naleven van het AIP een echte must.

  • Meer vezels

Als je begint met het AIP dieet, zul je merken dat je ineens veel meer groenten eet dan je eerst deed. Bij iedere maaltijd eet je groenten en dat zullen je darmen merken. Dit kan een tijdelijk ongemak veroorzaken, vooral al je niet gewend bent om veel groenten te eten. Als jij te maken hebt met slechte bacteriën en gist, zal je darmgezondheid niet goed zijn. Door meer groenten toe te voegen ga je werken aan een betere darmwelzijn. Probeer echt te genezen van een eventuele lekkende darm, en voeg probiotica toe. Bij gevoelige darmen raad ik aan om groenten eerst goed te koken. Ongekookte groenten kan soms teveel irritatie opleveren.

AIP dieet ken jij deze bijwerkingen?

  • Niet genoeg eten

Veel mensen zijn (in het begin) geneigd om te weinig te eten. Vooral koolhydraten kunnen een probleem zijn aangezien er geen aardappelen worden gegeten. Er heerst de misvatting dat je alleen veel groenten en wat vlees en vis eet. Het is inderdaad waar dat je veel groenten eet, maar vergeet de koolhydraten niet! Je hebt ze nodig om voldoende gegeten te hebben. Niemand word echt blij van een salade met een stukje vis. Dat is gewoonweg te weinig om te herstellen en om de dag door te komen. Je kunt bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen en yams toevoegen. Bakbanaan is ook een goede bron van koolhydraten, zelf gebruik ik deze regelmatig.

Verdeel je bordje in 3 gedeeltes. Idealiter bestaat de helft van je bord uit groenten, 1 kwart uit koolhydraten en de laatste kwart aan eiwitten zoals vlees en vis. Genoeg eten en dan vooral ook genoeg koolhydraten is voor iedereen belangrijk. Zeker als jij te maken hebt met een lager bloedsuikerspiegel of bijnieruitputting. Als jij je niet optimaal voelt met het AIP dieet, probeer dan de porties te vergroten of verschuiven. Wie weet heb jij meer koolhydraten nodig en minder eiwitten, of juist andersom. Dat is het fijne van een ontstekingsremmend dieet. De basis qua voeding staat wel vast, maar je kunt wel je ideale maaltijd samenstellen zodat jij je goed voelt.

  • Histamine

Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. Jouw lichaam kan niet goed omgaan met een hoge dosering histamine, waardoor je klachten kunt krijgen. Hoeveel histamine je lichaam aan kan, is voor iedereen verschillend. Weet je dat veel mensen met een verstoorde darmfunctie klachten ervaren op voedsel wat veel histamine bevat? Je kunt hierdoor klachten krijgen zoals hooikoorts, uitslag, hoofdpijn en een loopneus. Histamine zit onder andere in gefermenteerde voedingsmiddelen, avocado, vis uit blik, lever en kaneel. Kiwi, aardbeien en bietjes bevatten ook veel histamine.

Nu zijn er twee opties. Of je laat deze voedingsmiddelen tijdelijk weg, terwijl jij je darmen geneest met het AIP. Of je blijft deze voedingsmiddelen gewoon eten, terwijl jij je darmgezondheid verbeterd.

Eigenlijk is het weglaten van voedingsmiddelen te veel om rekening mee te houden. Een histamine- arm dieet doen terwijl je het AIP volgt. Het auto-immuun protocol is al zo strikt. Je maakt het jezelf wel extra moeilijk als je besluit om ook bovenstaande voedingsmiddelen uit je voedingspatroon te laten. Het ligt er helemaal aan hoe ernstig je klachten zijn. Ik heb wel gehoord van een kennis, dat zij geen last meer heeft van histamine, omdat zij heeft doorgezet met het AIP dieet. Zij besloot om gewoon alle voeding te eten van dit voedingspatroon en om niet ook nog voeding weg te laten die veel histamine bevat. Na verloop van tijd merkte ze op dat zij niet meer reageerde op deze voedingsmiddelen aangezien ze met het AIP dieet haar darmgezondheid heeft geoptimaliseerd.

AIP kookboek

AIP bijwerkingen, conclusie

Je hebt kunnen lezen dat er veel redenen kunnen zijn als het AIP jou nog niet brengt, wat je gehoopt had. Vergelijk jezelf en je vooruitgang niet met anderen. Terwijl ik startte met het AIP merkte ik zelf al heel snel resultaat bij mijn eczeem. Een kennis met eczeem heeft lang moeten wachten tot zij verbetering merkte op haar huid. Zo zie je maar, dat we allemaal verschillend zijn en het lichaam ook anders reageert. Ik zou je willen aanmoedigen om niet de handdoek in de ring te gooien als je nog weinig tot geen resultaat ziet. Er kunnen zoveel redenen zijn waardoor het gewenste resultaat op zich laat wachten.

Je kunt besluiten om verder te gaan met het AIP dieet, of besluiten een ander ontstekingsremmend dieet te gaan volgen. Onthoudt wel dat jouw lichaam moet wennen en aanpassen, als jij anders gaat eten. Geef het de tijd en blijf in de tussentijd genieten van voeding die ervoor zorgen dat de ontstekingen geen kans meer krijgen. Succes. ♥