Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP hoopgevend bij een auto-immuunziekte en wellicht is dit ook wat voor jou. AIP is een afkorting voor Auto-Immuun Protocol. Het is een hoopgevende en veelbelovende benadering die verlichting kan bieden bij een auto-immuunziekte.

Heb jij ook te maken met een auto-immuunziekte? Lees dan rustig verder om te ontdekken hoe jij dit auto-immuun protocol ook voor jou kan laten werken.

Het AIP is gebaseerd op het Paleo dieet

Binnen het Paleo eet je onbewerkt en puur voedsel. In het kort gezegd laat je zuivel- en graanproducten weg. Ook eet je geen peulvruchten. Door op deze manier te eten, vermijd je automatisch de bewerkte voedingsproducten. Je kunt hierbij denken aan (bijna) alles wat in een fabriek wordt gemaakt. Met het AIP vermijd je tijdelijk ook veelvoorkomende voedselintoleranties.

Als jij eet volgens het AIP, krijgt je lijf (weer) de kans om weer gezond(-er) te worden. Je laat immers schadelijke en toegevoegde voeding weg. Als jij puur natuur eet, geef jij jouw lichaam kans om optimale voedingsstoffen op te nemen. En dat zul je gaan merken aan bijvoorbeeld een zuivere huid, minder buikpijn, hoofdpijn. Zowel het paleo als het AIP zijn wetenschappelijk onderbouwd. Klik HIER voor een volledig AIP (Nederlandstalig) kookboek.

AIP Kookboek

Auto-immuunziekte overwinnen met AIP?

Er zijn veel verhalen bekend van mensen die hun auto-immuunziekte hebben overwonnen door het AIP. Het lijkt wel of steeds meer mensen deze manier van eten omarmen. Vorige maand sprak ik met Sabine. Zij heeft de ziekte M.S., door AIP te eten is haar auto-immuunaandoening in remissie. Haar blijdschap raakte me, aangezien ik ook kamp met verschillende auto-immuunziektes.

Kun je een auto-immuunziekte overwinnen? Ja, je kunt jouw ontstekingswaardes naar beneden brengen. Het brengt vele mensen een remissie van hun aandoening(-en). Het AIP blijkt een hoopvolle en veelbelovende benadering. Op internet zie ik steeds meer verhalen van mensen die deze manier van eten omarmen.

AIP hoopgevend bij een auto-immuunziekte

Het is een protocol waarbij je voeding weg laat, die jouw lichaam kunnen stimuleren. Het is een striktere manier van het Paleo dieet, waarbij veelvoorkomende voedselallergieën (tijdelijk) worden weg gelaten. Dit heeft als bijkomend effect dat het een eliminatiedieet is. Je laat immers tijdelijk alle voeding staan die je immuunsysteem kunnen stimuleren. Dit houdt je vol tot je lichaam gezond(-er) is geworden.

Als jij eet volgens het AIP eet jij zoveel mogelijk helende voeding om jouw lichaam te steunen. Maaltijden vol met bouwstoffen en vitamines die jouw lichaam zo hard nodig heeft. Vooral als jij een auto-immuunziekte hebt. Zoals je hebt kunnen lezen is het AIP een eliminatiedieet, wat speciaal ontworpen is om ontstekingen en/of andere symptomen te verminderen bij een auto-immuunziekte. Het dieet bestaat uit 3 belangrijke fases.

Fases om te onthouden

In fase één vermijd je voeding die ontstekingen of andere symptomen kunnen veroorzaken. Je laat voeding weg die jouw immuunsysteem kan activeren. Bij fase 2 ga je bepaalde voedingsmiddelen herintroduceren. Dit blijkt een ideale manier om erachter te komen of jij een allergie of intolerantie hebt en welke dat zijn.

In fase 3 behoudt jij je gezonde voedingspatroon zodat je jouw darmgezondheid zo optimaal mogelijk houdt. De darmgezondheid staat bovenaan de lijst bij het AIP. Dat komt doordat onderzoek aan toont dat er een verband is tussen je darmgezondheid en auto-immuunziektes. Het is dus tijd om dit zo snel mogelijk aan te pakken en goed voor jezelf te gaan zorgen.

AIP, ook voor jou?

Binnen het AIP zijn er 3 fases en elke fase heeft zijn eigen doel. Het is enorm belangrijk om deze fases te respecteren aangezien deze goed onderbouwd zijn. Je darmen hebben minimaal 1 maand nodig om gezond(-er) te worden, dit is dan ook de reden dat je je in de eerste fase strikt aan de AIP voedingslijst houdt. Door vast te houden aan alles wat je mag eten in deze 28 dagen, werk je aan een goede darmgezondheid.

Dit is dan ook cruciaal voor jouw gezondheid. In deze eerste fase eet je alleen voeding die jouw lijf ondersteunt. Hier staat zo lang voor als jij nodig hebt. Voor de 1ste fase staat minimaal 28 dagen. Sommige mensen merken eerder resultaat, maar er zijn ook mensen die 2 tot 3 maanden volledig AIP volgen voor zij een verandering merken.

Die 28 dagen is echt nodig om je lichaam de juiste voeding te geven met een hoge nutriëntendichtheid. Dit zijn voedingsmiddelen rijk aan gezonde voedingsstoffen. Na deze maand kan jij je gaan richten op de herintroductie van bepaalde voedingsmiddelen. Het is erg belangrijk dit stapsgewijs te doen.

AIP hoopgevend bij een auto-immuunziekte

Je hebt kunnen lezen dat het eten volgens het AIP heilzaam en aan te raden is. Ik kan je echt aanraden om minimaal 1 maand te eten volgens het AIP. Hierna kun je ervaren en merken of en wat het voor je gedaan heeft. Je hebt maar 1 lichaam, wees er zuinig op. Heb je vragen aan de hand van dit artikel en wil je wat kwijt? Ik zou het fijn vinden om van je te horen, dat kan via een reactie onderaan dit artikel.

AIP kookboek

Heb jij wat aan deze blog gehad en denk je dat dit ook een ander kan helpen? Dan zou ik het fijn vinden als jij deze deelt via de social knoppen hier onder. Dank je. ♥

2 Replies to “AIP hoopgevend bij een auto-immuunziekte”

 1. wat denk je van medical medium en zijn visie hierop en zijn dieet?

 2. Hoi Maartje,
  Bedankt voor je berichtje.
  Wat leuk dat je deze vraag stelt, aangezien ik sinds een paar weken in het bezit ben van één van zijn boeken.
  Zijn visie vind ik razend interessant omdat hij gezondheid net even wat anders bekijkt.
  Zelf ben ik bekend met paleo en AIP, dus zijn grote hoeveelheden groenten mij niet onbekend. Dat scheelt wel. 😉

  Medical medium staat bekend om zijn bleekselderij sapjes en rauwe groenten. Momenteel ben ik aan het lezen in één van zijn boeken, waar je kunt kiezen uit verschillende detox methodes. Ik ben hierdoor wel zo nieuwsgierig geraakt, dat ik besloten heb om dit te gaan proberen. Het detox programma duurt 28 dagen en hierbij eet je voornamelijk rauwe groenten en fruit. Na deze periode kun je weer rustig voeding toe gaan voegen.
  In dat verband lijkt het enigszins op het AIP, aangezien je daar ook een eliminatieperiode hebt.
  Na die periode ga je ook weer voeding herintroduceren.

  Toch heb ik besloten om te beginnen met het detox programma van medical medium. Ik zit even in zo’n fase dat ik liever even geen of weinig vlees eet. Dat is eigenlijk heel lastig binnen het auto-immuun protocol. Binnen het dieet van medical medium eet je helemaal geen vlees en vis. Ik ben enorm benieuwd hoe het me gaat bevallen. Tot nu toe valt het me erg mee, om grotendeels rauw te eten.
  In mijn blogs ga ik bijhouden hoe dit eetpatroon me bevalt en of ik (positieve) veranderingen merk.

  Heb jij één van zijn boeken gelezen, Maartje?
  Wat vind je van zijn eetpatroon? Zie jij dit ook wel zitten of heb je enigszins twijfel?
  Met onderstaande link kun je mijn eerste blog bericht lezen over medical medium.

  het-medical-medium-dieet

  Lieve groetjes, Sanne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *