Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Werkt het Auto-immuun protocol dieet? Mijn ervaring wil ik graag met delen aangezien ik hier wel eens vragen over krijg. Al een paar jaar wilde ik beginnen met het AIP, de afkorting voor dit dieet. Maar het kwam er steeds niet van, er was iets wat me tegen hield. Als jij niet bekend bent met het auto-immuun protocol, lees dan eerst deze blog.

Heel veel jaren geleden zocht ik een andere manier van eten voor mijn gezondheid. Ik begon ik met het Paleo dieet wat ik prima vond om vol te houden. Het enige wat ik miste, waren de peulvruchten en de zuivel. Maar verder vond ik mijn nieuwe eetpatroon heerlijk. Mijn ontbijt bestond meestal uit een omelet met ui en groenten. Mijn lunch en diner waren rijkelijk versierd met nootjes, zaden en natuurlijk groenten en vlees / vis. 😉 Oh ja, ik vergeet helemaal te schrijven dat ik natuurlijk genoot van zelfgemaakte brownies en koekjes.

Totdat ik merkte dat mijn eczeem weer begon op te spelen. Elke dag begon weer met jeuk mijn buikpijn was ook weer terug. Ik baalde zo van mijn terugval, aangezien ik ervan overtuigd was dat ik zo gezond at. Het werd tijd om eens heel eerlijk te kijken naar mijn eetpatroon. Eigenlijk ging er geen dag voorbij of ik at wel wat nootjes en een eitje. Ik wist eigenlijk dat ik hier niet goed op reageerde maar had de stille hoop dat het eetpatroon van Paleo voldoende was om gezonder te worden. Ik begon weer rond te kijken en me in te lezen in het auto-immuun protocol.

Werkt het Auto-immuun protocol dieet?

Eerlijk gezegd wilde ik niet aan dit protocol beginnen omdat ik geen zin had. Het leek me een heel gedoe en daar had ik geen tijd voor, dacht ik bij mezelf. Dat is nog eens zelfsabotage van de bovenste plank, stom hè, hoe je onbewustzijn werkt?! Verstandig wist ik dat dit wel dat het AIP een heel verstandig eetpatroon voor mij zou zijn. Toch kon ik er nog niet volledig voor gaan, ergens was ik een beetje huiverig dat ik het niet goed zou doen. Daarbovenop had ik het idee dat het auto-immuun protocol (AIP) enorm veel tijd zou gaan kosten.

Binnen het AIP eet je een strengere vorm van Paleo aangezien je hier nog meer voedingsmiddelen schrapt. Je eet geen eieren, chocola, koffie, zuivel, nachtschade groenten, zaden en noten. Het is dus nogal wat om op deze manier te eten. Het vergt doorzettingsvermogen en een zeer goede planning. Toch besloot ik om te gaan beginnen met het auto-immuun protocol aangezien ik (nog) verre van gezond was.

Werkt het Auto-immuun protocol dieet? Mijn ervaring

Ik had nog teveel klachten die mij in het dagelijkse leven belemmerden.

  • Huidklachten en eczeem
  • Vermoeidheid
  • Jeuk
  • Hooikoorts
  • PDS

Het eczeem bewoog als een golf in de zee, het ging even weg maar kwam ook steevast weer terug. De hele dag door had ik jeuk en mijn huid was nog nooit zo droog geweest. Ik wist dat de tijd nu echt gekomen was om te beginnen met het Auto-immuun protocol. Zo ging het ook niet langer meer. Ik kocht mijn eerste AIP kookboek om goed te weten wat ik nu wel en niet mocht eten. Het boek bevatte veel en eenvoudige recepten die mij geholpen hebben om een begin te maken.

Het inplannen van de maaltijden was een echte uitdaging in het begin. Je eet immers geen broodje in de ochtend en middag. Je eet (net als bij Paleo) een volwaardige maaltijd. In het begin was ik huiverig om drie keer per dag in de keuken te staan. Daar had ik geen tijd voor en eerlijk gezegd geen zin in. Begrijp me goed, ik houd van koken en ben er graag en veel mee bezig. Maar om nu drie maaltijden per dag te koken en af te wassen…..daar gaat heel veel tijd en energie in zitten.

Meal preppen oftewel…in het voren koken

De oplossing bestaat eigenlijk uit het meal preppen. Om dit dieet vol te houden is een schema en goede voorbereiding cruciaal. Streef ernaar om een paar keer per week in het groot en in het voren te koken. Vries het daarna in porties in zodat je altijd een gezonde maaltijd in huis hebt. Ideaal voor als je een drukke dag hebt of geen zin hebt om (lang) in de keuken te staan.

Ik had wel mezelf wel voorbereid op dit auto-immuun protocol. Het is geen moeilijk dieet om te volgen maar je moet wel even “warmdraaien”. Je wilt weten waar je op moet letten en wat je beter niet kunt eten. Klik hier om de volledige voedingslijst te lezen. Naast voeding zorgde ik ook voor een goede probiotica en vitamine D in de vorm van levertraan.

AIP Kookboek

Welke veranderingen kon ik (op)-merken?

Na ongeveer drie weken begon mijn huid op te knappen. Wat een verademing was dat! Ik was zo opgelucht om geen jeuk meer te hebben. Mijn droge huid en eczeem leken wel te verdwijnen. Het duurde een stuk langer om mijn vermoeidheid te verminderen. Terwijl ik doorging met het AIP dieet, kon ik een positieve verbetering merken in mijn energie.

Al met al heb ik een zeer goede ervaring met het auto-immuun protocol. Ik kon ook succesvol enkele voeding introducties invoeren waardoor ik meer bewegingsvrijheid kreeg in dit dieet. Aangezien het zo goed ging met mijn lichamelijke klachten, liet ik het AIP weer los en ging “gewoon” glutenvrij eten. Dat gaat goed, maar ik merk dat er regelmatig momenten zijn dat ik weer terug grijp naar het Auto-immuun protocol. Op die momenten krijg ik weer meer last van mijn eczeem of meer jeuk. Wat ik nu fijn vind is dat ik weet dat het AIP dieet mij geholpen heeft.

Nieuw begin met AIP

Gelukkig weet ik nu precies hoe het dieet werkt en wat eventuele valkuilen hierin zijn. Deze maand begin ik weer volledig met het auto-immuun protocol omdat ik merk dat mijn eczeem weer meer aanwezig is. Mijn ervaring met het AIP is zeer positief maar ik heb gemerkt dat het makkelijk is om ervan weg te drijven. Vooral als je druk bent en geen tijd of energie hebt om dit vol te houden. Ik ga weer een voedingsschema maken voor mezelf waardoor ik weer in het voren ga koken. Gelukkig weet ik nu dat planning cruciaal is om dit te laten slagen.

Wil jij ook beginnen met het Auto-immuun protocol dieet? Of eet je al op deze manier? Merk je al resultaten? Ik zou het fijn vinden om van je te horen. Je kunt mijn blog delen, als je denkt dat anderen ook wat aan deze informatie kunnen hebben. Dank je wel, spread the word…♥