Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Baanbrekend onderzoek: Auto-immuunziekte en Epstein Barr! Begin dit jaar las ik het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek waardoor de medische wereld op zijn kop kwam te staan. Wetenschappers ontdekten namelijk dat het Epstein Barr virus de veroorzaker kan zijn voor verschillende auto-immuunziekten. Dat heeft een stormvloed van reacties veroorzaakt, waardoor steeds meer bekend werd over dit virus. Maar wat is dit eigenlijk voor virus en wat zijn de symptomen?

Baanbrekend onderzoek: Auto-immuunziekte en Epstein Barr!

Wat is het Epstein Barr virus?

Weet je dat er meer dan 90% van de bevolking dit virus bij zich draagt? Het Epstein Barr virus is een virus wat verwant is met de herpesvirussen. Epstein Barr wordt in verband gebracht met diverse ziektebeelden, ondanks dat wetenschappelijke onderzoeken hierover nog in de kinderschoenen staan. Toch is het baanbrekend nieuws aangezien er nu een relatie wordt gelegd tussen een virus en het ontstaan van een auto-immuunziekte.

Het Epstein-Barr-virus , ook wel afkort als E.B.V. is een besmettelijke ziekte. Het is een van de meest voorkomende menselijke virussen. Het Epstein Barr virus verspreidt zich meestal via speeksel. Het virus is lastig om te diagnosticeren aangezien de symptomen vaak niet te onderscheiden zijn van andere ziekten. Mensen die symptomen krijgen van een E.B.V. infectie, voelen zich na twee tot ver weken beter. Er zijn ook mensen die zich na enkele maanden nog vermoeid voelen.

Nadat je een Epstein Barr virus hebt doorgemaakt, blijft dit virus in je lichaam. Maar het wordt inactief waardoor de meeste mensen geen klachten meer ervaren. Het kan zijn dat het virus weer wordt geactiveerd in je lichaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals koorts, allergie, een ongeluk of stress. Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans om (weer) symptomen te ontwikkelen als het Epstein Barr virus opnieuw wordt geactiveerd.

Baanbrekend onderzoek: Auto-immuunziekte en Epstein Barr!

Symptomen Epstein Barr virus:

Het diagnosticeren van een E.B.V. infectie kan een uitdaging zijn omdat de symptomen  vergelijkbaar zijn met die van andere ziekten. Toch zijn er klachten waar je op kunt letten en je kunt laten testen, als je twijfelt.

 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Vergrote milt
 • Uitslag
 • Ontstoken keel
 • Gezwollen lymfeklieren in de nek
 • Vergrote of gezwollen lever

Het Epstein Barr virus wordt onder andere verspreid door:

 • Zoenen
 • Drank en eten delen met elkaar
 • Dezelfde tandenborstel gebruiken
 • In contact komen met speelgoed waar kinderen op hebben gekwijld

Wie krijgt het virus?

Het lijkt wel of niemand aan dit virus kan ontkomen. Net als bij de meeste virussen, is het Epstein Barr zeer besmettelijk en lijkt niemand over te slaan. Volwassenen, tieners maar ook (kleine) kinderen kunnen besmet worden. Wat maakt dit wetenschappelijke onderzoek nu baanbrekend? Wat hebben we nu aan deze informatie? Het ontstaan van een auto-immuunziekte is voor de medische wereld vaak een onzekere factor. Hier wordt ook niet lang bij stil gestaan aangezien artsen overgaan tot het behandelen van je symptomen.

De wetenschap dat er een virus is, die hoogstwaarschijnlijk de oorzaak kan zijn voor auto-immuunziekten, is baanbrekend. Dit is nog nooit eerder vertoond, waardoor artsen en wetenschappers voor een uitdaging staan. Hoe mooi zou het zijn, dat de artsen over een tijd het virus aan kunnen pakken? Dat er bijvoorbeeld een oplossing gevonden kan worden voor de veroorzaker van jouw auto-immuunziekte?

Ik wil even benadrukken dat niet iedereen die een besmetting heeft meemaakt een auto-immuunziekte ontwikkeld. Dat zou wat zijn, nee gelukkig niet. In het onderzoek is te lezen dat meer dan 99% van de onderzochte mensen geen symptomen ervaart na besmetting. Toch is er één procent van de mensen die wel klachten ervaart. Het lijkt misschien niet heel veel. Maar als je bedenkt dat het aantal mensen met een auto-immuunziekte explosief stijgt, is dat zorgwekkend.

AIP Kookboek

Wat zijn de risicofactoren om een een auto-immuunziekte te krijgen?

Je hebt kunnen lezen dat één procent van de mensen een auto-immuunziekte ontwikkeld. Wat is hiervoor de reden? Wat kan de oorzaak zijn dat deze mensen een ziekte ontwikkelen na op oplopen van het Epstein Barr virus? De wetenschappers zijn het eens dat het meerdere factoren betreft. Het is vaak een combinatie van deze factoren die ervoor zorgt dat je een auto-immuunziekte ontwikkeld. De meest voorkomende zijn:

 • Genetische kwetsbaarheid
 • Vaccin
 • Anti virale middelen
 • Omgevingsfactoren
 • Voeding hoog in vet en suiker
 • Onvoldoende slaap
 • Stress
 • Bewerkte voedingsmiddelen

Het is echt aan te raden om te gaan eten volgens een ontstekingsremmend dieet aangezien het jouw symptomen kan verminderen. Een voorbeeld van een ontstekingsremmend dieet is het Auto-immuun protocol, wat zelfs wetenschappelijk onderbouwd is. Het zorgen voor je lichaam wordt steeds belangrijker, aangezien de juiste zorg ervoor kan zorgen dat je minder symptomen ervaart. Er zijn steeds meer mensen die zeer positieve ervaringen hebben door hun symptomen aan te pakken.

Ze volgen een ontstekingsremmend dieet, pakken stress aan en proberen te werken aan een betere nachtrust. Lees hier ervaringsverhalen van mensen met verschillende chronische ziekten.

Medical medium en Epstein Barr virus?

Ik volg nu al een tijdje de medical medium. Kom er in deze blog achter wie hij is en waarmee hij jou misschien ook kan helpen. Miljoenen mensen volgen zijn dieet en het is een geheel andere manier van genezen. Medical medium is een medium, dat wilt zeggen dat hij berichten doorkrijgt van een Gids, die altijd bij hem is. Zelfs als je nergens in geloofd en heel nuchter bent, kunnen zijn boeken je verder helpen. Hij schrijft al jaren in zijn boeken over het Epstein Barr virus, jaren voordat dit baanbrekende onderzoek werd uitgevoerd door de wetenschap.

Medical medium laat weten dat de medische wetenschap maar 1 variant van het Epstein Barr virus kent. De wetenschappers zijn er nu ook uit dat het virus de veroorzaker is van auto-immuunziektes. Medical medium beschrijft meer dan 60 varianten van dit virus en hij geeft adviezen hoe je dit virus uit je lichaam kan krijgen. Ik ben nog nieuw met het Medical medium dieet, maar ik ga binnenkort weer een detox doen. In mijn blogs laat ik je weten hoe dat bevalt en wat ik ervaar.

Baanbrekend onderzoek: Auto-immuunziekte en Epstein Barr!

F.A.Q.

 • Wat kan het Epstein Barr triggeren / activeren?

Het virus kan getriggerd worden door verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden zijn: hormonale veranderingen, stress, menopauze, een ongeluk en koorts

 • Kan Epstein Barr mentale problemen veroorzaken?

Hier is nog weinig over bekend. Toch zijn er onderzoeken die aantonen dat mensen die lijden aan mentale problemen, een hoge concentratie Epstein Barr virus bij zich dragen.

 • Welke voeding vermijden bij het Epstein virus?

Vermijd voeding die ontstekingen veroorzaken in je lichaam. Vermijd gluten, eieren, zuivel en noten. Je kunt je richten tot een ontstekingsremmend dieet. Of je probeert het dieet van Medical medium, die doelgericht het Epstein Barr virus aanpakt.

Bronnen: