Leestijd: 7 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Is het AIP dieet moeilijk vol te houden? Veel mensen die het auto-immuun protocol gaan volgen, zien er tegenop. Dat is begrijpelijk aangezien er in het begin behoorlijk veel op je af kan komen. Wat kun je nu wel eten en vooral…wat niet? De verboden voeding lijst lijkt eindeloos lang, en hoe zorg je ervoor dat je niet elk vrij moment maaltijden aan het bereiden bent? Ik krijg regelmatig te horen dat mensen denken dat het AIP heel zwaar zal zijn. Dat het te moeilijk voor ze is, en ze het op willen geven voordat ze begonnen zijn. Voor deze mensen schrijf ik nu deze blog aangezien ik je wil laten inzien dat het AIP niet moeilijk hoeft te zijn.

AIP dieet moeilijk vol te houden?

Ik ga niet ontkennen dat het best lastig kan zijn in het begin. Vooral als je de lijst bekijkt met voeding die je wel en niet kunt eten tijdens dit protocol. Ja, het zal even wennen zijn als je normaal gesproken 2 broodmaaltijden eet, met een lekker glas koude melk. Het is dan nogal een overgang van een gangbaar eetpatroon naar een dieet die zich richt op je gezondheid. Waarbij er een overkill is qua voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft om te helen.

Dat houdt in dat er veel groenten gegeten gaan worden, en niet alleen een kleine salade als avondeten. Het ontbijt blijkt voor velen ook een struikelpunt, want…wat kun je nu het beste eten als je jouw dag niet wilt beginnen met een zelfgemaakte groentesoep? Eerlijk is eerlijk, toen ik begon met het auto-immuun protocol had ik al ervaring met het Paleo dieet. Hierbij eet je al anders dan de standaard eetpatroon, en was het al gewend om ’s ochtends te ontbijten met soep of een smoothie. De overgang van Paleo naar AIP was dan ook niet heel zwaar voor me, toch was het even wennen aangezien ik nu meer voedingsmiddelen ging vermijden.

Loading poll ...
Coming Soon
Volg jij het AIP? (auto-immuun protocol)

AIP dieet moeilijk vol te houden?

Het was de overgang van mijn “normale” eetpatroon naar het Paleo die me wel zwaar tegenviel. Ik was het namelijk gewend om iedere dag te ontbijten met wit brood met hagelslag. (Ja, echt. Super ongezond natuurlijk, maar ik vond het heerlijk. Hierin zal ik vast niet de enige zijn. 😉 ) Maar mijn lichaam smeekte me om gezond voedsel, vooral omdat ik meerdere chronische ziektes heb. Mijn eczeem speelde door mijn eetpatroon elke maand flink op, waardoor ik last had van pijnlijke, ontsierende rode plekken op mijn huid.

Toen ik begon met Paleo, kwam het witte brood kwam het huis niet meer in, op deze manier kon ik ook niet meer in de verleiding komen. Verbazingwekkend snel was ik gewend in de Paleo keuken. Misschien kwam dat ook door de Paleo tijdschriften die ik had gekocht voor inspiratie. Ik merkte ook dat mijn smaakpapillen veranderden waardoor ik meer zin had in bijvoorbeeld soep in de morgen. Die witte boterhammen zijn trouwens nooit meer in mijn keukenkastje terecht gekomen. 😉

Voorbereiding is essentieel

Het beginnen van het AIP kan misschien lastig zijn, maar ik wil je laten zien dat het niet al te moeilijk hoeft te zijn. Als eerste opmerking hierin: Er is niet één juiste weg om je doel te bereiken. Je wilt gezonder worden, meer energie, minder pijn en misschien wil jij je symptomen in remissie krijgen. Dat zijn fantastische doelen op zich, en ik hoop ook echt dat je zult bereiken wat je wilt. Maar staar je niet blind op je doel aangezien er een valkuil kan ontstaan. Er zijn behoorlijk wat mensen die zo graag uit hun huidige gezondheidssituatie willen ontsnappen. Zij besluiten om volledig voor de 100% AIP te gaan volgen.

Dat kan goed gaan, maar ik hoor van veel mensen dat ze het na één of twee weken opgeven aangezien ze het niet vol kunnen houden. Het is te zwaar, geven zij hierin aan. Dat vind ik zo rot om te horen en vaak vraag ik daarom toch even door. Het omschakelen van een nieuw voedingspatroon doe je niet van de één op andere dag. Daarom raad ik je echt aan om je in te lezen, dat kan bijvoorbeeld met onderstaande blog.

AIP moeilijk vol te houden?

Niet met deze tips

Door je goed in te lezen, kun je jezelf voorbereiden. Bekijk ook van tevoren je keukenkastjes, lees de ingrediënten van je producten. Zijn de geschikt voor het auto-immuun protocol? Heb je misschien nog voedingsmiddelen nodig die ideaal zijn voor het AIP? Voorbereiding is een zeer belangrijke factor die nog weleens overgeslagen wordt. De meeste mensen die auto-immuun protocol willen beginnen hebben even een aanloop nodig. Dat is ook niets om je voor te schamen, sterker nog, ik zou het willen aanraden. Het kan er namelijk voor zorgen dat jij door de juiste kennis, fluitend die 30 dagen (of langer) gaat doorkomen.

100% AIP?

En dan nu één overtuiging die bijna iedereen die begint met AIP, wel heeft. Overal kun je lezen dat je dit dieet minimaal 28 dagen volhoudt. Je ontwikkelt niet alleen een andere eetgewoonte maar het is ook nog eens de bedoeling hier niet van af te wijken. Sommige zijn hier zeer streng in en anderen smokkelen zoveel tijdens dit dieet, dat ze waarschijnlijk hun eigen gezondheid boycotten.

Wat is nu handig en welke stelregel kun je hierin aanhouden? Ik zal eerlijk zijn en mijn eigen struggle hiermee opschrijven. In het begin van mijn AIP avontuur was ik volhardend aangezien ik wilde werken aan mijn eigen gezondheid. Ik had me voorbereid en volgde het dieet tot op de millimeter en het ging hartstikke goed. Althans, het lukte voor één hele week. 😉 Na die ene week gaf ik het op aangezien ik mijn maandelijkse periode kreeg. De drang naar chocolade was te groot en was niet te onderdrukken. Na het eten van deze chocolade had ik de smaak te pakken en vond ik dat ik ook best wel patat mocht eten met mayonaise. De dag was toch al mislukt, was mijn beweegreden. (Achteraf stom natuurlijk).

AIP eigen maken

In de week die volgde vond ik het moeilijk om weer met het AIP te beginnen. Het was toch wel heel strikt allemaal, en eerlijk gezegd kon ik de chocolade niet laten staan. Het klinkt alsof ik geen ruggengraat had, maar het was voor mij heel moeilijk om dat te laten staan. Ik besloot het auto-immuun protocol wat aan te passen omdat ik weer verder wilde met mijn dieet. Deze kookboeken gaven me genoeg inspiratie, zodat ik weer heerlijk kon eten. Toch besloot ik om mijn “zonde”, de chocolade, zo af en toe in te voegen in mijn eetpatroon. Ik besloot om te kiezen voor 85% pure chocolade, en nam elke avond een blokje bij de thee.

Ik sprong een gat in de lucht om te merken dat het beter ging, toen ik al 2 weken onafgebroken bezig was. Ja, oké, ik snoepte dan wel zo af en toe wat chocolade, maar mijn huid knapte zienderogen op. De overdaad aan helende voedingstoffen die ik elke dag tot me nam, had zijn positieve uitwerking op mijn lijf. Ik was zo blij om eindelijk mijn eczeem, dat erg hardnekkig aanwezig was, langzaam te zien verdwijnen.

AIP Kookboek

100% is niet de enige manier

Ik zou je als eerste aanraden om het auto-immuun protocol voor de 100% te volgen. Op deze manier bereik je op de snelste manier resultaat, waarbij je kunt genieten van alle voordelen die het AIP je geeft. Maar stel nu dat je toch graag, net als ik, houdt van chocolade of koffie, en dit niet op kunt geven. Dan zou het jammer zijn als je dan niet het AIP wilt beginnen. Het protocol is een helend proces voor je lichaam, waarbij je lichamelijke symptomen kunt verminderen of zelfs in remissie kunt krijgen.

Als jij het AIP wilt gaan volgen om het heilzame effect ervan te ervaren, dan zou ik het je aanraden. Het liefst voor de 100%, zonder af te wijken. Zonder cheat dagen. Het kan ook gebeuren dat je dat te lastig vind, en net als ik, behoefte hebt aan af en toe wat koffie en chocolade. Dan zou ik je aanraden om toch te beginnen met het auto-immuun protocol. Je zult ook de positieve effecten merken van dit dieet, maar de resultaten kunnen wat langer op zich laten wachten. Deze uitzondering op het dieet geldt alleen voor koffie en chocolade.

Leer om te koken voor enkele dagen

We zijn vaak erg druk in onze levens, Nu waarschijnlijk nog meer dan ooit. Toch hoeft dit geen belemmering te zijn om te beginnen met het AIP. De truc is om in het voren te koken, zodat er altijd een gezonde maaltijd voor je klaar staat. Je hoeft niet apart te koken aangezien de maaltijden geschikt zijn voor je hele gezin. Maak het jezelf niet al te moeilijk, en ga in het voren plannen.

Ga je bijvoorbeeld voor het avondeten een AIP stamppot eten? Maak dan wat extra eten klaar, zodat je een bakje in de koelkast kunt zetten. Deze kun je dan de volgende nog eten als lunch. Maak eens een grote pan soep, die je in bakjes verdeeld. Zo heb je in een handomdraai, een eenvoudig en smaakvol ontbijt. Zelf gebruik ik trouwens deze handige bakjes om eten in te bewaren. Het bespaart je tijd aangezien je eten direct uit de vriezer kunt opwarmen in de magnetron. Handig voor die dagen waarop je zo druk bent, waarbij je je afvraagt hoe jij een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.

AIP dieet moeilijk vol te houden?

Je hebt kunnen lezen dat je een goede voorbereiding onmisbaar is. Hierdoor kun je zorgen voor een betere planning qua weekmenu, waardoor je eenvoudig en snel kunt zien wat jij gaat klaarmaken die week. Zelf gebruik ik deze planner, welke me helpt om mijn gedachtes op orde te houden. 😉 Overzicht houden in je maaltijden is echt raadzaam aangezien je hierdoor geen stress hebt over wat je gaat eten. Overzicht en voorbereiding is het halve werk om het AIP succesvol te maken voor jezelf.

Ook heb je in deze blog kunnen lezen dat je óók voor het AIP kunt kiezen, als je een bepaald voedingsmiddel niet kunt weerstaan. We eindigen met mijn vraag aan het begin van deze blog: is AIP dieet moeilijk vol te houden? Nee, maar het volgen van het AIP kan lastig zijn, zeker in het begin. Toch hoop ik dat je hebt kunnen lezen dat het volhouden van dit protocol eenvoudig is, met de juiste voorbereiding.