Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Wandelmeditatie, om nooit meer te vergeten. Deze oefening vind ik zelf zo fijn, dat ik deze vaak beoefen. Al een jaar of 10 geleden leerde ik deze vorm van meditatie kennen en was direct verkocht. Het combineert namelijk 2 dingen die ik graag doe. Wandelen en mediteren. Toch lukt het me niet altijd om zittend op een kussentje te mediteren. Deze wandelmeditatie heeft mij echt de mogelijkheid gegeven om weer verder te gaan. Een nieuwe weg in te slaan, wat ontspanning en bewustzijn betreft.

Dat gun ik jou ook. Dat je de meest verrassende manier van mediteren leert kennen. De meeste meditaties voer je zittend of liggend uit. Dit is een van de actievere vormen. Een bewuste wandelmeditatie doe je lopend. Je kunt dit binnen doen, maar wat let je om naar buiten te gaan?

Wandelmeditatie, een verrassende manier van wandelen

Wat een verrassende manier is het toch om te wandelen. Je kunt fijn frisse buitenlucht inademen. Op deze manier maak je de natuur (weer) van dichtbij mee. Het beoefenen van deze bijzondere meditatie wordt hierdoor wellicht wat eenvoudiger. Je bent namelijk buiten, waardoor jij je bewust wordt het weer. De zon, die jou verwarmd. De wind die zachtjes door je haren blaast. De ondergrond waarop je loopt kan afwisselend hard en zacht zijn. Het kan allemaal mee helpen om deze wandelmeditatie buiten te beoefenen.

Het basisprincipe van meditatie is bewustzijn. Bewust worden van je eigen gedachten en handelen. Vaak staak je niet stil bij wat er allemaal in je koppie omgaat. Vaak malen je hersens maar door, ook al ben je dat niet zo bewust. Zit jij wel eens rustig een kopje thee te drinken? Gewoon op de bank en genieten van je thee? Het zou echt fantastisch zijn als jij dat kan. Vaak komen er toch (veel) gedachtes voorbij als je even rust neemt. Misschien bedenk jij wat je wilt gaan koken die avond. Wellicht kijk je even op je telefoon terwijl je een snottebel afveegt bij kindlief.

Meditatie, zowel binnen als buiten

Wil jij dit binnen beoefenen. Sta jij al te popelen om te beginnen op blote voeten met rustige muziek aan? Prima. Heb jij de schoenen al aan om naar buiten te gaan? Ook dat is goed. Zolang jij je hart hierin volgt en doet waar jij je het beste bij voelt.

Tijdens het mediteren is het normaal dat jij gedachten hebt. Gedachten zijn niet goed of fout. Ze zijn er. Probeer niet mee te gaan in met je gedachten. Concentreer je weer op jezelf. Wat voel je? Wat zie je?

Sanne, autoimmuun.com

Spreek een tijd met jezelf af. Hoe lang wil jij wandelen? Probeer deze tijd echt te reserveren voor jezelf. Geef dit een hoge prioriteit. Dit is tijd voor jezelf. Begin jouw eerste stappen. Loop op een (zeer) rustig tempo. Het tempo bepaal je zelf, maar wandel je wel rustig. Het betreft niet een normale wandeling. Met deze oefening wil je bereiken dat jij je bewust wordt van alles in jouw lijf als wel van buiten. Je zult merken dat als jij langzaam wandelt, je meer zult gaan voelen en ervaren. Vind je het lastig om rustig te wandelen? Staat dat misschien symbool voor hoe jij in het leven staan? Ga jij misschien haastig door het leven? Het is geen verwijt aan jezelf. Probeer hier geen waardeoordeel aan te geven

Als je sneller wandelt en je gedachten zijn de baas, rem dan bewust even af.

Met meditatie leer je om niet te oordelen, hoe moeilijk dat ook is. Wordt je bewust van al wat is en probeer daar geen oordeel over te vellen. Het is zoals het is. Weet je dat deze zienswijze je gelukkiger maakt op den duur? Door te oordelen geef je (vaak) onbewust een negatief signaal aan je hersenen. Waardoor er stress in jouw lijf nestelt. Zonde, jammer en niet nodig.

Iedereen is zoals hij of zij is. Iedereen verdient het om er te zijn. Terug naar de oefening. Ben je buiten? Hoe vind je het om te wandelen? Merk je dat je meer tijd hebt nu om rond te kijken? Zie je misschien dat vogeltje op de stoeprand zitten? Sta eens stil en kijk eens naar het vogeltje. Je hebt geen haast om door te wandelen zodat jij ook direct kan voelen wat er met je gebeurd. Laat alle gedachten maar gaan, gedachten zijn maar ideeën die opkomen. Meer niet.

Wandelmeditatie, elke stap telt

Als je het lastig vind om je gedachten te “temmen”, kun je gaan tellen. Iedere stap die je zet, tel je. Je begint bij stap een en begint te tellen naar stap 10. Daarna begin je weer bij één. Als je merkt dat je ineens bij de 20 zit, ben je onbewust met je gedachten mee gegaan. Geef niets, begin weer met tellen. Elke stap is één tel. Wandel rustig en geniet. Met een wandelmeditatie observeer jij jezelf. Vind je het fijn om te wandelen? Waar merk jij dat aan?

Hoe voelt je lichaam? Wordt je bewust hoe het voelt dat jouw voeten de aarde raken. Voel je de vering van jouw schoenen? Voel je verbonden met de natuur. Geniet bewust van de frisse wind langs je huid . Hoe meer jij je bewust wordt tijdens deze meditatie, hoe meer ontspannen jij zult zijn.

Hopelijk vind je het ook een fijne manier om bezig te zijn met meditatie. Je kunt ook een kijkje nemen bij mijn andere ontspanningsoefeningen. Geef dit ook de tijd. De ene keer zal het beter lukken dan de andere keer. Meditatie is een beoefening, wat heerlijk is. Geen druk van buitenaf en niet van jezelf. Adem en wees jezelf.

Aanraders:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *