Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Met een voedselallergie in Florence, dat was mijn uitdaging. Gelukkig kwam ik erachter dat dit geen probleem hoeft te zijn. De Italiaanse keuken is zeer puur aangezien ze koken met verse ingrediënten. Dat maakte het voor mij mogelijk om elke dag te genieten van verschillende groenten, vis of vlees. Ook was het in Italië heel goed mogelijk om te genieten van een glutenvrije pasta en hadden ze de lekkerste glutenvrij desserts. Daar at ik natuurlijk niet teveel van aangezien ze vaak maismeel gebruiken, waar ik niet goed tegen kan. Wie had ooit gedacht dat je met een voedselallergie in Florence en eigenlijk in heel Italië zo goed terecht kon?

In een eerdere blog schreef ik al over onze eerste dagen in Viserba en Rimini. Hierna vervolgen we onze reis naar Florence. Voor vertrek heb ik vele verhalen gelezen dat ook Florence een glutenvrij paradijs is. Vol verwachting klopt mijn hart. We verblijven hier 2 dagen, waarna we (helaas) weer naar Nederland gaan. Maar eerst genieten in het mooie Florence.

Met een voedselallergie in Italië

Met een voedselallergie in Florence, glutenvrij

Dat ik benieuwd is naar het glutenvrije aanbod in Florence, is geen geheim. Ook vind ik het altijd fijn om nieuwe dingen te ontdekken en verborgen pareltjes te vinden in een grote stad. Zo ontdekte ik de oudste apotheek van de stad. Farmaceutica di Santa Maria Novella. Als je tijd hebt zou ik je aanraden om dit statige pand te gaan bewonderen.

De sfeervolle straatjes nemen je mee door een labyrint van onverwachte schoonheid.

Sanne

Na het bezichtigen van prachtige gebouwen en weldadige parken begint mijn maag te knorren. Eindelijk kunnen we naar de bakkerij waar ik (eigenlijk) de hele vakantie op wacht aangezien ik hier zoveel lovende verhalen over gehoord heb. Starbene in Florence. Gelukkig zit de bakkerij niet ver weg en staan we binnen no time voor de deur.

Glutenvrij op reis

Starbene

Een 100% glutenvrije bakkerij in het hartje van de stad. Je kunt hier vers brood krijgen, pizza en natuurlijk koekjes enz. Het is lastig kiezen uit zoveel lekkers.

Ik laat mijn maisvrije dieet even voor wat het is. Van één keer mais, krijg ik gelukkig geen eczeem. Samen met de lieve medewerkers van Starbene, zoek ik een paar koekjes uit zonder al te gekke ingrediënten. Smullen!!

Voedselallergie en Florence? Probeer het uit

Als jij te maken hebt met andere allergieën, dan zou ik je aanraden om dit te bespreken met je hotel. Glutenvrij is echt goed bekend hier. Op onze eerste avond in Florence komen we terecht in een 100% glutenvrij restaurant, waar ik al veel over gehoord heb. Sinds ik glutenvrij eet heb ik nooit meer pizza gegeten. Maar ik kan me zeker wel herinneren hoe knapperig de korst was. Bij binnenkomst vraag ik dan ook (overbodig) aan het personeel of dit restaurant echt 100% glutenvrij is.

De ober knikt bevestigend terwijl hij naar ons glimlacht. Hij neemt ons mee naar een tafeltje waar we het menu eens goed bekijken. Ik ben als een kind zo blij met zoveel keuze, hadden we in Nederland maar zo’n keuze. Door meerdere allergieën overleg ik wel eerst met de ober. Ik vraag welke ingrediënten er in het deeg zitten zodat eventuele allergieën vervangen kunnen worden? Gelukkig werd het deeg gemaakt van zowel rijst- als maismeel en hier kan ik best goed tegen. Als ik het maar niet te vaak eet.

Met een voedselallergie in Florence

De glutenvrije pizza is overheerlijk

Het personeel vind ik heel vriendelijk en ze denken graag met je mee. Na onze bestelling te hebben gedaan, kan ik bijna niet wachten op de pizza. (Had ik al gezegd dat ik heel blij was…Haha). Het personeel is super vriendelijk en vraagt ons regelmatig of alles naar wens is.

Ik moet echt zeggen dat onze vakantie in Italië goed bevallen is door de fijne temperatuur. De mensen zijn vriendelijk en het eten heerlijk, waardoor ik heb ontdekt dat je met een voedselallergie goed terecht kunt in dit land. Het is hier zo fijn daar dat we het liefst willen blijven. Nog een weekje en misschien wel twee. De tijd in Italië is te kort om van alles te genieten. Maar helaas moeten wij morgen onverwachts weer naar huis doordat de corona maatregelen weer worden aangescherpt.

Onze laatste avond slenteren wij door het mooie Florence waar de ondergaande zon de prachtige gebouwen verlicht. Het echte Italië komt ’s avonds tot leven als we wandelen door steegjes en nauwe straatjes. Ons hart wordt gestreeld door de geur van bloeiende bloemen en de echte Italiaanse sfeer op elke straathoek. Met pijn in ons hart verlaten we het prachtige Italië met de belofte om snel terug te komen. Langzaam slenterend begeven ons op tijd naar ons hotel zodat we nog even na kunnen genieten van deze heerlijke dag. (Bekijk hier ons hotel, dat vlakbij het centrum ligt).

Heb jij misschien fijne aanvullingen waar jij hebt gegeten in Italië? Ik zou het heel leuk vinden als je me dit laat weten. Dan zet ik jouw adresjes op mijn allergeenvrije kaart.