Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Het belang van een goede nachtrust wordt zowel onder- als overschat. Waar de één vasthoud aan 8 uur slaap, heeft een ander meer slaap nodig om zich goed te voelen. Er zijn zelfs mensen die genoeg slaap hebben aan 4 uur. Daar kan ik me nu niets bij voorstellen aangezien ik tot de groep mensen hoort die veel slaap nodig heb om me goed te voelen.

In deze blog ga ik het niet hebben over wat nu de “juiste” tijd is om te slapen. Ook niet over hoeveel uur jij moet slapen omdat ik dat een beetje onzin vind. Je kunt namelijk zelf heel goed aanvoelen of jij voldoende slaap krijgt. Houdt je alsjeblieft niet vast aan zogenaamde regels aangezien de behoefte aan slaap net zoveel kan variëren als er mensen op de aarde rondlopen.

Wel wil ik het hebben over het belang van een goede nachtrust. Deze is enorm belangrijk, juist als je een chronische aandoening hebt. Het ondersteunt je lichaam in het genezingsproces.

Het belang van een goede nachtrust

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat als je niet voldoende slaap, je een veel hoger risico hebt om ziek te worden. Je kunt je voorstellen dat de kwaliteit van slaap nog belangrijker is als je een chronische aandoening hebt. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dit ontstekingen veroorzaken. In verschillende onderzoeken is te lezen dat er een toename is van markers van ontsteking en een verhoogd aantal witte bloedcellen in het bloed. Voornamelijk als er meerdere nachten niet voldoende geslapen wordt.

Ik las laatst dat onvoldoende slaap een mogelijke oorzaak kan zijn van een van auto-immuunziekte. Het schijnt zo te zijn dat een auto-immuunziekte vaker ontwikkelt wordt als je onvoldoende slaap krijgt. Te weinig slaap is voor niemand goed en kan ervoor zorgen dat een chronische (huid-)ziekte verergert. Als jij slaapt, dan herstelt je lichaam. Als jij (ook) een auto-immuunziekte of andere chronische aandoening hebt, is goed slapen enorm belangrijk. Juist om je lichaam te ondersteunen in het genezen.

Laat ik mezelf even als voorbeeld nemen. Als ik een slechte nachtrust heb gehad, kan ik dat de volgende dag direct merken. Het voelt dan alsof ik flink verkouden ben en ben de hele dag aan het hoesten en niezen. Blijkbaar reageer ik nogal heftig op een nacht niet goed slapen. Op zo’n dag eet en drink ik nog gezonder dan normaal. Ik geef mezelf een vitamineboost en probeer echt goed mijn rust te nemen. Als het even kan, ga ik tussen de middag eventjes naar bed voor een hazenslaapje. Ik slaap dan niet te lang, om ervoor te zorgen dat mijn slaap ’s nachts niet verstoord wordt.

Hoe zorg je voor meer slaap?

Oké, het is denk ik nu wel duidelijk dat slaap belangrijk is. Maar wat nu als je niet zo eenvoudig kunt slapen? Als je een slaapstoornis hebt? Hoe kom je dan aan voldoende slaap in de nacht? Zelf heb ik een slaapstoornis gehad, en ik ben er helaas nog niet helemaal vanaf. Toch lukt het me steeds beter om goed tot voldoende te slapen. Lees hieronder mijn tips, zodat ook jij kunt genieten van het helende effect van slaap.

  • Zorg voor een goed matras en kussen

Dit wordt onderschat! Weet je dat ik altijd op een (veel te) zacht matras lag? Ik wist eigenlijk niet beter aangezien een goed matras bij mij gelijk stond aan zacht. Tot ik eens met een vriendin mee ging om een nieuw matras te kopen. Wij probeerden natuurlijk best veel matrassen en kussens uit en het was een echte eye-opener voor mij. Door het goede advies in de winkel, lag ik eindelijk eens goed op een matras. Het matras waar ik thuis op lag, bleek door te liggen.

De kuilvorming zorgde ervoor dat ik niet goed ondersteund werd in mijn rug waardoor ik regelmatig wakker werd. Die middag deed ik dan ook een bestelling bij die winkel, omdat ik de noodzaak van een goede nachtrust inzag. Het juiste matras en bijbehorend kussen gaven mij al een stap in de goede richting. Momenteel krijg je tot 50 % korting via deze link.

  • Natuurlijke slaapmedicatie

Het gebruik van slaapmiddelen is schrikbarend hoog in Nederland. Schijnbaar ben ik niet de enige (geweest) die niet goed kon slapen. Toch kleven er veel nadelen aan het gebruik van slaapmiddelen, bovendien kun je er verslaafd aan raken. Dan is het beter om op zoek te gaan naar natuurlijke slaapmedicatie. Deze natuurlijke spray is een aanrader aangezien melatonine geeft in spray vorm. Deze spray is vrij van allergenen en vegan. Je zou natuurlijk ook een natuurlijke rustgever kunnen proberen in de vorm van tabletten.

  • Neem voldoende ontspanning

Het helpt mij altijd om voldoende te ontspannen. Weet je dat ik ook ontspanningsoefeningen op mijn site heb staan? Oefen bijvoorbeeld deze voor het slapen gaan. Soms lukt het gewoon niet goed om te ontspannen omdat je een te drukke dag gehad hebt. Dan kan een white noise machine een oplossing zijn. Dit is een klein apparaatje die je op je nachtkastje kunt zetten.

Dit apparaatje is er voor zowel baby’s als volwassenen. Het helpt je om instant te ontspannen aangezien je de keuze hebt uit verschillende natuurlijke geluiden, zoals de zee, regen of yoga muziek. Dit apparaatje staat bij mij al jaren op mijn nachtkastje en ik ben er zo blij mee.

Het belang van goede nachtrust

Je hebt kunnen lezen hoe belangrijk slapen en een goede nachtrust is. Soms is het in slaap komen of doorslapen niet zo eenvoudig. Hopelijk heb je wat aan mijn tips, zodat ook jij voldoende slaap kunt krijgen. Ik wil misschien ook nog wel eens naar een hypnose therapeut. Het schijnt dat je hiermee je onderbewustzijn kunt “trainen” om beter te slapen. Dat klinkt heel goed natuurlijk, maar ik vind het best prijzig om dit zomaar eens uit te proberen. Heb jij hier ervaringen mee? Het lijkt me leuk van je te horen.

Ik zou het fijn vinden als je deze blog deelt. Sharing is caring. ♥ Een goede nachtrust gewenst.

Bronnen: