Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP dieet geschikt voor IBD? De term IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, waarmee darmziekten bedoeld worden die gepaard gaan met ontstekingen. Hieronder behoren de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Beide ziektes zijn auto-immuunziektes aangezien ze te maken hebben met een overactief afweersysteem.

Nu heb ik zelf geen ervaring met beide darmziekten, wel ken ik iemand die de ziekte van Crohn heeft. Wel ben ik bekend met chronische ziektes zoals een auto-immuunziekte door mijn eigen aandoening(-en). Ik kreeg vorige week een vraag van een lezer van mijn blog. Zij heeft de ziekte van Crohn en vroeg zich af of het AIP dieet wat voor haar kon betekenen. Door haar ziekte heeft ze regelmatig pijn en andere symptomen, die ze wilt verminderen. Dat begrijp ik maar al te goed aangezien ik zelf door voeding van bijna al mijn klachten af ben.

Zij vroeg me of er wetenschappelijk bewijs is of het AIP dieet geschikt is voor IBD? Ik ben direct voor haar op zoek gegaan en deel in deze blog mijn bevindingen hierin. Trouwens, weet je dat ik sinds kort ook een nieuwe rubriek heb? Hierin delen mensen met een chronische ziekte, hun ervaringen met een ontstekingsremmend dieet. Lees hoe voeding hun leven heeft veranderd.

https://autoimmuun.com/het-verhaal-van/

AIP dieet geschikt voor IBD?

Zoals bij elke chronische aandoening, is het een belangrijk doel om om ontstekingen te verminderen. Een ontstekingsremmend dieet lijkt dan ook een logische stap, om IBD, Inflammatory Bowel Disease, te behandelen. In het onderzoek heb ik gelezen dat een dieetaanpassing ontstekingen kan verminderen, wat natuurlijk al een goed begin is.

Het AIP dieet is een afkorting voor het auto-immuun protocol, wat steeds meer aan populariteit wint. Het is namelijk een zeer geschikt dieet voor mensen die de symptomen van een chronische ziekte willen onderdrukken. Je hoeft geen auto-immuunziekte te hebben om dit protocol te volgen aangezien het een zeer gezond dieet is, rijk aan groenten en fruit en helend voor je darmen.

Het AIP dieet is een zogenaamd eliminatiedieet. Hierbij laat je voedingsmiddelen weg die geassocieerd worden met immuunstimulatie. Een overactief afweersysteem kan zorgen voor allerlei problemen, aangezien er een duidelijke link is tussen voeding en je darmen. Voeding dat bekend staat als troublemakers zijn onder andere: Gluten, eieren, zuivel en noten. Een volledige Ja en Nee lijst vind je via deze link.

AIP dieet geschikt voor IBD?

AIP auto-immuun protocol

In één van de wetenschappelijke onderzoeken werden vijftien patiënten met IBD gevolgd. Het doel was om deze patiënten het AIP (Auto-immuun protocol) te laten volgen onder strikte begeleiding van de onderzoekers, zodat er meer bekend zou worden of het dieet een positief effect zou hebben op IBD. Ieder ontvingen zij twee AIP kookboeken, The Paleo Approach van Dr. Sarah Ballantyne en het Autoimmune Wellness Handboek van Mickey Trescott, zodat zij inspiratie konden opdoen door middel van recepten.

De onderzoekers in deze studie evalueerde ziektemarkers voor IBD, waaronder de Harvey-Bradshaw Index en Mayo Score. Terwijl de patiënten het AIP gingen volgen, werd ook gekeken naar pijn- en symptoom scores. Verder werd er gekeken naar endoscopieverbeteringen en laboratoriummarkers, tijdens dit gehele onderzoek.

Resultaten AIP onderzoek

Ik las in dit onderzoek positieve resultaten, die echt bemoedigend zijn. Bij patiënten met colitis ulcerosa waren de Mayo-scores na een paar weken significant verbeterd van 5,8 naar 1,2. En voor patiënten met de ziekte van Crohn verbeterde de HBI van 7 naar 3,6! Tijdens het volgen van het AIP, was er ook een vertering te merken in de fecale calprotectine (Serologische marker van ontsteking), deze verbeterde van 471 naar 112 in de elfde week!

Tijdens het volgen van het AIP, werd er zelfs een remissie bereikt, in het onderzoek. Het werd namelijk bekend dat het elimineren van mogelijk immuunverstorende voedingsmiddelen ervoor kan zorgen dat symptomen en ontsteking bij patiënten met IBD verbeterden. Een verandering van je dieet kan dus zeker een belangrijke aanvulling zijn omdat je met voeding wellicht grote stappen vooruit kan zetten. Onderzoek heeft aangetoond dat je een remissie kan bereiken en ontstekingen kan verminderen.

Ze sloten het onderzoek af met de conclusie dat een aanpassing op je dieet en leefstijl, zeer goed gebruikt kan worden, ook bij mensen met een matige tot ernstige ziekte. Bij sommige mensen is een aanpassing van je dieet al voldoende om onderliggende ontstekingen onder controle te krijgen. Na het lezen van dit onderzoek wilde ik dit zo snel mogelijk met jullie delen aangezien dit misschien een extra zetje kan geven om ook een ontstekingsremmend dieet te gaan volgen. (Doe dit altijd in overleg met je arts!)

AIP Kookboek

AIP en de wetenschap

Ik vind het superfijn dat er steeds meer aandacht komt voor voeding met betrekking tot chronische ziektes. Doordat de wetenschap nu vaker onderzoek doet naar bepaalde diëten wordt duidelijk dat voeding echt je vriend kan zijn. Voor degene die graag bewijs willen voordat ze beginnen met een dieet, zal ik regelmatig onderaan mijn blog linken naar wetenschappelijke bronnen.

Lieve lezeres, die mij anoniem je vraag stelde. Hopelijk heb ik hiermee de vraag beantwoord, waarin je wilde weten of het AIP geschikt kan zijn voor IBD. Je was benieuwd of dit ook onderzocht was op wetenschappelijk niveau. Hopelijk heb ik hierin wat helderheid kunnen geven aangezien je hebt kunnen lezen dat er wetenschappelijk bewijs is dat het AIP kan helpen om ontstekingen te verminderen.

Bron: