Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

AIP dieet ervaringen. In deze blogpost deel ik graag de ervaringen met je van mensen die het auto-immuun protocol volgen of hebben gevolgd. Ik heb al eens een blog hierover geschreven met mijn eigen ervaring, die je via deze link lezen. Er zit intussen alweer een behoorlijke tijd tussen mijn eerste ervaring met het AIP en mijn huidige eetpatroon. Daarom lijkt het me leuk om eens terug te kijken naar mijn ervaring hierin maar ook enkele ervaringen te delen van anderen.

Het auto-immuun protocol is een eliminatiedieet, wat ook wel een ontstekingsremmend dieet wordt genoemd. Hierbij vermijd je voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken en het immuunsysteem kunnen verstoren. Het AIP wordt vaak gevolgd door mensen met een chronische (auto-immuun) aandoening, eczeem, intolerantie, allergie en mensen die medisch onverklaarbare symptomen ervaren.

AIP dieet ervaringen

Bij het auto-immuun protocol verwijder je bepaalde voedingsmiddelen zoals granen, zuivelproducten, peulvruchten en nachtschade groenten. Je eet voornamelijk veel groenten, zetmeelrijke koolhydraten, fruit, vlees, vis en gezonde vetten. Een volledige lijst wat je wel en niet eet, kun je vinden via deze link.

Het volgen van dit dieet kan best een uitdaging zijn in het begin omdat je aan het zoeken bent naar geschikte voedingsmiddelen. Uit eten gaan kan lastig zijn en hoe stel je nu een volwaardige maaltijd samen zonder een voedingstekort op te lopen? Ik zou je als eerste echt aanraden om een AIP kookboek te kopen, zodat je genoeg inspiratie hebt. Het volgen van de recepten uit het kookboek zorgt ervoor dat jij op een relaxte manier dit dieet kunt gaan volgen.

AIP dieet ervaringen

Op mijn site kun je ervaringsverhalen lezen van anderen die een ontstekingsremmend dieet volgen. Het leek mij namelijk een goed idee om meer bekendheid te geven aan de rol van voeding bij een chronische aandoening. Het samenbrengen van persoonlijke ervaringen van anderen, is een mooie manier om jou te laten zien dat voeding echt het verschil kan maken. Dat voeding er echt voor kan zorgen dat symptomen kunnen verminderen als je ontstekingsremmend voedsel eet. Ik ben daarom heel blij en dankbaar dat er lezers zijn die hun verhaal wilden vertellen. Niet alleen voor mij, niet alleen voor jou maar ook voor zichzelf.

De blijdschap en opluchting die ze ervaren als symptomen ineens verminderen of zelfs volledig verdwijnen is indrukwekkend. Ik waardeer het daarom enorm dat deze kanjers de moed vonden om hun ervaringen eerlijk op te schrijven en dit te delen op mijn website. Mijn ervaring met het AIP dieet is er één van vallen en weer opstaan. Het zoeken naar geschikte recepten en het doorzetten waren voor mij echte valkuilen. Ik vond het behoorlijk lastig om vooral in het begin door te zetten.

Mijn ervaring

Ik zal eerlijk met je zijn. Het starten met het AIP is misschien wel het moeilijkste wat ik heb gedaan op dieet gebied. Het opstarten van het dieet tot het daadwerkelijk 28 volgen van de strikte AIP was een echte uitdaging. Maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet aangezien het mij verder heeft gebracht dan ik ooit kon denken. Een verandering van mijn eetpatroon is het beste geweest omdat ik al snel resultaat merkte in mijn gezondheid. Dit was te merken aan mijn eczeem. wat volledig verdween, en ik kon mijn medicatie voor mijn astma aan de wilgen hangen.

Ik ben ongeveer 7 maanden doorgegaan met het auto-immuun protocol omdat ik voelde dat ik nog niet klaar was om hiermee te stoppen. Na ongeveer 4 maanden kon ik merken dat mijn symptomen van mijn auto-immuunziekte verminderden waarna mijn auto-immuunziekte in remissie kwam. Je kunt je voorstellen dat ik wel kon huilen van geluk aangezien het hebben van een chronische aandoening gewoon best zwaar kan zijn. Het ervaren van minder klachten betekende immers ook een betere kwaliteit van leven. Ik had mijn leven weer terug en kon weer grotendeels gaan leven zoals ik dat voor mijn ziekte gewend was.

De ervaring van Marieke

Ik zal in deze blog ook enkele ervarings verhalen plaatsen van lieve en dappere lezers. Lees hieronder het verhaal van Marieke. Het eczeem waar zij al haar hele leven last van had, en waarvoor zij zich schaamde, verdween volledig door het auto-immuun protocol.

De ervaring van Bas

Je kunt hieronder het verhaal lezen van Bas, die een wezenlijke vermindering merkt in de symptomen van de ziekte Hashimoto.

Het verhaal van Julianne

Julianne heeft reuma, waardoor ze vaak pijn had en ontstekingsremmende medicatie moest nemen. Door het volgen van het AIP gaat zij nu grotendeels pijnvrij door het leven, lees hieronder haar verhaal.

AIP dieet ervaringen

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met het delen van ervaringen. Je hebt kunnen lezen dat het AIP dieet geschikt is voor verschillende aandoeningen. Ook kon je lezen in in de ervaringsverhalen dat er verschillende soorten zijn van een ontstekingsremmend dieet. Je kunt via deze link lezen wat de verschillen zijn en welk dieet het beste bij jou en je situatie past.

Veel gestelde vragen / F.A.Q.

  • Hoe lang duurt het voordat het AIP dieet werkt?

Je begint met de strenge eliminatiefase van AIP. De lengte hiervan kan variëren, afhankelijk van je klachten en hoe jij je voelt. De meeste mensen kunnen al resultaat merken binnen de drie weken. De eliminatiefase duurt gemiddeld tussen de 28 tot 90 dagen.

  • Kan ik zondigen tijdens het dieet?

Tuurlijk, die horen er volgens mij echt bij. Maar zorg er dan wel voor dat je snacks passen binnen het AIP dieet. In mijn kookboek vind je ook enkele recepten voor smakelijke brownies en koekjes, zodat je zo af en toe kunt zondigen tijdens het AIP dieet. Door te kiezen voor deze snacks weet je zeker dat je voor voeding kiest die geen nadelige effecten zullen hebben op jouw lichaam.

  • Is het AIP dieet voor altijd?

Het AIP is niet bedoeld om voor altijd te zijn. Het is een eliminatiedieet waarna je geleidelijk weer bepaalde voedingsmiddelen gaat herintroduceren. De eliminatiefase duurt gemiddeld tussen de 28 tot 90 dagen.

  • Mag ik koffie bij het AIP dieet?

Sorry, maar nee! Het AIP-dieet elimineert naast alle granen, zuivelproducten, eieren, peulvruchten en nachtschadegroenten ook koffie en alcohol. Maar wees gerust, na de eliminatiefase kun je op een bepaald moment ook weer koffie herintroduceren. Een schema welke voeding je weer kunt herintroduceren en hoe dit werkt, kun je bijvoorbeeld beknopt lezen in mijn kookboek.

https://autoimmuun.com/het-verhaal-van/