Leestijd: 3 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Grasallergie Wees voorzichtig met voeding. Als jij een allergie hebt voor gras, dan vermijd je dat het liefst zoveel mogelijk. Maar weet je dat voeding ook een grote rol kan spelen in deze grasallergie? Wat kan je wel eten, en wat laat je het liefst staan om zo min mogelijk last te hebben van deze allergie?

Een gras- pollenallergie is een van de meest voorkomende oorzaken van allergische symptomen. Gras veroorzaakt de meeste symptomen dat begint in de vroege lente en eindigt zo rond de zomer. Soms eindigt dit seizoen pas zelfs pas in het najaar aangezien het overal warmer wordt op de wereld. Als je last hebt van een grasallergie heb je vaak ook een allergie voor boom- en onkruidpollen.

Veel voorkomende symptomen:

 • Tranende en jeukende ogen
 • Benauwdheid
 • Astmaklachten
 • Loopneus
 • Eczeem
 • Vermoeidheid

Een allergie door de welvaartsmaatschappij?

Ik lees en hoor steeds vaker dat er steeds meer mensen rondlopen met een allergie. Zou het wellicht te maken hebben met de huidige maatschappij waarin we leven? En wat heeft een grasallergie te maken met voeding? Meer dan je denkt, hier ga ik nu even op in. We hebben het allemaal druk, volgens mij is dit ook een standaard antwoord op vragen hoe het met je gaat. “Ik ben zo druk”, hoor ik vaak gehaast.

Het leven wordt je steeds eenvoudiger gemaakt, aangezien we allemaal steeds drukker worden. Je hebt gewoonweg niet veel tijd om in alle rust te koken. De verleiding ligt op de loer om mee te gaan in deze trend. Verse maaltijden liggen kant en klaar in de winkel, die je alleen nog hoeft op te warmen. Boodschappen bestel je gewoon online en gelukkig wordt er ook steeds meer rekening gehouden met dieetwensen. In bijna iedere supermarkt kun je wel suikervrije, melkvrije en glutenvrije producten vinden.

Grasallergie? Wees voorzichtig met voeding

Ondanks het feit dat we in een welvaartsstaat wonen, worden steeds meer mensen ziek. Iedere dag worden er mensen gediagnosticeerd met chronische aandoeningen, zoals een auto-immuunziekte , eczeem en allergieĆ«n. En over die laatste wil ik het nu hebben, en dan voornamelijk over de grasallergie. Ik zal ik vast de niet de enige zijn met een grasallergie. Nu ik dit schrijf is het nog winter en ik kijk echt uit naar de lente. Heerlijk als alles weer tot bloei komt buiten, maar het gras? Dat mag van mij heel laag blijven en liever niet groeien. šŸ˜‰

Groeiend gras betekent onder andere onkruid weghalen en dat is voor mij niet het fijnste klusje. Ik krijg het soms Spaans benauwd als ik de jeuk voel opkomen op mijn huid bij het onkruid wieden. Dit laat ik dan ook over aan mijn vriend of ik gebruik handschoenen. Ren jij ook altijd naar binnen als je buren gaan grasmaaien? Help, gelijk ook alle ramen en deuren dicht. Als jij hooikoorts hebt, zul je het ook begrijpen.

Grasallergie? Wees voorzichtig met deze voeding

Het (zoveel mogelijk) vermijden van gras bij een grasallergie is logisch. Toch is dit niet het enige wat je kunt doen. Weet je dat er behoorlijk wat voedingsmiddelen zijn die je beter niet kunt eten als jij een grasallergie hebt?

Planten en voedingsmiddelen kunnen tot dezelfde familie horen, en kunnen onderling kruisreacties veroorzaken. Diverse allergenen hebben grote overeenkomsten met elkaar. Het lichaam beschouwd ze als hetzelfde. Een reageert ook als zodanig zodat je immuunsysteem in de war raakt en overactief wordt.

Voorbeelden van kruisallergieƫn zijn:

 • Gras: Aardappel, Tarwe, Tomaat en pinda
 • Berk: Appel, Hazelnoot, Aardappel, Wortels, Selderij, Peer en Walnoot

Een ontstekingsremmend dieet voor grasallergie?

Een ontstekingsremmend dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Het kan een heel goede manier zijn om je allergie te behandelen of te voorkomen. Je volgt hierbij een voedingsplan waarbij de focus ligt op ontstekingsremmende voeding. Ontstekingen spelen een grote rol bij diverse chronische aandoeningen zoals een allergische reactie.

Een ontstekingsremmend dieet zit vol met goede voedingsstoffen die de immuunrespons op allergenen verminderen. Welke voeding veroorzaakt ontstekingen en laat je liever achterwege?

Inflammatoire voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Tarwe (gluten)
 • Zuivel, ook kaas
 • Frisdrank
 • Suiker
 • Noten
 • Bewerkte voedingsmiddelen

Grasallergie? Wees voorzichtig met voeding

AIP kookboek

Wat eet je wel?

Een ontstekingsremmend dieet bestrijdt ontstekingen zodat je symptomen verminderen en wellicht volledig verdwijnen.

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn onder andere:

Al deze bovenstaande voedingsmiddelen kunnen helpen om een allergische reactie te verminderen. Lees hier een ervaringsverhaal van Marieke, die kampte met eczeem en allergieƫn. Zij volgt een ontstekingsremmend en ervaart hiervan zeer positieve resultaten. Ben jij ook benieuwd hoe een ontstekingsremmend dieet jou kan helpen? Lees dan onderstaande blog om erachter te komen welk dieet bij jou past.

Bronnen: