Leestijd: 8 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Met een voedselallergie naar Italië is een prima idee en echt aan te raden. Dat Spanje en Italië landen zijn waar je prima terecht kan als je te maken hebt met een voedselallergie, was voor mij nieuw. Je wilt immers een vrij onbezorgde vakantie, waarin eten niet de hoofdrol speelt. Toch is het altijd spannend om daadwerkelijk op vakantie te gaan naar een hotel. Zelf eet ik strikt glutenvrij en ik vermijd het liefste (te veel) mais, zuivel en soja.

Dit is de reden dat ik thuis het liefst Paleo en of AIP eet. Met dit voedingspatroon ondersteun ik mijn lichaam en laat ik voeding weg die mijn immuunsysteem kunnen activeren. Ik eet voornamelijk veel groente, fruit en zuiver vis en vlees. Eerlijk is eerlijk, ik vond het best een beetje spannend om uit eten te gaan. (Tijdens een eerdere vakantie heb ik eens onder het eczeem gezeten, en dat wilde ik nu juist voorkomen tijdens deze vakantie.)

Met een voedselallergie op vakantie

In de tijd dat wij onze vakantie plannen, heeft Corona ons in de greep. Het blijkt hierdoor lastig om onbezorgd onze reis te plannen. Tijdens onze voorbereidingen lijkt de wereld wel een stoplicht, steeds meer landen verspringen van kleur. Oranje landen worden afgeraden om heen te reizen door stijgende besmettingscijfers.

Jeroen en ik houden elke dag het nieuws in de gaten, zodat we op de hoogte blijven van de nieuwste reisupdates. Wij hebben onze zinnen gezet op Spanje, aangezien dit echt “ons” land is. Spanje is het land waar we ons thuis voelen. (We hebben hier zelfs gewoond. Je kunt deze blog hier lezen). We genieten elke keer weer zo van de mensen, het weer en het overheerlijke eten zodat we eigenlijk elk jaar naar Spanje gaan. We hebben lang gewacht met boeken, aangezien het nog steeds werd afgeraden om naar Spanje te reizen.

Terwijl ik op mijn smartphone reisbestemmingen bekijk, heeft Jeroen een vriend aan de telefoon. Hij staat op de speaker en een amusant gesprek waardoor een grote glimlach op mijn gezicht verschijnt. Die vriend is een Italiaan en hij vraagt zich (gespeeld) beledigd vraagt hij zich af waarom we niet naar Italië gaan. Het is voor hem immers het mooiste land in Europa. (Tuurlijk, een tikkeltje patriottisch is hij wel). 😉

Met een voedselallergie naar Italië, de voorbereidingen

Italië is het land van de pasta en pizza? Ik begin te twijfelen omdat ik niet zeker wist of je daar wel terecht kon met een allergie. Hoe meedenkend zijn de Italianen en is glutenvrij daar wel bekend? Mijn voorbereidingen bestonden uit het surfen op internet. Zijn er plaatsen waar je onbezorgd kunt eten en wellicht zijn er glutenvrije hotels? Gelukkig vond ik genoeg informatie waar ik heel blij van werd. De woorden: Senza Glutine (glutenvrij) kwamen heel snel naar voren in mijn zoektocht. Het blijkt dat er op allergie- en glutenvrij gebied heel veel mogelijk is in Italië, wat voor mij heel belangrijk is. Je moet bedenken dat door verschillende allergieën ik meestal AIP eet, waardoor mijn maaltijden automatisch glutenvrij zijn.

AIP Kookboek

Italië een allergievrij walhalla?

Op internet struikelde ik bijna over de positieve verhalen aangezien Italië een glutenvrij walhalla schijnt te zijn. Helemaal allergievrij kan ik niet vinden, maar ik vind glutenvrij al goed klinken. Mijn ervaring is dat men in een glutenvrij hotel, goed meedenkt over andere allergieën of een (voedings-)intolerantie. Dat klinkt goed en ik kan dan ook niet wachten om te gaan boeken. De dag erna duik ik direct het internet op, om te zoeken naar all-inclusive vakantie in Italië. Onbezorgd op reis, waar er eens gekookt wordt voor ons.

De eerste 5 dagen blijven we in Rimini, waar tot mijn opluchting 3 glutenvrije hotels zijn. Bij één ervan kun je zelfs smoothies krijgen, wat al helemaal super klinkt! Helaas is dit hotel gesloten door Covid. Op Google maps vind ik nog een hotel in Viserba wat tegen Rimini ligt. Het schijnt een klein Italiaans familie hotel te zijn. Klinkt goed.

Die avond bekijk ik samen met Jeroen het hotelletje. Het hotel ligt op 40 meter van de zee, ik kan niet wachten om te gaan. Er verblijven voornamelijk Italianen. Dat spreekt me direct aan, aangezien ik ervan hou om onder de locals te verblijven. Op de homepage van het hotel zie ik staan dat zij gecertificeerd zijn door de Italiaanse coeliakie vereniging. Dat klinkt als muziek in mijn oren. Ik heb het gevoel dat ik hier veilig glutenvrij kan eten.

Met een voedselallergie naar Italië

In de tijd voor vertrek is het nog best spannend. Door corona kleuren steeds meer landen oranje. Inmiddels hebben wij besloten om met de auto te gaan reizen. Dit hebben wij nog nooit gedaan en lijkt ons wel een leuke uitdaging. Gelukkig blijft Italië code geel en onze doorreis landen ook. Door het hele gedoe met corona hebben we beiden geen zin om met het vliegtuig te gaan.

Het geeft rust nu we het besluit hebben genomen om met de auto te gaan. We kunnen stoppen wanneer we willen. Daarbij kan ook de pas aangeschafte elektrische koelbox mee. Ik word helemaal blij van het idee en begin na te denken over eten. Haha. Dat is een verschil met vroeger. Als ik eerder op vakantie ging, dacht ik na over de kleding die ik mee ging nemen.

Nu denk ik erover na welke maaltijden ik voor kan bereiden voor onderweg. Welke snacks er mee kunnen. Mijn gezondheid is me intussen heilig. Nu ik allergievrij eet, let ik er op dat de meeste maaltijden AIP of Paleo zijn. Via deze link lees je welke snacks ik fijn vind om mee te nemen op reis, en die in een AIP / Paleo eetpatroon passen.

Met een voedselallergie naar Italië, senza glutine

De ochtend van vertrek staan we al rond 4:00 ’s nachts naast ons bed. Een beetje slaperig pak ik de koelbox in terwijl Jeroen de koffers in de auto zet. De avond van tevoren heb ik al een smoothie gemaakt van wortels, banaan en boerenkool. In handige to-go bekers neem ik ze mee in de auto. Als lunch heb ik ook een soep gemaakt met lekker veel groente erin. Deze kon ik uitstekend warm houden in een thermosbeker. De pas aangeschafte elektrische koelbox kwam goed van pas aangezien we veel fruit meenemen. Flesjes water en salades.

We hebben besloten om de reis in 2 dagen te rijden. ’s Avonds heb ik een hotelletje geboekt op de grens van Duitsland en Zwitserland. (Ik neem hiervoor extra eten mee. Het is me niet duidelijk of ik glutenvrij kan eten in het overnachtingshotel). Terwijl we het nog donkere Nederland uitrijden, zien we de opkomende zon op in Duitsland. Mooi om te zien. Zelfs een saaie snelweg veranderd in een plaatje. Om de paar uur stoppen we om even te pauzeren. Het is echt genieten van het veranderende landschap.

Glutenvrij op vakantie

Allergievrij op reis

Na een lange dag in de auto komen we aan bij ons overnachtingshotel. Het hotel ligt bij het Drielandenpunt. Ik ben intussen zo blij. Wat een avontuur om samen te beleven. Bij de balie van het hotel verteld een vriendelijke dame ons dat zij geen glutenvrij eten serveren. Geen probleem, we hebben de koelbox bij ons, waar nog een maaltijdsalade in zit. .

Na het eten ploffen we op bed om vervolgens in een diepe slaap te vallen. Enthousiast worden we de volgende dag wakker. Ik heb zo’n zin om de weg te vervolgen. Aan het eind van de middag kunnen we bij het hotel aan het strand liggen. Een ontbijtje staat al klaar in de koelbox. 🙂 Jeroen hoeft niet glutenvrij te eten, maar hij eet wel het liefst Paleo. Aangezien dit niet mogelijk is in het hotel, eten we op de hotelkamer een zelfgemaakte ontbijtmuffin. Wat nootjes en een appel erbij. Na ons ontbijt vertrekken we direct.

Met een voedselallergie naar Italië

De laatste honderd kilometers duren lang. Het weer is fantastisch, evenals de blauwe lucht en heerlijke Italiaanse muziek in de auto. Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hotel waar de zee kunnen zien. Het is in de namiddag en de zon schijnt nog volop waardoor we verlangen naar de zacht kabbelde zee voor ons. Bij het inchecken ontstaat enige hilariteit. Het is een charmant, echt Italiaans familiehotel Een zeer vriendelijke oudere dame achter de receptie begroet ons in het Italiaans.

Wij kijken elkaar lachend aan aangezien zij geen woord Engels verstaat en wij geen Italiaans. Verder dan “buon giorno” komen wij ook niet. Gelukkig kom je ver met handen en voetenwerk waardoor zij ons de kamersleutel geeft. Hierna draait de oudere dame zich om en roept naar achteren, waarop even later haar kleinzoon naar ons toe komt. Hij begroet ons lachend en groet ons.

Hij kijkt in zijn papieren en vraagt me of ik degene ben die glutenvrij moet eten. Super, daar werd ik wel blij van, dat dit direct duidelijk werd gemaakt! Voordat we naar boven gaan om de koffers neer te leggen, ontvangen we een menukaart voor diezelfde avond. Tot mijn verbazing zei hij dat ik alles aan kon kruisen wat ik wilde eten. Ik hoefde er alleen bij te zetten dat het glutenvrij moest zijn en het recept zou aangepast worden aan mijn dieet. Het wordt me duidelijk dat je Met een voedselallergie in Italië meer dan goed zit. Wat een heerlijk begin van onze vakantie.

De zon is net opgekomen

Onze kamer heeft uitzicht op zee, wat een luxe om naar de zacht kabbelende golven te kijken. Het is nog erg vroeg als ik mijn ogen open. Ik zie dat Jeroen al is opgestaan. Hij heeft een wandeling gemaakt langs de zee en komt net binnen als ik richting het balkon wandel. Ontspannen kijk ik naar de zee terwijl hij zijn armen om mij heen slaat.

Ik zie in de vroege ochtend al diverse mensen in de zee, waarbij Jeroen me verteld over de vissers die hij al ontmoet heeft. Dit zijn wat oudere mannen uit Viserba die elke morgen als de zon opkomt, met visnet in de zee staan. Gekleed in lange vissersbroeken, hun schepnet gevuld met verse vis. Op ons gemak lopen wij naar beneden naar de ontbijtruimte. Daar aangekomen is het vrij druk maar wij worden al opgewacht. De kleinzoon van de eigenaar ziet ons en hij stelt ons voor aan een gastvrouw.

Het valt me op hoe gastvrij iedereen hier is. Je voelt aan alles dat dit een knus familiehotel is aangezien er zijn geen buitenlandse gasten. Wij zijn de enige Nederlanders tussen de Italiaanse vakantiegasten, waardoor we een soort belevenis op zich zijn. Mensen begroeten ons hartelijk en proberen in het Engels met ons te praten. Terwijl we plaats nemen horen we dat de gastvrouw zeer goed Engels spreekt en zij verwelkomt ons.

Een gastvrouw speciaal voor glutenvrije gasten

Zij stelt zich voor als onze vaste gastvrouw aangezien ze er speciaal is voor de glutenvrije gasten. . Ze denkt echt met mij mee. Als ik laat weten dat ik andere allergieën heb, zegt ze dat ik kan opschrijven wat ik wil en kan eten. Dat geeft me een ontspannen gevoel. Ik heb het gevoel dat we het juiste hotel hebben uit gezocht. De gastvrouw brengt me naar een apart gedeelte van de ontbijtzaal, waar ik tot mijn vreugde uitsluitend glutenvrije ontbijtproducten zie staan. De aanblik van de etenswaren doen mij beseffen dat er veel taart en gebak staat als ontbijt. Zowel glutenvrij als ook bij het “normale” buffet.

Dit doet mij denken aan Spanje, waar men (ook) het liefst ontbijt met gebak en koffie. Ik wil liever geen zoetigheid in de ochtend, ook is is het glutenvrij. De dame is allervriendelijkst en brengt me wat glutenvrij brood met beleg. Met een voedselallergie in Italië kun je echt goed terecht en is een aanrader.

Met een voedselallergie naar Italië, zelf kiezen wat je eet?

Tijdens het ontbijt komt deze dame nog eens naar mij toe en ze vraagt wat ik het liefst wil eten als ontbijt. Ze wilt graag mee denken zodat zij zo goed mogelijk voor me kan zorgen. Het raakt me dat de medewerkers van het hotel je zo in de watten leggen, wat een verschrikkelijke lieve mensen. Juist hierdoor wil ik niet veeleisend of lastig zijn terwijl ik haar vraag beantwoord.

Voor mijn immuunsysteem moet ik glutenvrij eten, maar voor mijn huid (constitutioneel eczeem) eet ik het liefst Paleo of AIP. (In vrij veel glutenvrije producten zit namelijk mais. Ik kan niet teveel mais eten omdat ik daar eczeem van krijg.)

Die volgende ochtend staat er een bordje gevuld met vers fruit voor me klaar. Ik vind het ontzettend fijn om te ervaren dat er mee gedacht wordt met je. De medewerkers van dit hotel zijn uiterst vriendelijk en geven me het gevoel dat ik de regie los kan laten. Terwijl ik me verheug op de komende dagen begeven wij ons na het ontbijt naar het strand.

Bekijk het hotel via deze link