Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

auto-immuunziekte wees lief voor jezelf. Eigenlijk kan ik niet vaak genoeg zeggen dat je extra goed voor jezelf moet zorgen, juist met een chronische aandoening. Als jij (ook) een auto-immuunziekte hebt, is het belangrijk zijn om lief te zijn voor jezelf om op deze manier symptomen van de ziekte te verminderen. Dit kan betekenen dat je tijd vrijmaakt voor rust en ontspanning, voldoende slaap krijgt, regelmatig beweegt en een gezond, ontstekingsremmend dieet volgt.

Als jij chronisch ziek bent, komt er veel op je af. Het komt regelmatig voor dat je leven hierdoor veranderd en je niet meer in staat bent om te doen wat je wilt. Het beoefenen van meditatie en yoga kan zorgen voor stressvermindering. Wat nodig is, aangezien stress voor niemand goed is. Maar stress kan leiden tot verergering van de symptomen bij sommige auto-immuunziekten.

Het is ook belangrijk om hulp te vragen als je iets niet meer zelf kunt doen. Via deze link lees je een blog waarin ik tips geef hoe je het huishouden kunt doen met een chronische ziekte. Vaak gaat ziek zijn samen met (chronische) vermoeidheid en dit kan een uitdaging zijn als je toch je huis op orde wilt krijgen.

Geen snelle uitweg

Het krijgen van een auto-immuunziekte kan overweldigend zijn. Lastig, pijnlijk en vooral onplezierig, spreek ik uit ervaring. Ik wilde van alles maar niet bezig zijn met mijn aandoening. In was in het begin van mijn diagnose zo vermoeid en in de war, dat ik het liefst alleen was. Ik schaamde me ook omdat ik nog maar zo weinig kon doen op een dag. Mijn hele lichaam was veranderd door de medicatie die ik moest nemen, de Prednison zorgde ervoor dat er veel vocht werd opgeslagen op mijn lichaam.

Ik had ook te maken met boosheid en onzekerheid bij mezelf aangezien mijn auto-immuunziekte nog erg onbekend was. De artsen konden me het verloop van mijn aandoening niet vertellen, wat mij onzeker maakte. Het liefste wilde ik een pil die ik kon nemen, waardoor ik verder geen last had van mijn aandoening. Ik weet dat dit een naïeve gedachte was en het was ook wel zoeken naar een makkelijke oplossing. Een easy fix. Maar er is geen snelle uitweg als je een auto-immuunziekte hebt.

AIP Kookboek

auto-immuunziekte wees lief voor jezelf

Het hebben van een auto-immuunziekte is best ingrijpend. Je wordt soms echt gedwongen om je leven een andere wending te geven. Misschien weet je nog niet zo lang dat je ziek bent en misschien heb je al langer geleden je diagnose gekregen. Steeds meer mensen willen hun symptomen verminderen van een chronische (auto-immuun) ziekte. Maar kan dat echt en wat kan je zelf doen? Ik kom hier later in deze blog op terug.

Goed zorgen en lief zijn voor jezelf is met een milde blik naar jouw auto-immuunziekte kijken. Het is namelijk een krachtige manier om weer baas te worden over jouw gezondheid. Geloof me als ik zeg dat deze overtuiging me in het begin, niet had. Ik was voornamelijk bezig met het vechten tegen de ziekte, wat me uiteindelijk vermoeider maakte en me nergens bracht. Toch leerde ik om het meer te accepteren en beter voor mezelf te zorgen.

Vind ontspannende activiteiten

Al vrij snel na mijn diagnose besloot ik om yoga lessen volgen. Dat deed ik wel aan de hand van een goede Yoga dvd, zodat ik dit kon doen op een moment dat het mij goed uitkwam. Ook wilde ik beginnen met een goede meditatie cd, waardoor ik meer ontspanning ervaarde.

Ontstekingsremmend dieet

Het was ook in deze periode dat ik besloot om mijn voeding aan te passen. Ik had namelijk gelezen dat voeding een positieve rol speelde bij een auto-immuunziekte. Als je chronisch ziek bent, is het belangrijk om een dieet te volgen die de symptomen vermindert en de progressie van de ziekte te vertraagt.

Een ontstekingsremmend dieet is gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Hierbij verwijder je voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken of verergeren, zoals suiker, gluten, eieren en bewerkte voedingsmiddelen. Je voegt voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan antioxidanten, omega-3 vetzuren, vezels en voedingsstoffen zoals groenten, fruit en vis.

Een voorbeeld van een ontstekingsremmend dieet is het Auto-Immuun Protocol (AIP). Dit dieet volg ik nu al jaren regelmatig aangezien dit gericht is op het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Hierdoor verbeter je jouw gezondheid en ga jij je fitter voelen. Het AIP dieet is een strengere versie van het Paleodieet en elimineert voedingsmiddelen die mogelijk ontstekingen en darmirritatie kunnen veroorzaken. Het AIP dieet is ontworpen om een ​​periode van minimaal 28 dagen te volgen, gevolgd door een geleidelijke introductie van voedingsmiddelen om te bepalen welke voedingsmiddelen wel of niet bijdragen aan de symptomen.

AIP kookboek

Het AIP heeft mij veel gebracht aangezien ik geen last meer heb van diverse symptomen. Goed zorgen voor jezelf is een vereiste als je een chronische (auto-immuun) ziekte hebt. Voeding alleen is niet genoeg, een goede nachtrust is onmisbaar evenals verschillende manieren om te ontspannen.

Toch is een goed kookboek noodzakelijk als jij een ontstekingsremmend dieet wilt gaan volgen. Je kunt er recepten in vinden, die volledig passen in dit type dieet. Een kookboek kan ervoor zorgen dat jij alle vitamines en mineralen binnen krijgt, die je nodig hebt. Ik ben heel blij dat mijn nieuwe kookboek uit is. Het is een kookboek die speciaal geschikt is voor het ontbijt & lunch, aangezien ik merkte dat veel mensen moeite hebben met het vinden van inspiratie. Klik hier om mijn kookboek te kopen, of hier als je meer informatie wilt over mijn boek.

AIP kookboek

Auto-immuunziekte wees lief voor jezelf

Naarmate ik langer doorging met yoga en de verandering in mijn eetpatroon, begon ik te merken dat er veel symptomen verdwenen. Mijn eczeem, astma en hooikoorts verdwenen. Na een kleine drie maanden merkte ik dat de symptomen van mijn auto-immuunziekte waren verdwenen. Helemaal weg, je kunt je voorstellen hoe gelukkig ik was en nog steeds ben. Ik gun jou ook dat jij je beter voelt. Alles begint met een eerste stap, en als jij deze blog leest, heb jij die stap al gezet.

Wees lief voor jezelf en begin. ♥