Leestijd: 4 minuten

Oogzenuwontsteking symptomen en verloop. Het kan behoorlijk overweldigend zijn als je een oogzenuwontsteking hebt. Als je dit voor de eerste keer overkomt, dan is het echt even schrikken aangezien je (tijdelijk) een deel van je gezichtsvermogen verliest. Sommige mensen verliezen hun complete gezichtsvermogen, wat natuurlijk echt eng is. Zelf heb ik ook enkele keren een oogzenuwontsteking doorgemaakt, aangezien dit een symptoom is van mijn ziektebeeld.

Lees in deze blog alles wat ik weet over een oogzenuwontsteking symptomen en verloop. Een oogzenuwontsteking heet ook wel Neuritis optica. Deze aandoening wordt sinds kort ook wel een auto-immuunziekte wordt genoemd. Bij een auto-immuunziekte keert het immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam. En dat is nu precies wat er ook aan de hand is bij een oogzenuwontsteking. Hierbij is de oogzenuw naar het oog ontstoken of geïrriteerd waardoor letsel ontstaat. Deze ontsteking wordt opgewekt door een overactief immuunsysteem waardoor je zenuw aangevallen wordt.

Oogzenuwontsteking symptomen en verloop

Hieronder zal ik de typische symptomen omschrijven van Neuritis optica. Als jij één of meerdere symptomen ervaart, aarzel dan niet en neem contact op met je arts! De huisarts kon niets vinden maar ik werd wel doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier was de diagnose snel gesteld, waarna ik direct de juiste behandeling kreeg.

Wat zijn de symptomen?

  • Visusverlies komt vaak voor in één oog.

Alhoewel Neuritis optica meestal voorkomt in één oog, kan het zijn dat beide ogen kunnen worden aangetast. Soms stopt de aanval vanzelf binnen één tot twee weken.

  • Wazig zien en verminderd kleuren zien.

Bij een verminderd kleurwaarneming staat de kleur rood voorop. Deze kleur is niet meer goed waar te nemen. Je kunt ook wazig zicht hebben, bijvoorbeeld na een inspanning zoals sporten.

  • Pijn in / op je oogbol.

Dit was het eerste symptoom dat ik meemaakte. Wekenlang liep ik rond met een pijn op mijn oogbol. De pijn op / in je oog(-bol) verergerd bij beweging van het oog.

Hoe wordt een oogzenuwontsteking gediagnosticeerd?

Er is niet één manier om deze diagnose te stellen aangezien dit afhangt van veel factoren.Deze zal ik hieronder beschrijven. Als eerste zal ik naar je oogzenuw worden gekeken, om vast te stellen dat er sprake is van een oogzenuwontsteking. Een kijkje in je medische geschieden zal er ook bij horen. Komen er bijvoorbeeld chronische (auto-immuun) ziektes voor in je familie? In het ziekenhuis zullen er verschillende testen en onderzoeken worden gedaan, om andere ziektes uit te sluiten.

De oorzaak van een oogzenuwontsteking (Neuritis optica) kan te maken hebben met een andere auto-immuunziektes zoals M.S. en NMOSD. Het kan te maken hebben met diabetes of een grote hoeveelheid alcohol en tabak.

Een MRI onderzoek werd en wordt ook vaak ingezet om andere diagnoses uit te sluiten. Bij mij is er ook een lumbale punctie uitgevoerd, aangezien dit ook een manier is om erachter te komen of de oogzenuwontsteking een symptoom is van Multiple Sclerose (M.S.) of Neuromyeltitis optica.

Oogzenuwontsteking symptomen en verloop

Hoe is het verloop van Neuritis optica? (Oogzenuwontsteking)

Een oogzenuwontsteking gaat meestal binnen een paar weken over, waardoor je ook weer een verbetering in je zicht ervaart. Het komt regelmatig voor dat mensen met een oogzenuwontsteking geen medicijnen nodig hebben en het een eenmalige aanval van het immuunsysteem was. Toch ervaart een grote groep mensen restverschijnselen. Dat kan variëren van een verminderd kleurzicht, moeite met zien in de nacht en wazig zien. Gelukkig heb je (meestal) met deze restverschijnselen, weer een functioneel zicht zodat je weer kunt zien en lezen.

Als de Neuritis optica opnieuw opspeelt, krijg je vaak wel een behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen. Als bij jou de symptomen van een oogzenuwontsteking zich herhalen, heb je een doorlopende behandeling nodig. Het zou kunnen zijn dat dit een symptoom is van een andere neurologische auto-immuunziekte, zoals Multiple sclerose en Neuromyelitis optica.

Kan een ontstekingsremmend dieet helpen?

Nu je bovenstaande informatie gelezen hebt, kan het lijken of je zelf niets kunt doen aan je oogzenuwontsteking. Niets is minder waar, en dat zeg ik omdat ik het zelf ervaren heb. Er komen steeds meer verhalen van mensen online, waar één ding centraal staat. Voeding in je dieet opnemen, dat ontstekingen tegengaat. Op mijn blog bijvoorbeeld heb ik een ervaringsverhaal van Sigrid staan. Ze volgt een ontstekingsremmend dieet, waardoor ze geen last meer heeft van (onder andere) een terugkerende oogzenuwontsteking.

In de tijd van mijn diagnose was er eigenlijk bijna niets te vinden online over mijn aandoening. Laat staat dat er informatie was over een ontstekingsremmend dieet. Ik ben daarom ook heel blij te zien dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar een ontstekingsremmend dieet. Voeding werd jaren geleden niet eens te sprake gebracht aangezien men dacht dat voeding niets te maken had met een (oogzenuw-)ontsteking).

Nu blijkt dan toch dat een voedingspatroon met een hoog ontstekingspotentieel in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op zenuwontstekingen in het lichaam. Dat geldt voor vele aandoeningen.

Verander je darmmicrobioom

Een hoge consumptie van dierlijke producten, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker verandert de samenstelling van het darmmicrobioom. Daardoor kan er meer ontstekingsactiviteit in het lichaam ontstaan. Een voornamelijk plantaardige voeding lijkt juist ontstekingsremmend te werken. Dit blijk uit een onderzoek van het UMCG. (Zie bronnen).

Het is dan ook aan te raden om je dieet aan te passen, zodat je minder ontstekingen kunt ervaren. Door een ontstekingsremmend dieet te volgen heb ik geen symptomen meer van mijn aandoening, deze is in remissie, waar ik natuurlijk superblij mee ben. In een ontstekingsremmend dieet eet je groenten, zowel groene bladgroenten als gekleurde groenten, fruit en vis. Dit zorgt ervoor dat darmontstekingsprocessen kunnen worden voorkomen. Dat betekent dus echt dat gezondheid in je darmen begint.

AIP Kookboek

Veel gestelde vragen:

  • Hoe snel kan een Neuritis optica zich ontwikkelen?

Het visuele verlies verergert gewoonlijk gedurende 7-10 dagen . Hierna treed er verbetering op, wat weken tot maanden kan duren.

  • Wordt het zicht weer normaal na een aanval?

Ja, de meeste mensen hebben binnen zes maanden weer (bijna) normaal zicht. Als jij een terugkerende Neuritis optica hebt, die zeer ernstig is qua gezichtsvermogen, is er een groter risico op het ontwikkelen van Neuromyelitis optica.

  • Kunnen bepaalde vitamines helpen bij het herstel van de oogzenuw?

Er zijn bepaalde vitamines die essentieel zijn voor een gezond brein en immuunsysteem. Deze vitamines zorgen ervoor dat het zenuwstelsel goed functioneert. Kies voor vitamines van goede kwaliteit. Deze vitamines zijn essentieel voor je herstel:

Bron: