Leestijd: 5 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Die vreselijke jeuk bij Atopisch eczeem is één van de kenmerken die je soms radeloos kunnen maken. Hier kan ik over meepraten aangezien ik zelf eczeem heb. Die roodheid, schilfers en droogheid tot daar aan toe, maar die jeuk? Die vond ik echt verschrikkelijk. Ik zal eerst even kort uitleggen wat eczeem is voor als je er niet mee bekend bent.

Eczeem is een huidaandoening die zich voornamelijk laat herkennen aan een jeukende, ontstoken huid. Er zijn zogenaamde golfbewegingen te ontdekken in deze huidziekte aangezien het niet te voorspellen is. Het ene moment is het eczeem rustig, en de volgende dag kan het volledig uitgebroken zijn. Een klein plekje eczeem kan de volgende dag uit gegroeid zijn naar een groot stuk maar het kan ook weer afzwakken. Bij kinderen met eczeem zie je het meest in de plooien van de huid, knieholtes en de binnenkant van de arm. Bij volwassenen zie eczeem meer op de handen, hals, oogleden en de romp.

Atopisch eczeem wordt ook wel Constitutioneel eczeem genoemd. Je kunt eczeem herkennen aan rode droge plekken op de huid die vaak schilferig eruit zien. Deze jeuk kan echt akelig zijn. Al op zeer jonge leeftijd werd ik gediagnosticeerd met atopisch eczeem. Vond ik de jeukende plekken het ergste of juist dat iedereen het kon zien? Eerlijk gezegd weet ik het niet meer.

Die vreselijke jeuk bij Atopisch eczeem, een lastige huid

Wel weet ik dat ik erg geleden heb onder mijn eczeem. Het is ook zo’n gedoe. Altijd oppassen met wasmiddel en vooral geen wasverzachter (kunnen) gebruiken aangezien daar parfum in zit. Parfum prikkelt de huid te erg. Niet zomaar een bodylotion kunnen uitproberen omdat je daar eczeem / jeuk/ de kriebels van kan krijgen.

Bij hitte is het ook oppassen, en in de winter is het smeren geblazen. Douchen mag wel, maar niet te lang en vooral niet te warm. Al die stomme regeltjes, die ik als kind al te horen kreeg van de dermatoloog.

Atopisch eczeem, om jeuk van te krijgen

Wil jij ook wat aan jouw eczeem doen omdat je niet wéér chemische producten wilt smeren? Is er een manier om eczeem te behandelen zodat je jouw eczeem van binnen uit behandeld? Uit eigen ervaring weet ik nu dat er manieren om je eczeem te verminderen. Dit zijn natuurlijk manieren om je eczeem te behandelen. Ik zet ze graag op een rijtje voor je.

  • Zorg voor voldoende vitamine D
  • Verzorg je huid extra
  • Pas je voeding aan
atopisch eczeem kinderen en volwassenen

Die vreselijke jeuk bij Atopisch eczeem

Zorg voor voldoende vitamine D

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met eczeem en vitamine D tekort hebben. Het schijnt dat vitamine D een grote rol speelt in het gezond houden van het immuunsysteem. Het zorgt ook voor celvernieuwing. Vitamine D kun je al opdoen als je een kwartiertje per dag in de zon bent. (Zonder zonbescherming). Als je ingesmeerd bent zal je lichaam meer moeite hebben om de vitamine op te nemen.

In de herfst, winter en voorjaar is de zonkracht niet sterk genoeg. Je zult dan op een andere manier vitamine D tot je moeten nemen. Om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen, neem ik elke dag een eetlepel levertraan. (Ja, het bestaat echt nog steeds, en nee… het is absoluut niet ranzig). 🙂 Als jij dit niet ziet zitten, kun je ook een vitamine D capsule nemen. Zelf zou ik deze aanraden aangezien ze puur en vrij van allergenen zijn.

Verzorg je huid extra

Mensen met (atopisch) eczeem hebben een gevoelige huid, probeer om deze reden irritaties zoveel mogelijk te vermijden. Vermijd wollen kleding en draag zoveel mogelijk katoenen kleding. Vermijd te warm en te lange douchen, zodat de huid niet uit kan drogen. Gebruik liever badolie in plaats van schuimende badschuim. Badschuim droogt de eczeem huid teveel uit maar daarentegen legt olie een beschermend laagje over de huid.

Smeer jouw huid of die van je kind goed in met een rijke crème of olie. Een crème die het vochtbalans van je gevoelige huid op peil houdt en waar geen onnodige prikkelende stoffen in zitten. Er zijn twee verzorgingsproducten die ik zelf ook gebruik. Je kunt hiervoor HIER en HIER klikken.

Eczeem, pas je voeding aan

Geheel per toeval ontdekte ik dat voeding mijn eczeem (bijna) geheel heeft doen verdwijnen. Dat kwam doordat ik een paar jaar geleden een ernstige auto-immuunziekte kreeg. Ik slikte veel medicatie in hoge dosering en het maakte me niet meer de persoon die ik was. De vele bijwerkingen maakten me moe, en mijn lichaam zat vol vocht dat pijn deed. Ik kreeg en onderging veel aanvallen van mijn immuunsysteem, het leek wel of mijn lichaamseigen verdediging altijd op “aan” stond.

De seinen stonden al een tijd op rood waardoor mijn huid soms wel leek te ontploffen van tijd tot tijd. Cortisone crèmes leken ook niet meer echt te helpen. Wellicht op het juiste tijdstip las ik een artikel over het immuunsysteem en voeding.

Het kreeg mijn volledige aandacht omdat ik las wat ik graag wilde bereiken. Namelijk: Een rustig immuunsysteem en niet een op hol geslagen racepaard. 😉

Voeding die je heelt van binnenuit

Het artikel ging erover dat je zelf wat kunt doen aan ziek zijn, door te helen van binnenuit. Ik moet wel zeggen dat het me wat zweverig in de oren klonk ondanks dat las ik verder. Het schijnt te zijn dat een verstoorde spijsvertering of een voedingsallergie kan je immuunsysteem aanwakkeren. Onderzoekers lieten zien dat eczeem en diverse auto-immuunziektes hierdoor kunnen verergeren. Veelvoorkomende en onderzochte intoleranties voor eczeem kunnen zijn:

Tarwe, schelpdieren, zuivelproducten, noten, eieren en pinda’s.

Het liet me niet los omdat ik mijn lichaam een stuk gezonder wilde maken en besloot verder te lezen over dit onderwerp. Na even zoeken kwam ik terecht bij Paleo en het AIP (Het AIP is een afkorting voor: Auto-immuun protocol). Binnen dit AIP laat je (tijdelijk) voedingsmiddelen weg die je immuunsysteem kunnen stimuleren.

Die vreselijke jeuk bij Atopisch eczeem

Al jaren eet ik volgens het AIP en Paleo protocol. Het heeft mij geholpen om van de medicatie af te komen. Zowel mijn eczeem als auto-immuunziekte zijn in remissie door deze manier van eten. In deze blog heb je kunnen lezen dat je veel is wat jij wel zelf kunt doen jouw eczeem. Kijk jij er ook naar uit, om één van deze manieren uit te proberen? Of misschien wel allemaal? Hopelijk heeft dit artikel je voldoende geholpen. Ik wens je een jeukvrije dag toe. ♥

Als jij wat aan deze tips hebt gehad in dit artikel, zou ik het fijn vinden als je dit bericht deelt. Dat kan heel eenvoudig door gebruik te maken van de social knoppen onder dit bericht. Dank je wel.

Bronnen:

  • Boguniewicz M.  Atopic dermatitis: beyond the itch that rashes. Immunol Allergy Clin North Am. 2005 May;25(2):333-51.
  • Elias PM and Steinhoff M  “Outside-to-Inside” (and Now Back to “Outside”) Pathogenic Mechanisms in Atopic Dermatitis. J Invest Dermatol. 2008 May; 128(5): 1067–1070.
  • Al-waili NS. Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study. Complement Ther Med. 2003;11(4):226-34.
  • Javanbakht MH, Keshavarz SA, Djalali M, et al. Randomized controlled trial using vitamins E and D supplementation in atopic dermatitis. J Dermatolog Treat. 2011;22(3):144-50.
  • Lee SA, Hong S, Kim HJ, Lee SH, Yum HY. Correlation between serum vitamin d level and the severity of atopic dermatitis associated with food sensitization. Allergy Asthma Immunol Res. 2013;5(4):207-10.
  • Mesquita Kde C, Igreja AC, Costa IM. Atopic dermatitis and vitamin D: facts and controversies. An Bras Dermatol. 2013;88(6):945-53.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *