Leestijd: 4 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Auto-immuunziekte: handel met liefde en aandacht Dit klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Eigenlijk kan ik niet vaak genoeg zeggen dat je goed voor jezelf moet zorgen, juist met een chronische aandoening. Heb jij ook te maken met een auto-immuunziekte? Het hebben van een auto-immuunziekte kan overweldigend zijn. Lastig, pijnlijk en vooral onplezierig waardoor ik niet met mezelf bezig wilde zijn. In het begin van mijn diagnose wilde ik gewoon die medicatie nemen zodat mijn immuunsysteem rustig zou worden.

Er was ook veel boosheid en onbegrip bij mezelf en wilde hierom ook dat het zo snel mogelijk “over” zou gaan. Het liefst een pilletje, zodat ik er verder geen last van had. Nu vele jaren later weet ik dat dit een naïeve gedachte was en het was ook wel zoeken naar een makkelijke oplossing. Een easy fix.

Stel nu dat iemand in het begin van de diagnose zou hebben gezegd dat ik mijn ziekte met liefde en aandacht moest behandelen zou ik degene geërgerd hebben aangekeken. Hoe bedoel je? Liefde en aandacht voor mijn pijn, uitval en andere symptomen? Wat een onzin enzovoort. In het begin van mijn diagnose was ik voornamelijk boos, verdrietig en onzeker aangezien ik me alleen voelde. Ik voelde me ook machteloos omdat ik het idee had niets te kunnen doen aan mijn aandoening.

auto-immuunziekte: handel met liefde en aandacht

Het hebben van een auto-immuunziekte is best ingrijpend. Je wordt soms echt gedwongen om je leven een andere wending te geven. Misschien weet je nog niet zo lang dat je ziek bent en misschien heb je al langer geleden je diagnose gekregen. Weet dat je niet de enige bent die ook je auto-immuunziekte wilt genezen. De vraag rijst bij steeds meer mensen, Kun je werkelijk genezen? Wat is de beste aanpak hierin? Ik kom hier later in deze blog op terug.

Laten we voorop stellen dat het hebben van een auto-immuunziekte vervelend is. Als jij te maken hebt met pijn, jeuk en misschien wel uitval van je lijf, wil jij niet horen dat je jezelf lief moet hebben. Begrijpelijk aangezien het ook echt niet leuk is. Geen sprookjesland, maar je weet vast wel dat woede, boosheid of irritatie kan zorgen voor stress . Hierdoor beland je ook nog eens in een vicieuze cirkel waar het lastig uit te komen is. Wat ik geleerd heb is om in dit hele proces houvast te kunt creëren. Het gevoel dat je krijgt, als je weet dat jij wel wat kunt doen aan jouw gezondheid is onvergetelijk. Je kunt wel degelijk zorgen voor meer balans in je leven. Het kan je enorm versterken, op momenten dat jij je zwak voelt.

Goed zorgen voor jezelf is met een milde blik naar jouw auto-immuunziekte kijken. Met liefde en aandacht naar je aandoening kijken is een krachtige manier om weer baas te worden over jouw gezondheid. Geloof me, het heeft me behoorlijk wat tijd gekost om dit in te zien. In het begin was ik vooral in een soort vechtsters mentaliteit aangezien ik dit niet wilde. Toch, naarmate de tijd vorderde leerde ik meer voor mezelf te zorgen.

Handel met liefde en aandacht?

Waarom zou ook jij met liefde en aandacht naar jouw auto-immuunziekte gaan kijken? Misschien ben je hier nooit mee bezig geweest en klinkt het wazig. Ik kan je verzekeren dat dit verre van vaag is. Al vrij snel na mijn diagnose ging ik online yoga lessen volgen. Ik leerde dat Yin Yoga in combinatie met meditatie mij de rust gaf wat ik nodig had.

In die tijd was ik gespannen en verdrietig. De oefeningen deed ik gewoon achter de pc op een yogamat. Vooral de oefeningen voor diepe ontspanning bekeek ik keer op keer. Ik merkte dat het me verlichting bracht. Letterlijk. Bepaalde klachten verdwenen wat op de achtergrond. Of misschien kon ik wat zachter en liever naar mezelf kijken, waardoor sommige klachten wat afnamen. In deze tijd paste ik ook volledig mijn voeding aan en ging eten volgens het auto-immuun protocol. Lees HIER wat dit inhoudt.

Goed zorgen voor jezelf kan ervoor zorgen dat ook jij je auto-immuunziekte aankan. Ik weet nu dat een auto-immuunziekte niet kan genezen. Je kunt wel spreken van “in remissie” zijn. Je kunt je aandoening wel degelijk tot stilstand brengen. Als jij jezelf met liefde en aandacht behandeld, zal het ten goede komen aan jouw aandoening. Ik merkte door de yoga, door meditatie, dat ik mentaal meer aankon. Ik ging beter in mijn vel zitten en kon steeds beter accepteren dat ik een auto-immuunziekte heb.

Auto-immuunziekte: Handel met liefde en aandacht

Naarmate ik doorging met mijn voeding aanpassen en ” anders” eten begon ik te merken dat er veel klachten verdwenen. Lees in deze blog meer hierover. Ik las op internet diverse wetenschappelijk onderzoeken waardoor mijn vermoeden werd bevestigd. Er bestaat wel degelijk een relatie tussen voeding en chronische ziektes. Steeds meer boeken begon ik te lezen over voeding en verdiepte me in het Paleo en AIP voedingspatroon.

Nieuwsgierig en gemotiveerd wilde ik direct aan de gang om te ervaren wat dit zou doen voor mijn auto-immuunziekte.

Lees in verschillende blogs wat Paleo en AIP inhoudt zodat je er je voordeel me kan doen. Zorgen voor jezelf is een krachtig middel. Zorg voor jezelf en krijg moed. Deze moed heb je nodig om goed aan jezelf te denken en te starten met helen. Een auto-immuunziekte kan je niet genezen. Je kunt er wel voor zorgen dat jij er zo goed mogelijk mee om gaat. Dat wilt zeggen: Zorg voor jezelf. Neem pauze als je moe wordt en pas je voeding aan voor de voedingsstoffen die je lijf nodig heeft. Probeer om te ontspannen, zodat je beter tegen stressvolle momenten kunt. Wees lief voor jezelf.

Zorgen voor jezelf is niet egoïstisch

Het is juist moedig om een volgende stap te zetten in jouw helingsproces. Waar sta jij in jouw proces? Ik hoor graag van je. Lees gerust mijn blogs door voor meer informatie en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *